Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Theologiestudent Anne volgde haar minor bij ArtEZ

Anne, student Theologie, over haar minor op de kunstacademie: "Ik heb mij laten inspireren door kunst.".

Theologiestudent Anne volgde haar minor bij ArtEZ

Creativiteit. Dat is een van de talenten van Anne Doornkamp – Koopman, student Theologie op Hogeschool Viaa. Op het moment dat ze hoorde dat ze een minor van een andere hogeschool mocht kiezen, greep ze haar kans: “Stiekem droomde ik vroeger over een opleiding bij de kunstacademie.” 

“Ik kan goed tekenen, maar heb ik talent genoeg? Daar was ik nooit van overtuigd. Uiteindelijk koos ik voor de opleiding Theologie aan Hogeschool Viaa. Ik vond zingeving interessant en ik wilde andere mensen inspireren door te schrijven en te spreken. Een goede keuze, ik vind de studie superleuk en interessant. Én ik miste iets. Kunst, creativiteit… Dat hoort er voor mij ook bij. 

In het laatste jaar van Theologie mag je een minor van een half jaar doen. De meeste studenten kiezen een minor van Hogeschool Viaa. Bijvoorbeeld de minor Kerkgeschiedenis of de minor Special Needs. Die laatste is handig als je bijvoorbeeld met jongeren in de kerk wilt werken. Een aantal studenten kiest voor een minor van een andere hogeschool. Ik hoorde dat ooit iemand een kunstminor had gedaan, dat bracht mij op ideeën.” 

Filosofie en kunst 

“Ik wilde even uit het ‘hoofdwerk’ en uit het ‘christelijke wereldje’ stappen. Dus een andere omgeving met andere invloeden. Ik koos voor de minor Liberal Arts van ArtEZ, hogeschool voor de kunsten. Een minor over filosofie en kunst. Aan de hand van kunstwerken en kunststromingen hebben we verschillende filosofen behandeld. Hoe kijken zij naar het leven en naar kunst? Ook kregen we les in het maken van kunst. Dat gaf mij alle ruimte om met mijn creativiteit aan de slag te gaan. 

Aan het begin van de minor moesten we een levensvraag bedenken waar we gedurende de periode mee aan de slag gingen. Mijn vraag was: ‘Hoe kan ik mezelf zichtbaar maken?’. Ik studeer Theologie, maar ik voel mij niet altijd thuis in de christelijke wereld. Dat komt onder meer omdat ik  geloofstwijfels heb en ik ervaar dat veel christenen dit graag ‘oplossen’. Van mijzelf hoeft dat niet. Die twijfels horen bij mij en mogen er zijn. Deze kritische blik die ik naar het christendom heb, wil ik graag meer zichtbaar maken binnen mijn vakgebied. Door de minor heb ik geleerd hoe ik mij kan verhouden tot theologie. Dus hoe ik theoloog kan zijn en mezelf kan blijven.” 

Glas in lood

“Dit proces heb ik gebruikt bij mijn eindproduct. Ik heb me laten inspireren door de kunst die er in de kerk is. Zo worden verhalen en thema’s afgebeeld in glas in lood ramen. Ik heb zelf glas in lood ramen gemaakt van drie thema’s waarvan ik denk dat het belangrijk is dat ze in de kerk besproken worden: de rol van de vrouw in de kerk, de bijdrage als kerk aan het racismedebat en hoe we omgaan met de LHBTIQ+-community. Mijn plan is om bij elk raam een avondprogramma te schrijven die kerken kunnen gebruiken om met hun leden te praten over deze thema’s. En dan niet om te praten over hoe we hier altijd over gedacht hebben en hoe we het uiten, maar door er meer ‘onder’ te kijken: hoe kunnen we als kerk bijdragen aan deze thema’s? Wat zou het betekenen om je naaste lief te hebben en hoe zijn we een zegen voor de wereld? Ik kan de kerk niet veranderen, ik kan er wel voor zorgen dat het gesprek gevoerd wordt. 

Ik werd enthousiast ontvangen op de kunstacademie en voelde me er thuis door de creativiteit die daar in alles aanwezig is. Ik kijk ernaar uit om mijn laatste periode op Hogeschool Viaa af te ronden met alles wat ik als theoloog heb geleerd.”