Een opleiding voor je leven
- Dans
De Vooropleiding Dans is een opleiding waar je voor de rest van je leven wat aan hebt. Of je nou uiteindelijk danser wordt of iets totaal anders gaat doen. Dat ervaart ook Dimphy, die instroomde bij het derde jaar van de Vooropleiding Dans in Arnhem.

Een waardevolle opleiding
“Je bent hier om je te ontwikkelen als danser én als mens”, vertelt Anne Bos, coördinator van de Vooropleiding. “Het is een totaalplaatje. De focus ligt niet alleen op techniek: het beeld dat een vooropleiding hard en technisch is, klopt niet. Ook als je geen danser wordt, is deze opleiding zo waardevol. Leerlingen die de vooropleiding hebben gedaan hebben een goede tijd gehad. Ze hebben geleerd over doorzetten, discipline en zichzelf. Het gaat zo veel verder dan iemand klaarstomen voor de danswereld. Het is echt meer dan dat.”
De danswereld ontwikkelt zich gigantisch. Bij de Vooropleiding Dans in Arnhem moet je al een persoonlijkheid zijn in dans; je verhaal kunnen vertellen in dans.”
Dat kan Dimphy alleen maar beamen. “Ook mijn zus zegt ook dat ze zo veel heeft geleerd hier. Zelf startte ik vorig jaar met de Vooropleiding Dans in Arnhem. Ik stapte over van de Nationale Balletacademie, waar ik heb geleerd hoe het is om op een klassieke vooropleiding te studeren. Nu, in het derde jaar van de Vooropleiding Dans in Arnhem, studeer ik op een meer modernere opleiding.” En dat bevalt Dimphy ook. “Ik vind het leuk om zelf dingen te creëren en mij te ontwikkelen als persoon. Het gaat niet om het strakke, perfecte plaatje. Ik kan mijn eigen plaatje creëren.”
“Ik kan mijzelf zijn. En daardoor dans ik fijner.”
Combinatie school en dans
Om mogelijk te maken dat je regulier onderwijs en een professionele dansopleiding tegelijkertijd kunt volgen, werkt ArtEZ in Arnhem samen met het Beekdal Lyceum. “Voorheen zat mijn dansgebouw aan de andere kant van de stad. Bij de Vooropleiding Dans is het fijn dat je op een ‘normale’ middelbare school zit en dat alles op één plek is. Als we klaar zijn met school kunnen we rustig opwarmen, eten en aankleden. Het is fijn dat je hier op een ‘normale’ middelbare school zit. Ik zit in een klas met negen mensen. Het zijn heel leuke leerlingen en ze waren erg verwelkomend toen ik hier instroomde. Ook dat helpt enorm.”
Voetballers en dansers: samen bewegen
Bij het Beekdal Lyceum studeren ook voetballeerlingen van Vitesse. Samen met hen werkte Dimphy en haar klas aan een project in het kader van de holocaust-herdenking in Arnhem, namelijk een video die tijdens de herdenking in de Eusebiuskerk is gedraaid. Anne: “In de video staat een jongen centraal die lid was van Vitesse en vermoord is in een oorlogskamp. De dansleerlingen en Vitesse-leerlingen hebben samengewerkt en zijn tot een prachtig resultaat gekomen”.
“Iedereen vond het spannend, maar vanaf dag één ging de samenwerking goed. Zowel de dansers als voetballers zijn bewegers. De voetbalbeweging is als uitgangspunt genomen: dribbelen, slidings, het zit allemaal in de choreografie.”
Ook Dimphy blikt terug op een mooie ervaring. “Het was leuk dat we iets samen deden met andere sporters. En het was grappig om te zien hoe zij werken. We zaten samen in de studio en iedereen heeft een eigen manier van bewegen. Het was tof om die bewegingen samen te voegen in een dans.”
Na de vooropleiding
Wat Dimphy wil na de vooropleiding? “Bij een danscompagnie komen. Ik wil de moderne kant op en graag naar een hbo-dansopleiding. Ik moet nog even kijken waar, maar ik weet wel dat ik danser wil worden. Ik vind het belangrijk dat ik me goed voel bij de plek. Bij een open dag wil ik me bijvoorbeeld meteen thuis voelen. Bovendien wil ik me goed voelen in de dansstijl die ik kies.”