Naar overzicht
Naar overzicht

Bruid in de Morgen

Bruid in de Morgen
11 mei 2017
-
14 mei 2017
11 mei 2017
-
14 mei 2017
Arnhem
Bruid in de Morgen

Bruid in de Morgen’ door Master studenten van muziektheater Artez in de bewerking en regie van Hans van den Boom.

‘Het gaat regenen. Wat als het gaat regenen, en ze komt niet?’
‘…Als Andrea zich maar koest houdt.’

Een bruid in de morgen is een vroeg meesterwerk van één van de grootste schrijvers uit ons taalgebied. Het is een moderne klassieker waarin we zien hoe een gezin geheel geïsoleerd van de samenleving de kromme verstandshouding tot elkaar ontkent en hoe armoede en sociale uitsluiting blijvende sporen laten in de levens van de minstbedeelden. Hugo Claus schreef ermee zijn eerste avondvullende toneelstuk.

Vader Pattini, een voormalig leraar aan het conservatorium, hoopt ooit een concerto te schrijven dat hem eeuwige roem zal brengen. Intussen fantaseert zijn vrouw over een huwelijk met een rijke baron. Hun zoon Thomas is een ‘simpele ziel’ die door zijn zus Andrea wordt gekoesterd. Ze droomt ervan haar geliefde broer op een dag mee te nemen naar de Londense dierentuin. Het gezinsleven wordt drastisch verstoord door de komst van nicht Hilda die door de ouders als huwelijkspartner voor Thomas naar voren wordt geschoven. Hilda is rijk en vormt als ‘een bruid in de morgen’ hun wissel op de toekomst. Ze drijft voorgoed een wig in de liefdesband tussen broer en zus en doet de lang gekoesterde illusies één voor één uiteenspatten. Het grote ontwaken.

Robin Kuiper, Anne Freriks en Noah Blindenburg zijn studenten aan de Master Muziektheater Artez in Arnhem en spelen samen met gastspelers Maurits van den Berg (o.a. ‘Horror’ Jakop Ahlbom, BonteHond en BERG&BOS) en Rubin van Gent (derde jaars Bachelor Muziektheater Artez) ‘Bruid in de morgen’. In deze muzikale bewerking duiken zij onder begeleiding van Hans van den Boom, met o.a. muziek van Eric Whitacre en de bloemrijke zinnen van Claus in een zinnelijke wereld van schaamteloosheid en verlangen, een wereld ook waarin de liefde wordt geofferd aan materiële verlangens en een kindertijd abrupt ten einde komt. 

regie Hans van den Boom met Maurits van den Berg, Noah Blindenburg, Anne Freriks, Rubin van Gent & Robin Kuiper auteur Hugo Claus bewerking Hans van den Boom productie Clare Dowling techniek Luuk Wanders

Speeldata:
Donderdag 11 mei: 20.00 uur (premiere)
Vrijdag 12 mei: 20.00 uur
Zaterdag 13 mei: 20.00 uur
Zondag 14 mei: 14.30 uur

Reserveren viareserveren.muziektheater@artez.nl

Kaarten €7.50 I Studenten / CJP €3
Op vertoon van ArtEZ pas gratis toegang

Hans van den Boom
Hans van den Boom (voorheen, artistiek leider van Stella den Haag) is als schrijver en regisseur vast in dienst van Het Nationale Theater, en is daarnaast al een  geruime tijd gastregisseur op de toneelschool in Maastricht, en de HKU in Utrecht. Met Stella Den Haag schreef en regisseerde hij tientalen muziek theatervoorstellingen, een aantal met het voltallige residentieorkest, of opera voor het Nationale Toneel, zoals de Carmen in 2008. Hij schuwt geen enkele muziekstijl, in deze Bruid in de Morgen zingen de vier studenten van de masterclass daar waar de taal tekort schiet, werk van de componist… naam van het werk wat jullie aan het instuderen zijn…etc. werken van Steve Reich en Terry Reley vormen uitgangspunten voor nieuwe geschreven muziek door de studenten, de vaderrol Pattini, wordt gespeeld door de gastacteur Maurits van den Berg (vast acteur van de Bonte Hond) die verschillende keren in producties van Hans van den Boom gespeeld heeft.

Hans van den Boom regisseert de tekst als een muziek partituren, los van alle psychologische en poëtische lagen, wordt de tekst gespeeld als was het een muziek partituren.

Maurits van den Berg
Maurits van den Berg (1983) studeerde in 2007 af als acteur/theatermaker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij won met de familievoorstelling Gasten, gemaakt en gespeeld met Sacha Muller en Sjors Stassen voor Toneelschap Beumer & Drost, de Zilveren Krekel voor ‘beste productie’. Verder speelde hij bij o.a. Oostpool, De Toneelmakerij, NNT, NTjong en Growing up in Public. Daarnaast is hij de compagnon van toneelschrijver Rik van den Bos en vormen zij samen het gezelschap BERG&BOS. Ze maken locatievoorstellingen voor o.a. Oerol, Over het IJ en de Karavaan. In 2013 ging hun eerste zaalproductie ‘Drive-in’ in première in samenwerking met Bellevue Lunchtheaterproducties. Die voorstelling is genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2014.

Deel dit