Naar overzicht

Iris van Herpen ontvangt Cultuurfonds Mode Stipendium

Iris van Herpen ontvangt Cultuurfonds Mode Stipendium
25 mei 2016
25 mei 2016
Iris van Herpen ontvangt Cultuurfonds Mode Stipendium

Op dinsdag 24 mei 2016 ontving designer Iris van Herpen het zesde Cultuurfonds Mode Stipendium uit handen van Johan van Beem, adjunct-directeur Prins Bernhard Cultuurfonds. Het is de grootste prijs die een mode-vormgever in Nederland kan ontvangen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Andaz Amsterdam Prinsengracht werd Iris geëerd voor haar grensoverschrijdend denken en de innovatieve ontwikkeling van haar werk. "Zij durft het om ook in deze tijden van een steeds verder terugtrekkende overheid een geheel eigen pad te bewandelen, met creaties die soms ons voorstellingsvermogen te boven gaan".

Iris van Herpen
Van Herpen studeerde voor modeontwerper aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ in Arnhem. Tijdens haar studie liep ze stage bij Alexander McQueen in Londen en Claudy Jongstra in Amsterdam. Na haar afstuderen ontwierp ze onder meer schoenen voor United Nude. In 2007 begon ze haar eigen modelabel. Van Herpen showde haar collecties onder meer tijdens de Amsterdam International Fashion Week (2007, 2008, 2009 en 2010), de London Fashion Week (2009 en 2010) en de Paris Haute Couture-week (2011, 2012 en 2013). Met haar ontwerpen won ze eerder diverse prijzen, waaronder twee Dutch Design Awards in 2009 en 2010 en een Mercedes-Benz Dutch Fashion Award in 2010. In 2011 werd de door haar ontworpen 3D-jurk door TIME Magazine uitgeroepen tot één van de vijftig beste uitvindingen van het jaar. In datzelfde jaar trad Van Herpen toe tot het prestigieuze Chambre Syndicale de la Haute Couture. Van Herpen's werk is heel persoonlijk. Ze beschouwt mode als een vorm van zelfexpressie waarbij zij haar associaties en fascinaties over de werkelijkheid van alledag vertaalt naar een collectie. Het creëren van een nieuw silhouet is belangrijk in haar werk, maar draagbaarheid is daarbij niet het uitgangspunt.

Cultuurfonds Mode Stipendium
Het Cultuurfonds Mode Stipendium, in 2011 ingesteld door een anonieme mecenas en ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds, verleent ondersteuning aan buitengewoon getalenteerde modevormgevers die zich in de voorhoede bevinden en een brug slaan tussen het nationale en internationale modeveld. Deze oeuvre-injectie - bestaande uit een wisseltrofee en een geldbedrag van €50.000 - stelt de ontvangende ontwerpers in de gelegenheid zich zowel zakelijk als artistiek verder te ontwikkelen.

Deel dit