Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Navigating Music Technology: handboek over de veelbelovende digitale toekomst van muziektherapie

  • Onderzoek

Een vernieuwend handboek over muziektherapie, waar studenten écht mee aan de slag kunnen: dat is wat Carola Werger, Marijke Groothuis en Artur Jaschke nodig achtten in onze snel digitaliserende maatschappij. Daarom schreven de drie onderzoekers en docenten Navigating Music Technology – een theoretisch kader en praktische leidraad met als centrale vraag: hoe kunnen nieuwe technologische ontwikkelingen effectief worden ingezet in de dagelijkse praktijk van muziektherapie? Het boek is verkrijgbaar via ArtEZ Press.

Masterstudenten Muziektherapie aan het werk met digitale muziektechnologieën.
Masterstudenten Muziektherapie aan het werk met digitale muziektechnologieën.

“We merken allemaal dat de maatschappij steeds verder digitaliseert,” vertelt Artur Jaschke, hoogleraar en lector Music-Based Therapies and Interventions bij ArtEZ. “Er is bijna niemand meer die geen smartphone heeft: video’s, foto’s en muziek bekijken en beluisteren we digitaal. De toekomst van onze cliënten, is een digitale toekomst. Als muziektherapeut volstaat het op den duur niet meer om met alleen een gitaar aan te komen – je hebt een gitaar én een tablet nodig. Op die manier kun je veel meer faciliteren.”

Nieuwe technieken toepassen in praktijk

Meer faciliteren kan op allerlei manieren, lees je in Navigating Music Technology. Het handboek biedt het theoretisch kader voor praktijkgerichte benaderingen en bevat informatie over methoden. Maar daarnaast is het direct praktisch toepasbaar, als leidraad in de klinische praktijk en in het onderwijs. Uitgangspunt is dat muziektherapeuten zich eerst thuis moeten voelen in de muziektechnologie, om er vervolgens hun cliënten mee te kunnen helpen.

Carola, Marijke en Artur hebben zich gericht op de toekomst van de muziektherapie en behandelen verschillende voorbeelden van hoe nieuwe technieken en innovaties kunnen worden toegepast. Zo leer je als lezer hoe je met behulp van computerprogramma’s muziekinstrumenten na kunt bootsen, zonder dat je hoeft te weten hoe je die instrumenten moet bespelen.

Dergelijke noviteiten openen een breed scala aan mogelijkheden voor muziektherapeuten – en met name aan professionals in spé. Want juist studenten spelen een cruciale rol als het gaat om de toekomst van vak, meent Artur. “We kunnen als onderzoekers en docenten wel met verandering meegaan, maar het is nog veel belangrijker om de mensen die het vak aan het leren zijn daarin mee te nemen. Onderzoeksresultaten zijn interessant, maar van weinig betekenis zonder de brug naar het onderwijs. We moeten nieuwe technieken en mogelijkheden niet alleen zien, maar ook daadwerkelijk gebruiken – anders ontstaat er angst voor een toekomst waarin technologie mensenwerk overneemt. Dat is ook de reden dat we ervoor hebben gekozen een handboek te schrijven, waarmee je echt aan de slag kunt.”

Symfonieën op je smartphone

Navigating Music Technology past als praktisch toepasbaar handboek perfect in de huidige tijdgeest, legt Artur uit. “Als je kijkt naar jonge makers, zie je een duidelijke ontwikkeling: er worden hele tracks, hele muziekstukken gemaakt op telefoons. Volgens mij is het Hans Zimmer de heeft gezegd dat je voor het maken van muziek al lang niet meer de studio in hoeft: alles wat je nodig hebt is een creatieve geest, een goed idee en een smartphone – en dan kun je de mooiste muziek van de wereld maken! De maatschappij verandert, en de muziektherapie verandert mee. De toekomst is nu.”

Over de auteurs

Carola Werger is muziektherapeut, muziekpedagoog, hoofddocent en hoofd van de bachelor Muziektherapie bij ArtEZ in Enschede. Carola een aanvullende master in Learning and Innovation (MLI) ligt haar grootste interesse bij het vernieuwen van onderwijsconcepten in het curriculum.

Marijke Groothuis is muziekpedagoog en is hoofddocent bij ArtEZ in Enschede: ze is verbonden aan zowel de bachelor als de master Muziektherapie. Marijke werkt daarnaast in het speciaal onderwijs en geeft muziektherapie en muziekeducatie aan kinderen van 4 tot 18 jaar met lichamelijke en geestelijke handicaps en chronische ziekten.

Artur Jaschke is hoogleraar en lector Music-Based Therapies and Interventions bij ArtEZ. Hij is gespecialiseerd in de relatie tussen muziek, technologie en de hersenen – zowel binnen klinische contexten als daarbuiten. Artur is daarnaast gastonderzoeker op gebied van cognitieve neurowetenschappen van muziek op de Neonatale Intensive Care van het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Boek bestellen

Navigating Music Technology is verkrijgbaar via de webshop ArtEZ Press. Het is ook beschikbaar in de bibliotheek van ArtEZ.

Navigating Music Technology: Implementing a practice-based application of music technology into music-based therapeutic interventions and professional training.
Navigating Music Technology: Implementing a practice-based application of music technology into music-based therapeutic interventions and professional training.