Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Onderzoek naar kwetsbaarheid en ontwerpesthetiek

  • Vormgeving

In het eindwerk van Rik Kauffmann, finals student bij Crossmedia Design aan AKI ArtEZ in Enschede, staan de thema’s kwetsbaarheid en breekbaarheid centraal. "Ik gebruik de stoel als metafoor voor het menselijk lichaam. Er zit een schoonheid in imperfecties en die wil ik laten zien, om de conventionele opvattingen over perfectie te doorbreken.”  

Rik Kauffmann, DRIE, foto door Lars Smook
Rik Kauffmann, DRIE, foto door Lars Smook

De kracht van design: kwetsbaarheid en esthetiek in evenwicht brengen 

De verfijnde uitstraling van Riks werk ‘DRIE’ trekt de aandacht. Het toont de krachtige wisselwerking tussen kwetsbaarheid en design. "Het concept van de Ensō-cirkel en Wabi-Sabi zijn mijn grote inspiraties. In het Zen-Boeddhisme staat Ensō voor een cirkel die in een of twee bewegingen wordt getekend. Het feit dat deze cirkel misschien niet perfect rond is maakt hierbij niet uit, deze imperfectie wordt in de Wabi-Sabi-filosofie juist omarmd.”  

Na een intensieve medische en onzekere periode heeft Rik voor zijn examenproject zijn eigen versie van de Ensō-cirkel gemaakt, waarbij de vorm van een stoel als archetype dient. De stoel die gewoonlijk de functie heeft om gewicht te dragen en sterk te zijn, symboliseert hier de kwetsbaarheid en imperfectie van het lichaam. 

Ik zie de stoel als een symbool van kracht, want een stoel is ontworpen om gewicht te ondersteunen." 

De autonomie van de ontwerper 

Rik vindt het belangrijk om controle te nemen over zijn creatieve proces als kunstenaar en ontwerper: "Ik geloof in de kracht van zelfsturing, terwijl ik ook open blijf staan voor advies en voor samenwerken met anderen."  

Verder dan grafisch ontwerp: het driedimensionale omarmen 

"Ik had vóór de AKI al een achtergrond in grafisch ontwerp. Tijdens de opleiding Crossmedia Design ontdekte ik dat ik ook graag ruimtelijk en driedimensionaal werk. Bij AKI wordt een multidisciplinaire aanpak gestimuleerd." Dit vulde Riks sterke grafische focus aan, waardoor hij zich kan uiten via verschillende media. 

Een toonaangevende artdirector worden 

Riks reis van het mbo naar AKI werd gedreven door zijn verlangen om zich meer te verdiepen in kunst en design. Zijn ambitie is om één van de beste artdirectors te worden. Hij streeft ernaar om innovatief en impactvol werk te creëren.  

Interactie aangaan met het publiek 

"Ik wil graag dat mijn werk een verbinding maakt tussen mij en het publiek. Zinvolle gesprekken op gang brengen vind ik belangrijk. Bij AKI kreeg ik de kans om me bezig te houden met maatschappelijke kwesties. Mijn project "NIETALLEEN" gaat bijvoorbeeld over angst en paniekstoornissen. Door middel van borden in de stad wilde ik mensen een veilige ruimte bieden om hun angsten te delen op een anonieme en open manier.” 

Volg Rik  

Nu hij is afgestudeerd aan AKI ArtEZ met onder meer een expositie in Rijksmuseum Twenthe, is Rik klaar om de professionele wereld in te gaan en zijn stempel te drukken op het creatieve landschap. Hij zal ongetwijfeld blijven innoveren en inspireren in zijn artistieke carrière!