Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Tarek Chokri, vluchteling uit Syrië, maakt indruk bij finals-expositie AKI

Herman Haverkate van dagblad Tubantia bezocht de eindexamenexpositie van ArtEZ AKI Academie voor Art & Design. Hij sprak afstudeerder Tarek Chokri van Moving Image en was onder de indruk van Tareks film en persoonlijke verhaal.

Copyright Anina Romita, dagblad Tubantia
Foto Tarek Chokri, copyright Anina Romita, dagblad Tubantia

Met een zeer persoonlijke film maakt Tarek Chokri, een vluchteling uit Syrië, indruk bij de jaarlijkse eindexamenexpositie van de AKI. Hij portretteerde zijn 12-jarige broer in Damascus en de eveneens 12-jarige Thijs uit Nederland.

Herman Haverkate, Tubantia 28-06-21 

Soms kan hij zelf nog niet geloven dat het allemaal waar is wat hem overkomt. Zeven jaar nadat hij besloot om naar Enschede en Nederland te komen, is Tarek Chokri met de hoogste cijfers van allemaal afgestudeerd en wordt hij per 1 juli officieel Nederlander. "Het is een droom die uitkomt. Dit land en deze school hebben mij eindelijk geaccepteerd. Mijn film is het einde van een lange periode, maar tegelijk ook een nieuw begin."

Gevlucht voor de burgeroorlog

Hoe Tarek in Enschede kwam, is een film op zichzelf. In 2014 verliet hij zijn geboorteland Syrië. De burgeroorlog was begonnen, Tarek moest in het leger van president Assad. 'Ik kon niets anders doen dan vluchten.'
De reis bracht hem in eerste instantie naar Maleisië. Daar kwam hij in online contact met AKI-directeur Marc Boumeester en ontdekte hij de opleiding Moving Image, de splinternieuwe opleiding tot filmmaker aan de Enschedese academie. 'Films maken is mijn droom. In Syrië had ik daarvoor niet de mogelijkheden. Dat ik Enschede vond, was puur toeval. Ik had nog nooit van de stad gehoord.'

  • Lees het hele interview van Herman Haverkate met Tarek op de website van Tubantia