Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Yesim Saltik, 3/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

Muziektherapie, Enschede

Yesim Saltik, 3/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

 

En ik had weer een nieuwe les geleerd… ‘Zeg nooit, nooit!’

Ondernemen?!

Dit is een term die ik persoonlijk liever vermijd, omdat het mij doet denken aan belastingaangiftes, administratieve taken, financiën en marketing.
Ik heb altijd gezegd dat ik NOOIT ondernemer wilde worden. Maar de afgelopen maanden kreeg ik steeds meer opdrachten. Dus betrapte ik mezelf op gedachten over ondernemer worden.

Sinds januari 2019 ben ik officieel ingeschreven bij de KvK als ‘De Multiculturele Muziektherapeut.’ Het is natuurlijk veel professioneler tegenover je zakelijke relaties als je aangeeft dat je ZZP’er bent als je wordt gevraagd voor een opdracht. Belasting technisch is het ook handiger.

Maar wat bied ik eigenlijk aan?

 1. Muziektherapie (duh, ik ben afgestudeerd als muziektherapeut)
 2. Adviseren over inzet van muziek bij ouderen/volwassenen met een Turkse migratie achtergrond
 3. Workshops over de inzet van mijn boek in de praktijk
 4. Presentaties over muziektherapie bij dementie
 5. Muziekles (piano, zang, improvisatie, Turkse muziek)
 6. Optredens

Dit zijn de diensten die ik voornamelijk lever. Natuurlijk kunnen we kijken of ik iets kan betekenen als er andere verzoeken zijn.

En nu de belangrijkste vragen.
Hoe kom je aan opdrachtgevers? Hoe zorg je ervoor dat mensen op de hoogte zijn van jouw onderneming?

Eigenlijk is het antwoord simpel… maak gebruik van social media! Zorg ervoor dat je een bedrijfspagina hebt bijvoorbeeld op Facebook en actief bent op LinkedIn. Ik heb niet zoveel tijd besteed aan marketing of promotie. De meeste opdrachten kreeg ik binnen via LinkedIn of via Facebook. En natuurlijk kun je de afdeling communicatie van ArtEZ heel erg lief vragen of ze je willen helpen met promotie of vraag het Art Business Centre voor tips. Je kunt natuurlijk ook gewoon even contact opnemen met de opleiding die je hebt afgerond of met je voormalige klasgenoten.

Maar hoe kom je nou op het idee welke diensten of producten je levert?

Wat ik zelf heel belangrijk vind is als je iets ontwikkelt, doe het vooral vanuit je passie. Onderzoek wat er al beschikbaar is, zoek voorbeelden, spreek mensen die zich bezig houden met hetzelfde onderwerp of product. Denk niet in grenzen, maar focus op wat jij zelf wilt bijdragen of bereiken. Soms lijkt het alsof sommige mensen alles zo makkelijk voor elkaar krijgen. Maar vergeet niet dat er ontzettend veel werk achter zit.De grootste fout die je kunt maken is je eigen werk/succes vergelijken met die van anderen. Stop met vergelijken en laat je juist inspireren door succesvolle ondernemers!Als je het echt lastig vindt om te ondernemen of niet zo goed weet hoe je jouw doelgroep kan bereiken, kijk of je ondernemers hebt in je eigen netwerk.

Mijn top drie van inspirerende ondernemers zijn de volgende mensen:

 1. Masja de Roy (Minikronieken)
 2. Adriaan Kok (Connect by Music)
 3. Allaedin Janid (Happy Caravan)

En waarom deze drie ondernemers dan? Masja heb ik leren kennen tijdens mijn stage die ik liep voor mijn vorige opleiding. Ook al waren er tegenslagen, ze ging altijd door met het ontwikkelen van haar ideeën. Tijdens mijn stage begon de ontwikkeling van het project ‘Minikronieken.’ Het project houdt in dat er een cursus werd aangeboden voor mensen die de mogelijkheid krijgen om een korte documentaire te maken over het leven van een ander. Ze worden begeleid door professionele filmmakers. De films tonen hoe mensen de kracht vinden om hun leven weer op de rit te zetten na een ingrijpende gebeurtenis.  De cursisten worden ondersteund in alle stappen van de productie van je eigen film. Als de films klaar zijn worden ze vertoond tijdens een première op in een theater. Tegenwoordig is Minikronieken zo succesvol dat er meerdere projecten per jaar georganiseerd worden! Wat ik persoonlijk inspirerend vond is dat ze de cursus ook hebben aangeboden aan de bewoners bij het AZC. Mensen met een Nederlandse en Niet-Westerse achtergrond werden aan elkaar gekoppeld voor een samenwerking waarmee ze hun eigen levensverhaal vertellen door middel van film. Prachtig dat dit project ook positief bijdraagt op maatschappelijk vlak! Op de website www.minikronieken.nl vind je meer info en kun je reserveren voor de première op 10 maart in Borne.Nu we het over projecten hebben die een positieve bijdragen leveren aan de maatschappij komen we aan bij ondernemer nummer twee. Namelijk, Adriaan van Connect by Music.

Ten eerste, check onze leuke foto van de ‘Connect by Music’ familie (zoals Adriaan dat noemt, hij zit vooraan in het midden). Wat ik zo bijzonder vind aan Adriaan is dat hij een ontzettend groot hart heeft en dat daar meer mensen van kunnen leren. Helaas leven we tegenwoordig in een samenleving waarbij we altijd eerst aan ons zelf denken. Maar het kan dus ook anders. Hij heeft mij bijgebracht dat ondernemer zijn niet alleen maar om geld draait, maar dat je ook kunt werken vanuit je hart. Na een bezoek op Lesbos heeft hij besloten om samen met Jeroen de Groot ‘Connect By Music’ op te richten (check mijn eerste blog voor meer info of www.connectbymusic.com)


Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik de mogelijkheid kreeg om hulp te bieden op Lesbos. Samen met mijn collega’s Lore, Zainab en Digna (zie rechts op de foto) hebben we muziekles aangeboden aan kinderen, jongeren en vrouwen die verbleven op de vluchtelingenkampen. Deze bijzondere ervaring zal ik nooit vergeten en hoop dat ik in de toekomst weer kan deelnemen aan dit prachtige initiatief.
Linksboven op de foto zien we Alaa van Happy Caravan, de laatste inspirerende ondernemer van deze blog! Ten eerste, hij is vet aardig en kan mijn naam op de juiste manier uitspreken. Als je dat voor elkaar krijgt, dan zijn we sowieso vrienden.
Alaa komt uit Syrië en moest helaas zijn thuisland verlaten door de oorlog. Hij moest starten vanaf nul in een onbekend land. Als je vanuit zo’n situatie iets positiefs kan creëren voor je medemens, dan ben je echt een krachtige, creatieve ondernemer met een mooi hart. Zijn droom was om door middel van Happy Caravan kinderen in vluchtelingenkampen een kans te geven om gelukkig en succesvol te zijn. Deze geweldige onderneming biedt educatie (bijvoorbeeld Engels) en creatieve activiteiten aan, zodat de kinderen zich sneller thuis kunnen voelen in hun nieuwe en veilige thuisland.


Tips

Eigenlijk komen we terug op wat ik eerder heb beschreven in deze blog. Start je jouw eigen onderneming of ontwikkel je je eigen project/product. Bij alles wat je onderneemt, doe het vanuit je passie om het succesvol te maken.
Heb je nog steeds geen voldoende inspiratie? Ga dan op zoek naar vrijwilligerswerk of naar een ervaringsstageplek.
Tip voor muziektherapie studenten: Connect by Music en Happy Caravan zoeken ook regelmatig vrijwilligers.
Een allerlaatste optie is om weer te gaan studeren en te lenen bij ome DUO. Voordat we deze blog weer gaan afsluiten zijn hier nog wat praktische tips op een rijtje.


PRAKTISCHE TIPS BIJ ONDERNEMEN

 • Werk je Social Media accounts bij en maak een bedrijfspagina
 • Kies een pakkende bedrijfsnaam (soms is het nodig om een beetje commercieel te klinken)
 • Maak actief gebruik van LinkedIn!
 • Ontwerp je eigen digitale header/banner/logo (of vraag studenten om hulp)
 • Bepaal je doel voor je onderneming
 • Zorg ervoor dat je ALTIJD visitekaartjes bij je hebt.
 • Doe alles vanuit passie!
 • Vraag ervaren ondernemers voor tips
 • Houdt je administratie goed bij… (belastingaangifte, geordende facturen enz.)
 • Bezoek congressen of studiedagen om nieuwe mensen te leren kennen en je kennis op te frissen
 • Ga terug naar ArtEZ als je echt geen idee hebt waar je mee bezig bent en vraag je docenten om hulp. Of schrijf je in voor een tweede bachelor of master..
 • Ga huilen en eet een bak met ijs of chocola (het is gezond om je emoties te uiten!)
 • De allerlaatste en belangrijkste tip van deze blog: ZORG GOED VOOR JEZELF. Neem een lekkere vakantie, kom tot rust en laat je inspireren

Mijn taak zit er weer op dus, ik loop weer weg. ‘Güle güle’ (tot de volgende keer)!


Ik ben afgelopen zomer afgestudeerd aan de opleiding Muziektherapie te Enschede. Ik heb een Turks-Nederlandse achtergrond en noem mezelf ook wel ‘de multiculturele muziektherapeut’. Veel mensen hebben geen idee wat ‘muziektherapie’ precies inhoudt. Daar wil ik verandering in brengen! In mijn blog zal ik laten zien wat muziektherapie betekend voor mij en hoe ik te werk ga in de praktijk. Ook deel ik andere inspirerende muzikale projecten waar ik aan deelneem.

Volg Yesim Saltik