Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Yesim Saltik, 2/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

Muziektherapie, Enschede

Yesim Saltik, 2/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

 

De week van de Vaktherapie

 


De derde week van november was het zover. De Europese dag van de Muziektherapie en de week van de vaktherapie! Hiep, hiep hoeraaaa! Aandacht voor ons prachtige vak. Even voor de duidelijkheid, vaktherapie is een overkoepelende term waar muziektherapie, dramatherapie, psychomotorische therapie, beeldende therapie, danstherapie en speltherapie onder vallen (Vaktherapie, 2018). Voor mij was het een week vol met verschillende activiteiten. Het was wel druk en vermoeiend, maar het was het allemaal zeker wel waard.
Dinsdag begonnen we met een studiemiddag die georganiseerd werd door de werkveldgroep VVT (verpleeg-, verzorgingshuis en thuiszorg). Toevallig werd het georganiseerd op mijn werkplek. Dus ik hoefde niet te verdwalen met Google Maps. Ja, ik verdwaal heel snel… Zelfs met Google Maps.. Terug naar de studiemiddag.
De werkveldgroep valt onder de Nederlandse vereniging voor Muziektherapie. Vanuit verschillende hoeken van het land kwamen muziektherapeuten deelnemen aan deze studiedag. We hebben de laatste ontwikkelingen binnen de VVT sector met elkaar gedeeld en gediscussieerd over verschillende stellingen. Voor mij was het de eerste keer dat ik heb deelgenomen aan de studiemiddag. Het was leuk om bekende gezichten (Hey Ankie & Lizzy!) tegen te komen en nieuwe mensen te ontmoeten. Perfect voor netwerken en om inspiratie op te doen. Met een kleine groep hebben we nog gezellig gegeten om deze geslaagde dag af te sluiten.

De volgende dag was het mijn beurt om samen met mijn collega Emma aandacht te vragen voor ons vak. We hebben een ‘interactieve’ presentatie gegeven over de toepassingen van muziektherapie en de meerwaarde binnen de instelling waar we werkzaam zijn. Interactief, omdat we het publiek er ook muzikaal bij hebben betrokken. Muziektherapeut zijn is meer dan behandelen van cliënten.
Profilering van het vak is ook belangrijk!

De volgende dag was het de dag van de Muziektherapie! Op de Vrije Universiteit Amsterdam werd een groot congres namelijk ‘Miracles of Music’ georganiseerd. Speciaal voor de dag van de Muziektherapie en om aandacht te besteden aan ons vak.. Er waren verschillende sprekers zoals Erik Scherder, Henkjan Honing en Dick Swaab.
Als je meer wil weten over muziek en het brein raad ik aan om een boek te lezen van één van hen! Of om even op Youtube te kijken naar Erik Scherder. Tijdens het congres werd de documentaire ‘Miracles of Music’ gemaakt door Pim Giel (documentairemaker) getoond. Wij waren de eerste die de documentaire mochten zien! Exclusieve première dus. Ik was heel erg nieuwsgierig hoe muziektherapie gepresenteerd zou worden in de film. Sommige scénes waren zo herkenbaar. Bijvoorbeeld een cliënte die verbaal heel moeilijk kon communiceren maar door muziektherapie weer de mogelijkheid had om haar zelf te uiten. Of een cliënte met dementie die helemaal opbloeide door de bekende liederen. Daar kreeg ik echt kippenvel. Muziektherapie biedt soms hele bijzondere momenten.
Muziek is sowieso een bijzonder fenomeen. Het raakt je, zet je in beweging, roept emoties op of zorgt voor bijzondere contactmomenten. De kracht van muziek kan soms zo sterk zijn. Het maakt ons vak heel bijzonder. Conclusie: muziektherapie is gewoon geweldig. Maar onthoudt dat het geen wondermiddel is. Het werkt helaas niet bij iedereen.
Tussen de workshops door hadden we even de gelegenheid om rond te snuffelen en de nieuwste muzikale snufjes te bekijken. Toevallig kwam ik de stand van ArtEZ tegen! En wat zie ik daar?! Mijn afstudeerposter?! Opgehangen zonder mijn toestemming???? Hieronder een foto van een felle (niet echt, natuurlijk) discussie met Marijke Groothuis (docent muziektechnologie & muziektherapeut). Uiteindelijk heeft ze mij overtuigd en mag ArtEZ muziektherapie mijn poster altijd gebruiken. Dit was niet de eerste keer dat Marijke en ik een meningsverschil hadden. Gelukkig kunnen we het altijd oplossen als twee volwassenen muziektherapeuten. Marijke en ik hebben eerder gediscussieerd over toepassingen van technologische snufjes binnen de muziektherapie. In het begin aarzelde ik er heel erg over, omdat ik ervan overtuigd was dat je meer kan bereiken met een ‘normaal’ instrument. Maar mijn mening is 360 graden omgedraaid. Ze had weer gelijk. (Misschien heeft ze altijd gelijk of overtuigd ze iedereen met haar enthousiasme) Als je weet hoe je technologische snufjes in kunt zetten in de praktijk, dan kun je soms zoveel meer bereiken binnen de therapieën. Dus hierbij wil ik Marijke bedanken voor haar geduld en kennis die ze met ons heeft gedeeld. Ik zal het eerlijk toegeven. Ik gebruik op dit moment steeds vaker de iPad of CRDL op werk! (google maar CRDL, als je graag wilt weten wat het is).

Toevallig was de opendag van ArtEZ Conservatorium Enschede ook gepland in de week van de vaktherapie! ArtEZ muziektherapie had mij uitgenodigd om een presentatie te houden over wat je staat te wachten na de studie. Ten eerste een studieschuld van ongeveer €20.000,- en geen OV-chipkaart meer. Dat is wat je te wachten staat… Maar ik heb goed nieuws voor de muziektherapie studenten! Het is mogelijk om een fatsoenlijke baan te krijgen, omdat er op dit moment ontzettend veel vacatures zijn. Ons vak krijgt steeds meer aandacht! Dus steeds meer instellingen willen investeren in een muziektherapeut. Je kunt ook ondernemer worden en beginnen voor jezelf of werken als muziekdocent. (Meer weten over ondernemen en netwerken? Hou mijn volgende blogpost dan in de gaten!)
Er zijn dus genoeg mogelijkheden. Als je het echt absoluut niet meer weet, kun je altijd nog terug naar je veilige plek bij ArtEZ muziektherapie. Zelfs na de studie staan de docenten voor je klaar. Je wordt niet zomaar het gebouw uitgegooid als je geen muziektherapie student meer bent. Tenzij je je echt niet gedraagt..
Als laatste wil ik feestelijk afsluiten, omdat mijn bundel eindelijk uit is! #muzikruhungidasidir
Hij is verkrijgbaar via: https://www.bol.com/nl/p/muzik-ruhun-gidasidir/9200000101809412/


Nog meer goed nieuws! Er komt ook een CD aan… #workinprogress.
Hierbij een voorproefje van Hey onbesli, onbesli uit ‘Muzik Ruhun Gidasidir’ (Muziektherapeutische liedbundel voor Turkse migranten met dementie) door de Jan Pieter van der Giessen & Yesim Saltik Ensemble! Nogmaals dankjulliewel Jan Pieter van der Giessen (klarinet), Christian Maliy (contrabas) en Vasilios Sliaras. Zonder jullie was het Turkse feestje bij ArtEZ muziektherapie niet compleet! En als laatste dankjewel Carola Werger voor de uitnodiging en het filmpje.Hou mijn blog goed in de gaten, misschien komt er wel nieuws uit Turkije…
Tot de volgende keer!


Ik ben afgelopen zomer afgestudeerd aan de opleiding Muziektherapie te Enschede. Ik heb een Turks-Nederlandse achtergrond en noem mezelf ook wel ‘de multiculturele muziektherapeut’. Veel mensen hebben geen idee wat ‘muziektherapie’ precies inhoudt. Daar wil ik verandering in brengen! In mijn blog zal ik laten zien wat muziektherapie betekend voor mij en hoe ik te werk ga in de praktijk. Ook deel ik andere inspirerende muzikale projecten waar ik aan deelneem.

Volg Yesim Saltik