Enschede door de ogen van Ana: “Een plek vol verrassingen”
- Beeldende Kunst
- Vormgeving
Ana Garcia de Alba, vierdejaars Crossmedia Design-student aan de AKI ArtEZ Academie voor Art & Design, had nooit gedacht dat ze zich zo thuis zou voelen in Enschede. “Ik ben geboren in Mexico-Stad en daarna verhuisde ik naar Madrid, wat moest ik in zo’n kleine stad als Enschede? Maar het bleek juist alles te zijn wat ik zocht.” In Enschede vond Ana niet alleen een plek om te studeren, maar ook een levendige community waar jonge makers samenwerken aan nieuwe ideeën.

Ana had altijd al interesse in kunst, vooral in film en fotografie. “Eigenlijk wilde ik film studeren in Engeland, maar door de Brexit werd dat lastig. Dus ging ik op zoek naar iets in design. Toen ik de variatie in de afstudeerprojecten bij AKI zag, dacht ik: Crossmedia Design is een studie waar ik alles kan ontdekken. Enschede leek veel minder intimiderend dan bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht. Klein, alles op loopafstand en makkelijk te verkennen. Precies wat ik zocht.”

Van onbekend terrein naar thuis
Toen Ana voor het eerst in Enschede aankwam, kende ze nog niemand. “Ik had nog geen kamer, maar ik mocht bij twee superleuke mensen verblijven. Hun huis was op twee minuten lopen van AKI. Daardoor ging ik in het begin alleen naar school en direct weer terug naar huis. Maar daarna begon ik langzaam de stad en plekken voor kunstenaars te verkennen, en ook Nederlands te leren. Dat hielp me echt om te integreren.” Enschede was een stad vol verrassingen voor Ana. “Wat me het meest verraste, was hoeveel jongeren hier wonen. In Spanje zie je vooral oudere mensen. En het GOGBOT-festival, met overal robots, was zo’n leuke verrassing. Dat verwacht je niet in een ‘kleine’ stad.”
Een stad met een sterk community-gevoel
De compacte omvang van Enschede draagt volgens Ana bij aan een sterk community-gevoel. “Omdat het een kleine stad is, is er een grote behoefte aan meer ruimtes waar jongeren samenkomen. Maar die kleine omvang maakt het juist ook makkelijker om dingen op gang te brengen dan in de Randstad. Er heerst een energie onder studenten die proberen de stad te verbeteren en nieuwe kansen te creëren.” Ana’s betrokkenheid bij de creatieve scene begon al in haar eerste jaar. “In het begin waren we veel in Black Brick, een ruimte waar kunstenaars hun werk tonen. Het is een plek waar je zonder druk kan leren van anderen. Vooral als 18-jarige was dat fijn.” Inmiddels is Ana betrokken bij GrensFrequentie, een initiatief van het ArtEZ Conservatorium in Enschede, waar muzikanten samenkomen. “Dat is heel leuk, want ik maak zelf ook muziek. Het is fijn om een plek te hebben waar je mensen kunt ontmoeten buiten school.”

Ruimte om te groeien en creëren
Eén van de projecten waar Ana het meest trots op is, is The Yolk, een schoolkrant die ze samen met medestudenten begon. “We zijn in maart 2024 gestart en hebben al vier edities uitgebracht. Hierin interviewen studenten andere studenten. We laten kanten van hen zien die normaal niet zichtbaar zijn en lichten studentenwerk uit. AKI heeft het project financieel ondersteund, wat echt fijn was. Het heeft me geholpen om zelfverzekerder te worden in het benaderen van mensen en het voeren van interviews.”
Er zijn in Enschede genoeg mogelijkheden voor studenten om je werk te laten zien. Ik mocht bijvoorbeeld een keer exposeren in een kleine fotogalerie."
“In het tweede jaar van mijn studie ontwierpen een vriend en ik de awards voor het Booster Festival, een muziekfestival in Enschede. Er zijn in Enschede genoeg mogelijkheden voor studenten om je werk te laten zien. Ik mocht bijvoorbeeld een keer exposeren in een kleine fotogalerie. Het is een hele gastvrije community, veel mensen staan ervoor open om kunst in hun ruimtes te hebben.”
Ana’s favoriete spots in Enschede
Ana’s favoriete plekken? “Rutbeek, een natuurgebied vlakbij, is een van mijn favoriete plekken. Als het warm is, ga ik daar graag heen. Ook de in het centrum is superleuk. Je vindt er altijd unieke dingen. Ooit vond ik daar oude kassabonnenrollen waar ik een project mee maakte!” Verder komt ze vaak bij Stanislaus, een lokale brouwerij die een populaire hangout is voor AKI-studenten. “De academie zelf voelt ook als een vrije plek. We kunnen daar rondhangen of spontaan dingen organiseren, zoals een tentoonstelling.”

De toekomst ligt open
Over haar toekomst zegt Ana: “Of ik in Enschede blijf, hangt echt af van waar mijn carrière me naartoe brengt. Ik werk nu als zeefdruk-assistent bij ArtEZ, wat ik echt leuk vind. Maar ik zou ook in een ontwerpstudio kunnen werken, en dan zou dat me misschien naar een grotere stad brengen. Berlijn lijkt me ook wel wat, dat is natuurlijk vlakbij. Maar ik heb al Nederlands geleerd, dus misschien blijf ik toch hier. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”
Tips voor toekomstige (internationale) studenten
Ana raadt aan om jezelf niet in een bubbel te houden. “Het is zo verleidelijk om alleen met andere internationale studenten om te gaan. Juist als je openstaat voor nieuwe ontmoetingen is het hier supermakkelijk om contact te maken met zowel medestudenten als de lokale community.” Haar gouden tip? “Regel je huisvesting op tijd, want dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. En durf je Nederlands te oefenen, zelfs in de supermarkt. Je leert het snelst door het gewoon te doen!”
Meer over studentenstad Enschede