Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

DIEHELEDING: al tijdens de Toneelschool succesvol in het werkveld

Het theatercollectief DIEHELEDING ontstond op de ToneelschoolVol drive hebben de zes leden van het collectieal tijdens de opleiding het werkveld veroverd. DIEHELEDING speelt voorstellingen op plekken in heel Nederland, van De Parade en Karavaan tot DOX en Festival Tweetakt. Nick, één van de leden, vertelt over het collectief, de Toneelschool en het werkveld.

Voorstelling 1001, foto door Derk Stenvers
Voorstelling 1001, foto door Derk Stenvers

DIEHELEDING bestaat uit bestaat uit zes mensen, waarvan vijf van de opleiding Toneelschool: Steven Ivo, Annebel Overbeeke, Dalorim Wartes, Merel Pauw, Nick Livramento Silva en één regisseur en medemaker: Jip Vuik. 

Hoe het begon 

Nick: “DIEHELEDING is in 2016 ontstaan tijdens mijn tweede jaar op de Toneelschool. Tijdens de opleiding praat je veel over het vak en je eigen ontwikkeling. Wat jíj met het vak wilt is essentieel. Zo is de ruimte ontstaan om onze liefde voor rap en hiphop een plek te geven.  

We kregen in ons derde jaar een introductieproject waarin we in groepsvorm konden maken wat wij wilden maken. Wat onze groep met elkaar verbond, was de affiniteit met hiphop. Er waren regisseurs met wie we konden speeddaten. Zo ontmoette ik Jip Vuik, die nu ook lid van DIEHELEDING is. Hij bracht onze ideeën beter samen dan dat wij dat zelf konden.  

Rappend spelen werd onze vorm. Dat sloeg aan: onze allereerste voorstelling LIL’ ARIAL BLACK mocht zelfs spelen op De Parade. In 2018 maakten we met het collectief een afstudeervoorstelling: Fox Populi. Ook daarvan speelden we met een verkorte versie op de Parade.” 

Nick, tijdens de voorstelling Fox Populi, foto door Miriam Guttmann

Het werkveld in met een missie 

Al tijdens de opleiding maakte DIEHELEDING voorstellingen die aansloegen in het werkveld. “Het was heerlijk om dit vanuit onze eigen fascinatie te maken”, vertelt Nick. “Onze missie was om het theater voor iedereen – inclusief – te maken. Na het afstuderen namen wij contact op met DOX en Theater Utrecht. We hebben onszelf daar de afgelopen twee jaar verder kunnen ontwikkelen en maakten voorstellingen. 

Onze nieuwe locatievoorstelling Dashboard is in première gegaan. Dashboard gaat over eenzaamheid in de stad. De bezoeker stapt in een taxi, krijgt een monoloog dat door iemand wordt uitgevoerd en op de autoradio draait onze muziek.” 

Trailer | Dashboard - Theater Utrecht, DOX & DIEHELEDING from Theater Utrecht on Vimeo.

“We hebben enorm veel gedaan. Nu, jaren later, zijn we onszelf opnieuw aan het positioneren.” En dat is te zien in de nieuwe voorstelling over Tupac Shakur, waarvoor DIEHELEDING onlangs de stimuleringsprijs van DNA Next won 

Educatie 

Educatie is een belangrijk aspect in ons werk geworden. Onze groep heeft affiniteit met lesgeven. Met DIEHELEDING verzorgen we projecten op de Toneelschool en bij de opleiding Muziektheater van ArtEZ en maken we voorstellingen. We delen onze zelf-ontdekte theatervorm met mensen, zodat ook anderen hun eigen manier van performen aanleren. Andere dingen waar ik mee bezig ben zijn: veel sporten, mijn eigen rapnummers schrijven, ik zit in de afstudeercommissie van ArtEZ en ik doe aan training-acteren. Het is superleuk om zo in de maatschappij te staan en andere vakgebieden te leren kennen.” 

Over de opleiding 

“Ik had al best veel vooropleidingen: mbo, twee jaar DOX en zelfs een jaar Toneelacademie Maastricht. Op de Toneelschool in Arnhem ontdekte ik dat het proces van ontdekken wat bij je past, bij jezelf begint. Vanuit jezelf vertrekken is essentieel. Daar heb ik veel aan gehad. Dat overstijgt het acteervak. Tegelijkertijd leer je ook een ambacht, zoals een bakker brood leert bakken. Die combinatie maakt dat ik het idee heb dat ik de beste opleiding heb genoten die in Nederland bestaat.” 

Volg DIEHELEDING 

 

DIEHELEDING bestaat uit Steven Ivo, Annebel Overbeeke, Nick Livramento Silva, Dalorim Wartes, Merel Pauw en Jip Vuik (regie). DIEHELEDING combineert theater en rap en verbindt rap aan (klassieke) verhalen. Zij schrijven hun eigen teksten en produceren hun eigen muziek. Door de persoonlijke kijk op thema’s en oude verhalen maakt het collectief voorstellingen voor iedereen, met altijd één been in de (theater)geschiedenis en het andere been in de hedendaagse (muziek)cultuur. 

Momenteel wordt DIEHELEDING gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten via de nieuwe makers regeling en maken zij in samenwerking met theatergroep DOX en Theater Utrecht.