Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Hoe werkt aanmelden en toelating?

Voordat je je kunt inschrijven voor een opleiding bij ArtEZ, kijken we eerst of de opleiding echt bij jou past. Daarvoor doe je toelating bij de opleiding. Hiervoor kun je je vanaf 1 oktober aanmelden via Studielink. Na het bericht dat je bent toegelaten kun je je écht inschrijven voor de opleiding. Op deze pagina vind je meer informatie over de stappen aanmelden, toelating en inschrijven.

1. Aanmelden

Kies jouw opleiding in het opleidingenoverzicht en selecteer Aanmelden en toelating in het menu. Daar zie je de toelatingseisen en wat je nodig hebt om toelating te kunnen doen bij de opleiding van jouw keuze. Kijk ook goed naar de data voor aanmelden. Sommige opleidingen sluiten snel. Voor andere studies is aanmelden na 1 mei nog mogelijk.

Aanmelden voor een opleiding bij ArtEZ doe je via Studielink
Studielink is een landelijk aanmeldsysteem voor hoger onderwijs. Hiervoor heb je een Studielink-account nodig.

Ben je een student van buiten de Europese Unie? Meld je dan zo vroeg mogelijk aan. Dan heb je na toelating voldoende tijd om je visa en verblijfsvergunning aan te vragen. De documenten daarvoor moeten op 31 mei binnen zijn. Meer informatie over visa en verblijfsvergunning 

Heb je een vraag over Studielink? Kijk dan in de Studielink VRAAGbaak.

Direct aanmelden in Studielink

2. Toelating doen

Na je aanmelding in Studielink ontvang je van de afdeling Studentenzaken van ArtEZ een bevestigingsmail met je studentnummer. Van de opleiding zelf krijg je meer informatie over de toelatingsprocedure. Deze verschilt per opleiding. Het kan een auditie zijn, maar ook bijvoorbeeld een toelatingsexamen.

Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie auditie wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

Kijk voor meer informatie over de toelating bij de opleiding van jouw keuze op de pagina Aanmelden en toelating van de opleiding.

Handige tips voor je toelating

3. Inschrijven na toelating

Ben je toegelaten? Dan kun je je gaan inschrijven. Zorg er dan voor dat je uiterlijk 31 augustus aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet.

Tip: regel alles zo snel mogelijk, om te voorkomen dat je bij vragen te laat bent. Voldoe je niet op tijd aan de inschrijfvoorwaarden, dan kun je namelijk niet starten met de opleiding.

Checklist inschrijfvoorwaarden

  • Om te kunnen starten aan een bacheloropleiding of associate degree heb je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma of gelijkwaardig buitenlands diploma nodig. Voor een masteropleiding is een bachelordiploma vereist. 
     
    Heb je een Nederlands diploma? Dan controleert DUO je vooropleidingsgegevens. Wanneer dit niet lukt, ontvang je een e-mail van de afdeling Studentenzaken van ArtEZ met de vraag om een kopie van je diploma met cijferlijst aan te leveren.

    Heb je geen Nederlands diploma? Dan vragen we je om ons een kopie van je originele diploma en cijferlijst te sturen. Is je diploma niet in het Nederlands, Engels of Duits opgesteld, dan moet je, naast de kopie van je originele diploma, ook  zorgen voor een gewaarmerkte vertaling in het Nederlands of Engels.

    Voldoe je niet aan de vooropleidingseis voor een bacheloropleiding of associate degree?  

    Het kan zijn dat je in aanmerking voor het zogenoemde Colloquium Doctum (21+ toets). Eén van de voorwaarden hiervoor is dat je op 1 september, bij aanvang van je studie, 21 jaar of ouder bent. Let op: deze mogelijkheid geldt niet voor toelating tot een masteropleiding.

    Het Colloquium Doctum (21+ toets) wordt afgenomen door Aob Compaz. Aan de toets zijn kosten verbonden. We raden je dan ook aan om de toets pas te doen nádat je een positieve uitslag van je toelatingsexamen of auditie hebt ontvangen.

  • In de meeste gevallen checkt Studielink je persoonsgegevens centraal bij de Basisregistratie Personen (BRP). Sta je niet geregistreerd bij het BRP, dan vindt de controle plaats op basis van je identiteitsbewijs. Als verificatie via Studielink niet lukt, dan ontvang je een e-mail van ons met het verzoek om een kopie van je identiteitsbewijs aan te leveren bij de afdeling Studentenzaken van ArtEZ.

  • Ga naar Taaleisen om te checken welke op jou van toepassing zijn. Als je een taalcertificaat moet aanleveren, zorg er dan voor dat deze uiterlijk 31 augustus binnen is bij de afdeling Studentenzaken van ArtEZ.

  • Kom je uit een land van buiten de EU/EER? Dan heb je een verblijfsvergunning en/of visum nodig. Ga voor meer informatie naar de pagina Visa and permits for immigration.

    Als je een verblijfsvergunning nodig hebt, zorg er dan voor dat alle documenten uiterlijk 31 mei zijn aangeleverd. Neem bij vragen contact op met de afdeling Studentenzaken.

    Ben je al in het bezit van een geldige verblijfvergunning? Zorg er dan voor dat de afdeling Studentenzaken uiterlijk 31 augustus een kopie hiervan heeft ontvangen.

  • Om je inschrijving te voltooien, is het belangrijk dat de betaling van je collegegeld uiterlijk 31 augustus is voldaan. In Studielink geef je aan op welke manier je collegegeld wilt betalen. Lees hier meer over het betalen van collegegeld.

    Tip: je kunt zelf je collegegeld berekenen via de Collegegeldwijzer.

Studeren met een studiebeperking

Ga je studeren bij ArtEZ en heb je een studiebeperking? Dan is het belangrijk om de studentendecaan hier zo spoedig mogelijk over te informeren. Meer informatie over studeren met een studiebeperking.