Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Sina Döring drumt voor een publiek van 1,34 miljoen man

  • Muziek

Sina Döring, op haar YouTube-kanaal ook wel bekend als sina-drums, is tweedejaars student Jazz & Pop aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Haar YouTube-kanaal, waar ze drumcovers, samenwerkingen en nummers van haar eigen albums uploadt, is zeer succesvol. Denk: meer dan 1,3 miljoen abonnees en meer dan 520 miljoen videoweergaven. Onlangs maakte Sina samen met drie andere ArtEZ-studenten een videoclip die volledig in één take is opgenomen. 

Sina Döring drumt voor een publiek van 1,34 miljoen man

De vraag die op onze lippen brandt is natuurlijk: hoe kom je in aan meer dan 1,3 miljoen volgers? Volgens Sina was het een groot deel geluk: "Ik begon al heel vroeg met YouTube. Negen jaar geleden waren er niet zoveel kanalen op YouTube, en zeker niet van meisjes die drumden." 

“Maar”, legt Sina uit, “het zit hem ook in de vele details die ik in mijn drumvideo’s laat zien”. Sina gebruikt in haar video's verschillende camerastandpunten en schakelt daar vaak tussen, waardoor haar publiek nieuwe inzichten krijgt in de verschillende onderdelen van het percussiespel. Sina: “Als je naar mijn populairste video's kijkt, zijn dat niet de video's met de moeilijkste nummers om te leren, maar eerder de meest bekende. Vaak luisteren mensen al jaren naar die nummers, maar wisten ze nooit hoe de drumpartij in elkaar stak."

Sina's drum cover van Dire Straits' Sultans of Swing is bijna 55 miljoen keer bekeken op YouTube.

Muzikale aanmoediging

Sina begon op YouTube toen ze 14 was, met het uploaden van drumcovers. Haar vader is ook muzikant, voornamelijk gitarist, en het was zijn idee om het kanaal op te zetten. “Bijna tien jaar geleden," voegt Sina eraan toe. "Ik was net 14 jaar en YouTube was nog relatief nieuw. Uit mezelf was ik misschien niet op het idee gekomen. Ik prijs me ongelooflijk gelukkig dat ik muzikale ouders had die me aanmoedigden om mijn muzikale kant met de wereld te delen."  YouTube werd een plek waar Sina digitaal kon samenwerken, en de wereld leek ineens zo groot niet meer: "Ik woonde in een klein dorpje in Duitsland, maar door iets simpels als het doorsturen van bestanden, kon ik ineens met mensen over de hele wereld spelen. Of ze nou uit Engeland, Australië of Nederland kwamen. Afstand maakte op deze manier niets uit."  

 "You Won't Bring Me Down," een van de video's waar Sina het meest trots op is, een origineel nummer van haar album Chi Might III.  

Studeren aan de opleiding Jazz & Pop  

Als je al een sterrenstatus op YouTube op zak hebt als muzikant, waarom zou je dan eigenlijk nog gaan studeren aan een conservatorium? Je kunt het je afvragen, maar voor Sina lag haar keuze vast: "Ik had van collegamuzikanten al veel goede dingen over de opleiding Jazz & Pop aan het Conservatorium in Arnhem gehoord, dus ik wilde hier al heel lang naartoe. En ook al heb ik online een behoorlijke fanbase, ik heb nog genoeg te leren. Zeker als het gaat over het spelen van andere genres." Tot slot wil Sina veel verschillende ervaringen opdoen met live spelen. Sina: "Je drumt heel anders als je thuis een video opneemt. Dan heb je meerdere takes om tot een perfect resultaat te komen. In mijn opleiding leer ik hoe ik een stuk van begin tot eind in één take goed kan neerzetten."   

Over één take gesproken…  

Onlangs produceerde Sina samen met 3 andere studenten van ArtEZ een one-take video. Ze werkte samen met vierdejaars studenten Nils Neumann, Philip Calisto en Celina von Wrochem. In totaal waren wel twintig muzikanten betrokken bij de video. Sina’s YouTubekanaal zou het podium worden voor de one-take-video, maar het oorspronkelijke idee was niet van haar. De vierdejaars studenten van Jazz & Pop wilden nog vóór hun afstuderen een project doen, waarbij ze gebruik wilden maken van een van de voordelen die je als student aan het conservatorium hebt: onbeperkt toegang tot oneindig veel instrumenten en inspirerende medemuzikanten.

"Proberen niet op je gezicht te vallen"  

Voor het maken van de video verkenden de studenten eerst de locatie, waarbij ze een video maakten van de hele ruimte zonder muziek en waarbij ze een choreografie uitstippelden. Aan de hand van die video hebben Nils, Celina, Philip en Sina samen een nummer geschreven en opgenomen, waarna alle twintig muzikanten in twee dagen de one-take-video hebben gefilmd. Het proces was uitdagend. Sina: "Voor de generale repetitie moesten we nog zo’n vijf tot zeven keer afspreken om te repeteren. Het middenstuk, waar we de trap aflopen, was het moeilijkste deel. Je doet zoveel dingen tegelijk: een instrument bespelen dat niet je hoofdinstrument is, de trap aflopen, "hey!" roepen, en dat alles terwijl je probeert niet op je gezicht te vallen." 

Wat betreft advies voor anderen die in de voetsporen van de YouTube-drummer willen treden, moedigt Sina iedereen aan om vooral de hoop niet op te geven. "Ik denk dat als je echt gelooft in wat je doet, het op een gegeven moment wel gaat lukken. Maar je moet er wel tijd in steken en hard werken. Het is nooit te laat - echt niet!"

Meer info over de opleiding Jazz & Pop in Arnhem

Volg Sina