Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

MAISON the FAUX wint Cultuurfonds Mode Stipendium

  • Vormgeving
  • Fashion
  • ArtEZ-prijswinnaars

Joris Suk en Tessa de Boer, Fashion Design-alumni van ArtEZ, oprichters van modelabel MAISON the FAUX zijn de winnaars van de 11de editie van het Cultuurfonds Mode Stupendium. In de negen jaar na hun afstuderen aan de bachelor Fashion Design in 2013 groeiden ze uit van modeontwerpers tot performancekunstenaars en decorontwerpers. Het duo ontvangt een wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten en 50.000 euro om verdere ambities te realiseren.

Foto door Reinier RVDA
Foto door Reinier RVDA

Feestelijke uitreiking

De uitreiking werd op woensdag 22 juni feestelijk gevierd in de Hermitage Amsterdam en was ook online te volgen via een livestream op de website van de Dutch Fashion Foundation. Het Cultuurfonds Mode Stipendium voor buitengewoon getalenteerde en gevorderde Nederlandse modevormgevers werd in 2011 ingesteld door een particuliere mecenas bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Prijswinnaars Joris Suk en Tessa de Boer werden geïnterviewd door de Amerikaanse videoblogger en fashion critic Bliss Foster en gaven een presentatie waarbij het publiek werd meegenomen in het universum van MAISON the FAUX. Modevormgever Claes Iversen (ook ArtEZ-alumnus), de ontvanger van de 10de Cultuurfonds Mode Stipendium, overhandigde de wisseltrofee.

Grote dromen en ambities realiseren

"De erkenning van het stipendium betekent ontzettend veel voor ons, de waardering en het vertrouwen die de schenking ons geeft heeft ons diep geroerd. Wij voelen ons meer dan vereerd de poedel in ontvangst te mogen nemen en in de hall of fame van het Cultuurfonds Mode Stipendium plaats te nemen. Het geeft ons de tijd en de ruimte ons verder door te ontwikkelen, weer grootse dromen te realiseren en onze ambities nog scherper te stellen." zeggen Joris Suk en Tessa de Boer over het ontvangen van het Cultuurfonds Mode Stipendium.

Dit vond de jury

“Het werk van MAISON the FAUX is al vanaf dag 1 een radicaal voorstel voor inclusiviteit. Het is radicaal democratisch en op een liefdevolle manier anarchistisch en genereus. Het is nieuwe tijds design, provocatief in de zin dat MAISON the FAUX weigert om een zichzelf in stand houdende esthetiek met bijbehorende commerciële waarde van exclusiviteit te bieden. In plaats daarvan mag íedereen op de voorgrond schitteren.” las Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation voor uit het juryrapport. “We vieren niet alleen de ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium, maar ook hoe belangrijk creativiteit is, hoe belangrijk het opleiden van creatieven is, en we vieren dat we allemaal geloven in de kracht van innovatie.”, zei ze in haar speech.

“Geëngageerd, inclusief en grensverleggend! Met Maison the Faux als 11de winnaar van het Cultuurfonds Mode Stipendium luiden we een nieuw dynamisch decennium in waarin we mode omarmen als geestverruimende kunstvorm waar voor iedereen plek is.”
Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds

Cathelijne Broers voegde verder toe: “Nederland heeft behoefte aan creatieve en onafhankelijke geesten. En de modesector aan investeerders die naast de glamour ook het ambacht in leven houden. Daar wordt de wereld beter van en daar maakt het Cultuurfonds zich sterk voor, dankzij de genereuze jaarlijkse bijdrage van onze anonieme mecenas.”

MAISON the FAUX

Maison the Faux bestaat uit Tessa de Boer en Joris Suk, die elkaar leerden kennen tijdens hun studie Fashion Design in Arnhem. In de negen jaar na hun afstuderen in 2013 groeiden ze uit van modeontwerpers – die onorthodoxe shows gaven en sterren als Lady Gaga, Ariana Grande en Nikkie Tutorials kleedden – tot performancekunstenaars (in 2021 won het duo de grootste podiumprijs van Nederland: de Gieskes-Strijbis Podiumprijs) en decorontwerpers. Hun opdrachtgevers zijn onder meer het Centraal Museum in Utrecht, Kunsthal Rotterdam, het Modemuseum in Hasselt en het Schauspielhaus in Frankfurt.

Joris Suk is drie jaar docent bij Fashion Design geweest en daarvoor werkte hij drie jaar als docent bij Product Design. Joris zal worden opgevolgd door Nemo Cheminee.

Deze alumni hebben zichzelf uitgevonden. Joris en Tessa hebben iets gezocht dat bij hun past, maar waar duidelijk ook een plek voor is. Dat wordt evident opgepikt.
Matthijs Boelee, opleidingshoofd Fashion Design

Eerdere prijswinnaars

MAISON the FAUX sluit aan bij een indrukwekkende rij prijswinnaars. Veelal ArtEZ-alumni, waaronder Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers, Jan Taminiau (2014), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Bas Kosters (2018), en Claes Iversen (2021).