Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Dans is voor iedereen

  • Dans

In september dansten studenten van Dance Artist met medewerkers van Scalabor, een arbeidsontwikkelbedrijf met mensen die samenwerken met afstand tot de arbeidsmarkt. Onder leiding van Adriaan Luteijn, artistiek manager en choreograaf van Introdans, werkten de studenten en medewerkers samen aan een choreografie en dansvoorstelling. Een waardevol project, waarover je in deze story alles leest. Bekijk ook de video-impressie!

Dans is voor iedereen

Dans verbindt

"Dans heeft een verbindende kracht", vertelt Noortje Bijvoets, hoofd Dance Artist. "Via dans kun je op een andere manier contact maken met mensen dan verbaal. Onzekerheid hebben we allemaal en we leven in onze eigen bubbel. Het is goed om mensen met elkaar te verbinden. Als je fysiek met iemand werkt, kun je elkaar versterken. Dat werkt twee kanten op."

“Het is belangrijk dat dans een stevigere positie in de maatschappij krijgt."

Waardevol voor iedereen

Dansen brengt plezier bij de mensen van Scalabor. Daarnaast halen zij er ook inhoudelijk iets uit door kracht en vrijheid te ervaren, terwijl ze dansen met jonge mensen die zoekende zijn naar wat zij precies willen in hun leven. Voor studenten is het ontzettend inspirerend om eens in een andere situatie of werkcultuur te zijn. Ze gaan anders bewegen en anders nadenken over concepten van dans. “Het is één groot avontuur en ik weet niet hoe het afloopt, behalve dat het leuk is”, aldus Adriaan Luteijn van Introdans.

Kortom, dit project is voor beide groepen waardevol. En dat is te zien in de video-impressie:

 

“Het opdoen van levenservaring is belangrijk. We kunnen wel makkelijk zeggen dat onze school impact maakt buiten de muren van het theater, maar hoe doe je dat? Daarom ben ik heel blij met deze kans en de samenwerking met Scalabor en Introdans.”
Noortje Bijvoets, hoofd Dance Artist

Student Burja vertelt

Na de eindvoorstelling deelde student Burja Podlesnik haar ervaring: "Dit project was een unieke ervaring die me deed nadenken over dans en het doel ervan. Het vergde geduld, vertrouwen, aanpassingsvermogen, bereidheid, creativiteit, compromis... Ik ontdekte welke rol ik heb als deel van een groep en hoe ik de mensen om me heen kracht kan geven. Ik was verrast toen ik de kracht van mijn glimlach ontdekte. Dat deed me beseffen dat ik overal waar ik kom - niet alleen in dit project - kan bouwen aan positiviteit, verbondenheid en vriendelijkheid. Ik heb de kracht om de omgeving waarvan ik deel wil uitmaken te creëren of er in ieder geval aan bij te dragen. Verschil accepteren, respectvol en vriendelijk zijn is belangrijk.

Er waren heel veel mensen bij de eindvoorstelling. Hun reactie en energie waren verbazingwekkend. De ervaring en het effect dat we op mensen hadden, riep de vraag op voor wie we dansen: voor wie maak ik mijn kunst? Omdat ik me bewust ben van de sociale bubbel van de hedendaagse dans, deed dit project me nadenken over manieren om de bubbel te vergroten en dans op andere manieren bij de mensen te brengen."

"Ik geloof dat wij als kunstenaars een bepaalde verantwoordelijkheid hebben om verandering teweeg te brengen. Dit project gaf me het gevoel dat ik verandering bracht. Ik danste samen met mensen die misschien nog nooit hadden gedanst en door de voorstelling konden we laten zien dat we overal verbinding kunnen creëren met dans.”
Burja Podlesnik, student Dance Artist

Dance Artist

Dance Artist, de dansopleiding voor hedendaagse dans van ArtEZ, leidt je op tot danskunstenaar met een eigen positie in het werkveld.

Ontdek meer over deze opleiding

 

Credits:
Choreografie: Adriaan Luteijn - artistiek manager en choreograaf van Introdans
Begeleid door Team Interactie Introdans: Mironne Gerritsen, Diana Vieira Alves, Louise Harmsen
Danspresentatie:
Scalabor medewerkers: Janet Schutte, Martha Machiels, Hennie Bochoven, Tamara Bloem, Petra de Beijer, Brigitte Nijenhuis, Olga Boer, Jan van Duinkerk, Wendy Siep, Anita Mahieu, Wendela Verkaik, Riet Hendrixen, Hanneke van Doorn, Freddie Tutuarima, Kees Nijdam, Bert Gerrits.
ArtEZ studenten: Tinka Brinkman, Vince De Cock, Eloy Cojal, Gaia Di Caro, Ella van Koeveringe, Aleksandra Krapiva, Pia Macerol, Oscar Magnusson, Laura Martens, Bernat Martínez Sardà, Charlotte Nauwelaers, Emiko Ophei, Alexandros Papadakis, Jae Yeon Park, Eléonore Piquemal, Burja Podlesnik, Inês Sampaio Fertuzinhos, Anna Vandorpe, Patrick Wiel, Bente Wouters, Emma Zeimen.
Film: Itmoves - Inge Theunissen