Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Dans en school gaan prima samen

Sophie, Meritxell en Vega zijn 15 jaar oud. Ze zitten in de vierde klas van het Beekdal Lyceum. Alle drie dansen ze al van jongs af aan.

 

ArtEZ Vooropleiding Dans 2019 4
ArtEZ Vooropleiding Dans - Foto: Robert Benschop Photography

“Ik denk dat ik het heb meegekregen van mijn moeder. Die danste bij Introdans voordat ze zwanger werd van mij”, zo vertelt Meritxell.
“Misschien wel logisch dat ik dus ook wilde dansen. Ik geloof dat ik met 4 jaar begon. Maar daarna ben ik ook nooit meer opgehouden. Via het dansen bij On Y Danse in Arnhem ben ik in de dansproductie Pulchinella terecht gekomen. Mijn danslerares moedigde me steeds weer aan om auditie te doen bij de Vooropleiding Dans van ArtEZ. Dat heb ik toen gedaan en ik ben aangenomen”.

De Vooropleiding Dans is een dansopleiding die Meritxell, Vega en Sophie tijdens hun havo/vwo-schooltijd doen. Daarmee worden ze alvast klaargestoomd voor het echte danswerk. Ze kunnen daar pas echt naartoe als ze een havo- of een vwo-diploma hebben. Daarom zitten zij nu op Het Beekdal Lyceum, omdat daarmee samen wordt gewerkt.

Sophie zit in 3 vwo en Meritxell en Vega in 3 havo.
Omdat ze dus eigenlijk twee opleidingen doen, hebben ze best een zwaar weekprogramma. “We hebben steeds meer huiswerk en daarbij dansen we nu zo’n 10 tot 16 uur in de week. Soms is dat onder schooltijd, bijvoorbeeld als de klas gymnastiek of beeldende vorming of drama heeft, maar vaak zijn de danslessen na schooltijd. Gelukkig zijn de twee danszalen waar we dansen in de school”, aldus Sophie.

Voor dansleerlingen die buiten Arnhem wonen en nog met de bus en trein moeten, is het vaak best intensief. “Eigenlijk is het net topsport, maar gelukkig houdt school goed rekening met ons drukke programma”, vertelt Vega. “En op de computer en de iPad kunnen we in Itslearning precies zien wat we voor alle vakken moeten doen”. School is en blijft dus erg belangrijk voor deze danseressen. Want één ding weten ze alle drie zeker: via het Beekdal Lyceum willen ze naar de ArtEZ Dansacademie. “Daarna zou ik het liefst bij een dansgezelschap in het buitenland willen dansen”, zo stelt Vega. “Want ik hou van reizen”. Na een danscarrière ziet Sophie haar toekomst vooral in de danschoreografie.

Sophie, Meritxell en Vega van de ArtEZ Vooropleiding Dans