Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Bamboe uit Europa als milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout

  • Onderzoek

Bamboe is duurzaam, groeit bijzonder snel en gaat lang mee. Enige minpunt: veel bamboe werd uit Azië geïmporteerd. Is het mogelijk om een duurzame, transparante en lokale waardeketen op te zetten voor het verwerken van bamboe? Het lectoraat Tactical Design onderzoekt de mogelijkheden van in Europa geproduceerde bamboe – van zaadje tot tuinmeubel. EenVandaag sprak lector Jeroen van den Eijnde over zijn onderzoek.

Foto via: Unsplash, Eleonora Albasi
Foto via: Unsplash, Eleonora Albasi

Van rietjes tot ondergoed, van tuinmeubels tot tandenborstels, we zien het ondertussen overal in terug: bamboeHet is een veelbelovende grondstof, kan veel C02 opnemen en groeit als kool. Veel bamboe wordt nog geïmporteerd uit Azië. Maar daar lijkt nu, met de eerste grootschalige Europese bamboeplantages, een eind aan te komen. In Bamboo Europe, een onderzoeksproject onder leiding van lector Jeroen van den Eijnde (lectoraat Tactical Design), wordt onderzocht of die Europese bamboe ook kwalitatief goed genoeg is. Van den Eijnde verwacht in 2024 het eerste buitentuinmeubilair te hebben ontwikkeld, om zo helemaal te kunnen testen of de kwaliteit van het bamboe goed genoeg is.

Lees het volledige artikel op EenVandaag

Projectpagina Bamboo Europe

Hoe onderzoek op ArtEZ bijdraagt aan een duurzame samenleving

In het lectoraat Tactical Design wordt onderzocht hoe design kan bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving. In dit lectoraat wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, universiteiten maar ook met ontwerpers. Want, zo benadrukt Van den Eijnde “het zijn immers deze ontwerpers - en dus onze studenten - die in het ontwerpproces bepalen of hun ideeën op een duurzame wijze kunnen worden gemaakt, (her)gebruikt en gerecycled.”  

Het zijn immers ontwerpers - en dus onze studenten -  die uiteindelijk in het ontwerpproces bepalen of hun ideeën op een duurzame wijze kunnen worden gemaakt, (her)gebruikt en gerecycled

Jeroen van den Eijnde

Voor Van den Eijnde is dit ook waar kunstacademies een cruciale bijdrage kunnen leveren als het gaat om onderzoek naar duurzaamheid: het opleiden van toekomstige ontwerpers die zich bewust zijn van de sociale en ecologische impact van gronstoffen en materialen die ze voor hun producten nodig hebben. Van den Eijnde: “Het is niet voor niets dat zowel de Nederlandse als Europese onderzoeksprogramma's in het kader van duurzaamheid (Nederland Circulair in 2050, de Europese Green Deal) zwaar inzetten op circulair en duurzaam ontwerpen.”

Benieuwd waar het lectoraat Tactical Design nog meer onderzoek naar doet?

Bekijk website Tactical Design

Meer lezen over hoe onderzoek op ArtEZ bijdraagt aan een duurzame en inclusieve samenleving?

Onderzoek op ArtEZ