Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Job over de minor Liberal Arts: "Het is als een open plek in een bos"

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving

Toen Job Verhoeven op zoek ging naar een minor, wist hij één ding zeker: hij wilde even weg van het digitale. “Ik studeer Image and Media Technology aan de HKU, dus mijn dagen bestaan vooral uit programmeren, editen en coderen. Heel tof, maar ik miste het fysieke maken. Ik wilde iets doen met mijn handen, met meer diepgang.” Die zoektocht bracht hem bij de minor Liberal Arts aan ArtEZ in Zwolle. “Ik hoorde erover tijdens een terugkomdag op mijn eigen school en dacht meteen: dit is 'm.”

Job en zijn medestudenten van de minor Liberal Arts
Job en zijn medestudenten van de minor Liberal Arts

De enige twijfel? De afstand. “Ik woon grotendeels in Rotterdam, en Zwolle is niet bepaald om de hoek. Een enkele reis duurt 2,5 uur, en dat meerdere keren per week. Ik besloot dat los te laten. Als iets goed voelt, moet je het gewoon doen.” De HKU moedigt studenten aan om een minor buiten hun eigen school te volgen.

Wat houdt Liberal Arts nou eigenlijk in?

“Ik zie Liberal Arts als een open plek in een bos. Dat bos is je eigen studie, en die open plek is de minor. Hier krijg je de ruimte om na te denken over wie je bent, wat je voelt, wat je wilt en hoe je in de wereld wilt staan, zowel als maker als persoon.” De minor bestaat uit zowel lessen als atelierdagen. “Onze klas kreeg een eigen atelier: twee ruimtes waarin we vrij konden werken. De maandag en vrijdag waren hiervoor gereserveerd. Dinsdag, woensdag en donderdag hadden we lessen. Op dinsdag en woensdag stond kunst in existentiële zin centraal: we maakten kunst, bespraken het en deden oefeningen. Donderdag hadden we filosofieles over filosofen, denkwijzen en gespreksmethoden."

Waarom, in plaats van hoe

Job legt uit dat Liberal Arts geen minor is waarbij je een specifieke techniek leert, zoals animatie of schrijven: "Het is meer een open ruimte waarin je onderzoekt wie je bent als maker en als persoon. Klinkt zweverig, maar het is juist heel concreet. Je krijgt opdrachten die je op een andere manier laten kijken, je gaat in gesprek over kunst en filosofie en leert dat je eigen proces serieus nemen misschien wel het allerbelangrijkste is. Een groot onderdeel van de minor was reflectie: op jezelf, je werk en de wereld om je heen. “Dat was soms confronterend, maar vooral heel waardevol. Je leert na te denken over waarom je iets maakt, in plaats van alleen hoe.”

Wat als je niets móét doen?

Wat de minor uniek maakt is de vrijheid die studenten krijgen. “Het idee is: als je niets móét doen, wat ga je dan doen? Dat zet iets in gang. In mijn klas merkte ik dat iedereen dat op een andere manier invulde: sommigen gingen tekenen, anderen juist veel nadenken, en weer anderen gingen wandelen. Maar het kwam allemaal voort uit intrinsieke motivatie. En dat is volgens mij precies wat de minor wil bereiken. Dat naar boven halen.”

Omdat je zo intensief samenwerkt en diepe gesprekken voert, groei je als groep enorm naar elkaar toe. Na vijf maanden voelde het alsof ik drie jaar met deze mensen in de klas had gezeten.”

Een tripje naar Venetië

Eén van de hoogtepunten? Zonder twijfel de studiereis naar Venetië. “We bezochten de Biënnale, een van de grootste kunsttentoonstellingen ter wereld. Maar het ging niet alleen om kunst kijken. We leerden hoe je echt in gesprek gaat met een kunstwerk. Wat zegt het tegen mij? Wat zeg ik terug? Dat klinkt misschien vaag, maar het heeft me compleet anders naar kunst laten kijken.” Naast de inhoudelijke kant was ook het sociale aspect van de minor bijzonder. “Omdat je zo intensief samenwerkt en diepe gesprekken voert, groei je als groep enorm naar elkaar toe. Na vijf maanden voelde het alsof ik drie jaar met deze mensen in de klas had gezeten.”

Minder prestatiedruk, meer vrijheid

Terugkijkend heeft de minor Job op veel manieren veranderd. “Voorheen voelde ik een bepaalde druk: je moet presteren, cijfers halen, een route volgen. Bij Liberal Arts leerde ik dat loslaten. Wat ik doe, is goed zoals het is. Dat besef heeft me echt vrijheid gegeven. Het heeft me mentaal opengebroken. Voorheen zat ik onbewust in een soort ‘shell’, en door deze minor heb ik nieuwe invalshoeken, technieken en mensen leren kennen.”

"Het is een ervaring"

Hoe dat zich vertaalt naar de toekomst? “Ik zit nu in de laatste fase van mijn studie en merk dat ik minder de drang voel om direct een ‘grootse’ carrièrestap te zetten. Ik voel nu in ieder geval minder druk om in een bepaalde richting te werken, zoals bij een reclamebureau of bij grote festivals waar ik eigenlijk niets mee heb. Die verplichting voelde ik eerder wel en die druk legde ik mezelf op. Ik wil werken aan mijn eigen kunstenaarschap, misschien een atelier huren en gewoon maken. Waar dat precies naartoe leidt, zie ik dan wel. "Of hij de minor zou aanraden? “Honderd procent. Maar alleen als je er open in stapt. Het is geen ‘gewoon’ vak met duidelijke doelen en eindproducten. Het is een ervaring. En die ervaring heeft mij meer geleerd dan welke opdracht dan ook.”

Meer over de minor Liberal Arts

Volg Job