Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

(Her)ontdekking in je persoonlijke en professionele ontwikkeling

Leoni Janssen werkt als Woonbegeleider en Ambulant begeleider in de regio Groningen. In 2020 besloot zij de minor Liberal Arts in Zwolle te volgen omdat ze zichzelf los wilde maken van ‘presteren’ en meer wilde focussen op wat voor haar echt belangrijk was. Nu vertelt ze over haar ervaringen, ontdekkingen en de handvatten die de opleiding haar heeft meegegeven.

(Her)ontdekking in je persoonlijke en professionele ontwikkeling

“Om stappen vooruit te zetten, wil je jezelf vaak ontwikkelen in je werkgebied. Je wil meer en betere vaardigheden leren. Voor een lange tijd heb ik daarom gedacht dat ik een werkgericht programma wilde volgen, maar in de jaren voor de opleiding was er veel gebeurd in mijn persoonlijke leven. Hierdoor merkte ik dat ik een grote behoefte had aan iets anders. Toen ik dit programma tegenkwam, leek mij dit een goede match. Ik heb namelijk al eerder de kracht van beeldend werken ervaren binnen mijn werkveld.”

Een moment van verstilling en bezinning. Waarbij een omgeving van totale verwachtingsloosheid, nieuwe mogelijkheden opent om jezelf te (her)ontdekken. De focus gaat van buiten naar binnen.

Een andere bril

“In het leven groeien we vaak op met allerlei verwachtingen en doelen. Bij Liberal Arts worden die weggehaald. Dat geeft ruimte voor de vraag wat je zelf echt wil. Je moet binnen het programma niks, maar je gaat aan het werk omdat je ruimte voor jezelf voelt. Die manier van werken, zorgde voor een kanteling in mijn denken.

Het ging uiteindelijk niet over werk maken, maar over de betekenis die je aan dat werk gaf. Want hoezo is dit schilderij lelijk? Zou het nog steeds lelijk zijn als ik geen gezichtsvermogen had? Er is veel meer dan esthetische waarde. Een waarde die je in jezelf vindt. Deze manier van naar jezelf en je werk kijken, kan voor veel meer inzichten zorgen.”

De kunst van het loslaten

“Ik heb ontdekt dat ik kan werken en dingen voor elkaar kan krijgen zonder heel veel te moeten. Motivatie hoort van binnen te komen en niet van buiten. Die realisatie geeft rust en vrijheid. Persoonlijk heb ik veel gehad aan de gesprekken met docenten. Van de manier waarop zij hun vak toepassen in het leven heb ik veel overgenomen in mijn eigen leven. Hierdoor werk ik nu vanuit wat ik belangrijk vind en vanuit mijn waarden en motivatie.

Er zit schoonheid in loslaten en dingen laten zijn zoals ze zijn. Kunst is een buitengewoon middel voor reflectie op jezelf.

Een moment dat mij veel inzicht gaf, was toen ik samen met Wendy (Docent Atelier Liberal Arts) een kunstwerk beschouwde waardoor we beiden werden geraakt. We spraken over de fase van ons leven, over loslaten en het mogen loslaten. Dit maakte mij heel erg bewust van hoeveel ik van mijzelf verwacht. Er zit schoonheid in loslaten en dingen laten zijn zoals ze zijn. Kunst is een buitengewoon middel voor reflectie op jezelf.”

Another way of life

“Tijdens het programma heb ik een nieuwe ‘way of life’ geleerd. Ik weet nu meer over mijzelf en heb een soort bewustwording meegekregen die ik dagelijks toepas. De minor Liberal Arts heeft me geleerd om mijzelf en mijn omgeving op een andere manier te bevragen.”

‘In mijn omgang met cliënten werk ik daardoor vanuit de beleving, in plaats van alleen praten over de dingen.

 

We nodigen je van harte uit deel te nemen: