Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Yesim Saltik, 5/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

Muziektherapie, Enschede

Yesim Saltik, 5/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

 

TERUGBLIK ‘Het leven na ArtEZ Muziektherapie’


Juli 2018 – ‘Yesss!! We zijn officieel afgestudeerd!’
De tijd vliegt voorbij! Het is alweer een jaar geleden dat ik afgestudeerd ben als muziektherapeut. Eerlijk gezegd voelt het niet eens zolang geleden.. Laten we terug kijken naar het afgelopen jaar.
(foto bovenstaand) Onze allerlaatste optreden als klas. Het was een intense periode waarin hard werd gewerkt. Eindelijk hadden we alles afgerond. We zijn allemaal klaar en geslaagd voor de opleiding! En nu? Zou het een opluchting zijn of juist gestress??
#klaarmetschoolwatnu?!?!

Juli 2018 – ‘Whaaaaa! Eindelijk mijn diploma’ (foto door Maron Stills)

 Jaaaaaaaaaa!! Het officiële moment! Eindelijk het papiertje waar ik vier jaar lang zo hard voor heb gewerkt. Het waren vier intense jaren, maar ik had wel voldoende bagage om de praktijk in te duiken. Nogmaals bedankt lieve docenten van ArtEZ Muziektherapie!

Augustus 2018 – ‘Eerste baan als muziektherapeut! Lekker werken in de warme zomer’


Ik had geluk, want ik mocht na het afstuderen al heel erg snel aan de slag in de praktijk. Ik had er zoveel zin in om terug te komen op mijn oude stageplek. Het was wel een uitdaging in de warme zomer, maar de voldoening die ik uit mijn werk haalde was het allemaal waard. (Is het trouwens nog steeds wel waard).

Augustus 2018 – ‘Eerste vakantie na afstuderen, even bijkomen in Venetië’


Mijn collega was op vakantie, waardoor ik vier weken lang 32 uur moest invallen. Ook kwam daar nog 4 uur bij van mijn andere collega in verband met haar gezondheid. Ik vond het niet erg en ging de uitdaging aan, maar heb geleerd dat je nooit 36 uur moet gaan werken als muziektherapeut. Het is echt heel erg vermoeiend. In combinatie met vermoeidheid na het afstuderen werd het allemaal toch iets teveel. Ik besloot om wat rust te nemen in Venetië en bij te komen van alle hectiek

 

September 2018 – ‘Muziekles geven bij de Vrolijkheid’’


Met frisse energie uit Venetië zag ik een oproep van de Vrolijkheid. Ik besloot om te solliciteren, omdat ik benieuwd was naar deze doelgroep en graag werk met verschillende culturen. Ook moest ik denken aan mijn ervaring op Lesbos (zie vorige blogs). Een rol als muziekdocent is heel anders dan muziektherapeut zijn, maar de vaardigheden die we tijdens de opleiding hebben geleerd kwamen goed te pas. Ik werd al snel geaccepteerd door de kinderen en we waren al snel bezig met de muziek.

6. Oktober 2018 – ‘CD voor Liedbundel binnen één dag opgenomen!’ (met dank aan Christian Maliy, Jan Pieter van der Giessen, Sebastiaan Hondorp, Yesim Sevince, Neslihan Sandikci, Jitske van Buuren en Tristan Meinsma)

Ondertussen kreeg ik steeds meer mailtjes en berichten van mensen via social media of er een CD beschikbaar was van de liederen in mijn bundel. De bundel was nog niet eens uit! Ik besloot om samen met dit groepje een poging te wagen. We hebben geprobeerd om binnen één dag alle liederen op te nemen. Het was ons gelukt, maar later was ik niet tevreden. De zang klonk vermoeid.. Oepsie, het was toch niet allemaal zo handig.
Tip voor de muzikanten: neem geen 10 nummers op binnen één dag, het kost veel moeite en is erg vermoeiend waardoor de kwaliteit van de muziek tegenvalt.

November 2018 – ‘Muziektherapeutische liedbundel voor Turkse migranten met dementie (mijn afstudeerproduct) is eindelijk verkrijgbaar!’


Na maanden hard werken was de bundel eindelijk verkrijgbaar! Het kostte veel energie om het uit te brengen op de juiste manier. Gelukkig hielp mijn vriendin Britt mij met het uitgeven van het boek.
Tip voor de schrijvers onder ons. Boeken kun je makkelijk vanuit eigen beheer uitgeven via Brave New Books, zonder dat je er budget voor nodig hebt.
En dan zal ik nog antwoord geven op de vraag die mij vaak wordt gesteld. ‘Verdien je er iets aan?’ Mijn antwoord is heel simpel: ‘Nee, niet echt’. Elke keer als iemand een boek koopt, verdien ik €3,- Vind ik dat erg? Nou eigenlijk niet, want ik ben geen schrijver. Ik ben muziektherapeut.

9 november 2018 – ‘Europese dag van Muziektherapie vieren bij Miracles of Music! Samen met mijn Connect by Music familie’


In november was ik aanwezig bij het Miracles of Music congres. Toevallig kwam ik Adriaan en Lilian van Connect by Music tegen. En lieve Digna, die ook als een van de eerste vrijwilligers naar Lesbos was gevlogen. We hebben lekker bij gekletst. En natuurlijk de Europese dag van Muziektherapie gevierd. Soms kom je mensen gewoon vanzelf tegen (Spoiler: dit jaar zal ik ook aanwezig zijn op het congres).

November 2018 – ‘Vertellen over mijn werk na het afstuderen op de opendag van ArtEZ Conservatorium Enschede’


Weer terug op ArtEZ! Niet meer als student natuurlijk, maar als ‘alumni’ op de opendag. Iedereen luisterde aandachtig naar mijn verhaal over ‘het leven na de studie’. Ook hebben we nog muziek gespeeld uit mijn bundel samen met Christian Maliy, Jan Pieter van der Giessen en Vasilios Sliaras.
Ons band en bandnaam was binnen één dag ontstaan, namelijk: ‘Yesim Saltik & Jan Pieter van der Giessen Ensemble’. Achter de schermen was het een beetje stressvol (ik was te laat…). Maar het lukte ons om er iets van te maken.
Benieuwd naar onze muziek? Of toe aan wereldmuziek? Huur ons in, we maken er een feestje van! (Check de facebookpagina van ‘De Multiculturele Muziektherapeut’ voor filmpjes.

December 2018 – ‘Stagiaire proberen bij te brengen dat ze een andere dierenvacht moet kiezen om haar eigen skills als therapeut te ontwikkelen’


En weer terug op werk! Een foto met onze lieftallige stagiaire Jodie. We waren allebei veranderd in een winterschaapje. Het was voor mij ook even een uitdaging, maar ook leerzaam om een stagiaire mee te laten lopen tijdens sessies. Ik was net afgestudeerd natuurlijk en dan nog iemand die mee kijkt, whaaa! Uiteindelijk viel het allemaal mee. Ik ben trots op Jodie!
Ondertussen werden alle projecten, werk etc. werden mij weer een beetje teveel. Het was weer tijd om er even tussen uit te gaan.

12. december 2018 – ‘Bijkomen in Istanbul (vakantie nr. 2)’


De volgende bestemming was Istanbul! Prachtige stad met historische gebouwen en mooie architectuur. Na een paar dagen de toerist uithangen in Istanbul vloog ik door naar Kayseri om mijn tante te bezoeken. Tijdens mijn bezoek kwam al mijn vermoeidheid van de afgelopen tijd naar boven. Er waren momenten waarbij ik overdag letterlijk bijna in slaap viel. We hebben gepraat over de afgelopen tijd. Ze was van mening dat ik misschien iets te enthousiast was met allerlei projecten/opdrachten. Ik heb erover nagedacht en ze had gelijk. Ik zou gewoon even wat rustiger aan kunnen doen. Waarom deed ik zoveel moeite? Ik kwam erop uit dat ik eigenlijk iets wilde betekenen voor de migranten in Nederland. En ja, dat kost moeite en energie. Maar hoe ging ik nu verder? Wat wilde ik precies bereiken? Ik had nog geen antwoord op deze vragen.


 13. januari 2019 – ‘Ik ben ondernemer?!! Zeg nooit, nooit'.


Ondertussen bleven de vragen binnen stromen. Dus ik besloot om in januari mezelf in te schrijven als ondernemer! Ik had eindelijk iets meer energie en wist mijn potentiële klanten een plek te geven. Vanaf nu zou ik workshops en presentaties geven en mijn kennis delen over de inzet van muziek en muziektherapie bij (Turkse) migranten. Eerlijk gezegd vond ik het ook spannend, omdat ik dacht het waait vast wel over. Maar heb nog steeds voldoende vraag om ‘ondernemer’ te zijn. Terwijl ik altijd heb gezegd ‘Ik word NOOIT ondernemer’. Zeg nooit ‘nooit’, want het gebeurd wel dus, haha.

14. januari 2019 – ‘Op zoek naar rust en vrede na aanhoudende vermoeidheid, vakantie nr. 3’


Eind januari was ik weer vermoeid en mijn hoofd was één groot chaos. Ik moest op zoek naar een nieuwe baan, want mijn contract zou aflopen. Dit zorgde voor een beetje stress. Gelukkig was het gelukt om op tijd een nieuwe baan te vinden, maar het hele proces was zoooo vermoeiend. Dus ik nam een paar daagjes rust in mooie Schotland. Stiekem was het ook spannend om te beginnen met een nieuwe uitdaging.

15. Februari 2019 – ‘Gastles over Turkse muziek bij ArtEZ Docent Muziek’


Terug in Nederland met frisse ideeën en kennis! Ik was te gast bij de opleiding docent Muziek van ArtEZ Conservatorium Enschede. We hebben gepraat over de geschiedenis van de Turkse muziek en ook ervaren. Het was grappig om te horen hoe de studenten de traditionele liederen hadden verwerkt op hun eigen manier. Ik was tevreden over de resultaten. En gastdocent zijn beviel mij ook best goed #trotsopODMenschede #ooitaandeslagbijArtEZ??

16. april 2019 – ‘Samensmelting van twee culturen! Presentatie over Muziektherapie bij Turkse migranten met dementie’ (met dank aan Fatos Ipek Demir)


Op naar de volgende opdracht in den Haag! Ik mocht een presentatie geven aan mantelzorgers en professionals over de inzet van muziek/muziektherapie bij Turkse migranten met dementie. Ik werd erg blij van de reacties van de aanwezigen. En natuurlijk hoe iedereen reageerde op de muziek. Er waren zelfs mensen met mijn bundel! Erg leuk om kennis te maken en te horen wat anderen eraan hebben. Fatos en ik hadden zo’n goede klik! We hebben besloten om onze krachten te bundelen en meer aandacht te vragen voor de Turkse migranten in Nederland. 

17. mei 2019 – ‘Afscheid nemen van mijn lieve collega’s Emma & Hanna’ (bij mijn eerste baan als muziektherapeut)


Tussen alle opdrachten en projecten door was het tijd om officieel afscheid te nemen van het Zand…
Ik moet zeggen dat ik altijd wel een fijne tijd heb gehad bij het Zand. Mijn lieve collega’s Emma & Hanna hebben bij zoveel bijgebracht tijdens de studie (stage) en daarna. Hanna is ondertussen een nieuwe uitdaging aangegaan en Emma kreeg een leuke nieuwe collega. Ik zal ze natuurlijk missen, maar soms moet je afstand nemen van je veilige plek om verder te groeien. Ik koos ervoor om verder te groeien als muziektherapeut op een andere werkplek, want ik kreeg de kans om muziektherapie op te zetten. Zo’n uitdaging kon ik niet voorbij laten gaan!

18. mei 2019 – ‘Vakantie nr. 4 vieren met mijn vriendinnen die alleen maar selfies maken’


Nieuwe baan, nieuwe uitdaging en de allereerste muziektherapeut zijn daar kostte wel veel energie. Je begint vanuit nul. Het is niet meer vanzelfsprekend dat het gehele behandelteam jouw kent of weet waar je mee bezig bent. Gelukkig stonden mijn nieuwe collega’s ervoor open om mijn vak te leren kennen en lukte het om in een korte tijd aantal cliënten in behandeling te nemen. Maar ik moest ook letten op mezelf, want ik was weer vermoeid. Britt had er ook een beetje last van dus we vlogen naar Schotland om Malou te bezoeken! En ja, ik weet het… Dit was vakantie nummer 4…


19. juni 2019 – ‘Eén van de allereerste plekken waar muziektherapie werd toegepast in Turkije!’ ‘Back to my roots in Kayseri’

Ondertussen vond ik nog last minute een goede deal om naar Turkije te vliegen. Dus ja, waarom niet? En ik had tegenwoordig geen collega meer die mij in de zomerperiode kan vervangen. Daarom besloot ik om eind mei te vertrekken naar Kayseri, zodat ik in de zomer door kon werken. Was weer een mooie kans nieuwe materiaal te verzamelen. Die zal ik de komende tijd delen in workshops en presentaties! En natuurlijk heb ik eindelijk ‘Gevher Nesibe’ kunnen bezoeken!
Ik had er ontzettend veel over gelezen tijdens het ontwikkelen van mijn afstudeerproduct, want muziektherapie werd daar al heel lang geleden toegepast. En dat allemaal in de geboortestad van mijn ouders. Misschien was het wel voorbestemd dat ik uiteindelijk muziektherapeut zou worden? Wie weet…

20. juni 2019 t/m mijn pensioen? – ‘Weer terug in Zwolle en aan het werk in het Zonnehuis!’


En weer terug in Nederland om lekker aan het werk te gaan. Ik was eindelijk weer bijgekomen van alle vermoeidheid in de afgelopen periode. Laten we even eerlijk zijn:
Het is toch wel erg fijn om een baan als muziektherapeut te hebben. Ik merk dat ik toch het contact met de cliënten het meest waardevol vind. Het is niet altijd makkelijk. Soms zijn er complexe gedragsproblemen of mensen met intense onrust door hun dementie. Dat muziek kan geruststellen op dat soort momenten of allerlei problemen kan verminderen blijft elke keer mooi om te zien. Het verveelt nooit. Dus ik denk dat ik tot mijn pensioen wel muziektherapeut zal blijven.

Nog een korte samenvatting: wat heb ik nou bereikt binnen een jaar na het afstuderen?

1. Ik heb een fijne baan bij het Zonnehuis in Zwolle
2. Muziektherapie opgezet vanuit nul
3. Mijn eigen team samengesteld om eigen workshops te ontwikkelen
4. Mijn liedbundel uitgebracht
5. Opnames gemaakt van de liederen uit de bundel (komt binnen kort op één of andere manier uit)
6. Meer gereisd! YESS
7. Ik heb ArtEZ niet achtergelaten, ben minstens elke maand één keer geweest…

En dan de belangrijkste vraag..Wat wil ik nog bereiken?


1. Samenwerking van muziektherapeuten tussen Nederland en Turkije versterken
2. Nog meer aandacht vragen voor (Turkse) migranten met dementie
3. Ooit de master doen bij ArtEZ Muziektherapie
4. Meer muziek maken vanuit mijn hart
5. Andere Turkse jongeren inspireren om te verdiepen in muziektherapie
6. Bijdrage leveren in de literatuur om muziektherapie voor Turkse migranten beter te onderbouwen
7. Beter voor mijzelf zorgen en grenzen stellen (meer rust nemen)
8. Meer reizen


Wat gebeurd er nou ECHT na het afstuderen?


1. Vijf vakanties later ben je eindelijk over je (afstudeer) vermoeidheid heen
2. Een baan als muziektherapeut of iets anders
3. Ondernemer worden voor je eigen projecten
4. Belasting betalen
5. Twijfelen of je nog een master wil gaan doen…
6. Op zoek gaan naar jezelf
7. Brief van duo om je studieschuld van €20.000,- terug te betalen


Conclusie: VRIJHEID OM TE BEPALEN WAT JIJ WILT!


Klinkt cliché, maar doe wat JIJ echt leuk vindt of wat jou boeit. Daar haal je de meeste voldoening en energie uit!


Ik ben afgelopen zomer afgestudeerd aan de opleiding Muziektherapie te Enschede. Ik heb een Turks-Nederlandse achtergrond en noem mezelf ook wel ‘de multiculturele muziektherapeut’. Veel mensen hebben geen idee wat ‘muziektherapie’ precies inhoudt. Daar wil ik verandering in brengen! In mijn blog zal ik laten zien wat muziektherapie betekend voor mij en hoe ik te werk ga in de praktijk. Ook deel ik andere inspirerende muzikale projecten waar ik aan deelneem.

Volg Yesim Saltik