Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: De duurzame vlasakkers van het Linen Project als florerend alternatief voor het kapitalisme

  • Onderzoek

De huidige mode-industrie draait voornamelijk om zien en gezien worden, competitie, en vooral om: méér. Méér geld, méér winst. Duurzaamheid speelt alleen een rol als er geld mee kan worden verdient. Dat moet en kan anders, vind Pascale Gatzen. Samen met vijftig ‘stewards’, studenten en onderzoekers, richtte ze daarom het Linen Project op, en zoekt ze daar op de Gelderse vlasakkers naar duurzame alternatieven voor de mode-industrie. De Correspondent interviewde Gatzen over het Linen Project.

Stewards van het Linen Project aan het werk op de vlasvelden. Foto via: Pascale Gatzen
Stewards van het Linen Project aan het werk op de vlasvelden. Foto via: Pascale Gatzen

Pascale Gatzen kent de klappen van de zweep van de mode-industrie: tot haar 29e was ze zelf een succesvolle modeontwerper en produceerde ze collectie na collectie, seizoen na seizoen. Tot op de dag dat haar lichaam weigert kleding te maken: ze was op, vertelt ze aan de Correspondent. Deze dag markeert het begin van haar zoektocht naar een modesysteem waarin niet geld, succes en competitie centraal staat, maar milieu en mens.

Voor Gatzen is de productie van linnen, een natuurlijke stof gemaakt van vlasvezels, een ideaal materiaal om dit nieuwe systeem mee te verkennen. Vlas is een soort superfood voor de grond, kent een grote CO2 opname en is niet milieubelastend. Bovendien kent het verbouwen van vlas en weven van linnen een rijke historie in Nederland (meer daarover lees je in dit artikel dat eerder op artez.nl verscheen).

Lees het hele interview op De Correspondent

Volg het Linen project

Lees meer over het Linen Project

Ga naar de website van het Linen Project

Onderzoek en duurzaamheid bij ArtEZ

Onderzoek bij ArtEZ draait om nieuwe, alternatieve toekomsten verkennen: duurzame, eerlijke toekomsten. Duurzaamheid is dus een drijvende veer achter veel van de onderzoeksprojecten van ArtEZ. Nieuwsgierig hoe dat er concreet uit ziet en naar wat er precies wordt onderzocht? Hieronder (een greep uit) onze onderzoeksprojecten waar duurzaamheid de drijfveer is.

Bamboo Europe

Van rietjes tot ondergoed, van tuinmeubels tot tandenborstels, we zien het ondertussen overal in terug: bamboeHet is een veelbelovende grondstof, kan veel C02 opnemen en groeit als kool. Veel bamboe wordt nog geïmporteerd uit Azië. Maar daar lijkt nu, met de eerste grootschalige Europese bamboeplantages, een eind aan te komen. In Bamboo Europe, een onderzoeksproject onder leiding van lector Jeroen van den Eijnde (lectoraat Tactical Design), wordt onderzocht of die Europese bamboe ook kwalitatief goed genoeg is.

Lees meer over Bamboo Europe

Emotionally Durable Design

De discussie over de overgang naar een circulair modesysteem spitst zich meestal toe op de duurzaamheid van materialen en productieprocessen. Het is echter van groot belang om ook de de emotionele waarde die we hechten aan kledingstukken te onderzoeken. In dit onderzoeksproject onderzocht het ArtEZ Centre of Expertise de rol van design bij het creëren van een emotionele verbinding met mode-objecten. Het idee dat hieraan ten grondslag ligt, is dat mensen beter voor hun kleding zouden moeten zorgen in plaats van kleding snel te vervangen of weg te gooien, zoals nu vaak gebeurt.

Lees meer over Emotionally Durable Deisgn

Van zeegras tot duurzame textieltoepassing

Tot ongeveer een eeuw geleden werd in Nederland zeegras geoogst, verhandeld en gebruikt als isolatiemateriaal, om matten en stoelzittingen te maken of kussens en matrassen te vullen. Door wierziekte en de aanleg van de Afsluitdijk is zeegras in de Nederlandse kustwateren bijna helemaal verdwenen. Sinds enige jaren wordt geprobeerd de plant te herintroduceren omdat zij van grote waarde is voor het kustecosysteem. Lectoraat Tactical Design onderzoekt de mogelijkheden om zeegras – en vooral het bladafval dat aanspoelt op Europese stranden – opnieuw toe te passen voor een duurzame, circulaire waardeketen

Lees meer over het Zeegras-project

Benieuwd wat voor onderzoek er nog meer wordt gedaan op ArtEZ?

Bekijk dan alle onderzoeksprojecten

Lees het onderzoeksmanifest

Over onderzoek op ArtEZ