Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Nicoline Loeper: de architect van de eigenzinnige AKI

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving

Voor Nicoline Loeper is een goede kunstacademie te vergelijken met een goed gebouwd huis: “Bij een goed gebouw passen de details bij het geheel: zelfs over de deurkruk is nagedacht. En zo kijk ik ook tegen onderwijs aan: de details dragen bij aan het geheel”. Nicoline is sinds september directeur bij AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede. Hoe kijkt de kersverse directeur tegen haar rol en de toekomst van de AKI? En hoe is de tot architect opgeleide Nicoline eigenlijk het onderwijs ingerold? Nicoline vertelt erover in een gloednieuwe aflevering van de podcastserie Het Keukentafelgesprek.

Nicoline Loeper, directeur van AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede.
Nicoline Loeper, directeur van AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede.

Het Keukentafelgesprek is een podcast-serie waarin je kennis kan maken met de persoon achter de bestuurder. Hoe is besturen als 'werk'? Wat vertellen zij na een lange dag werken? Nicoline Loeper schoof dit keer aan, en deze keer met een bijzondere side-kick: Crossmedia Design alumnus Nicole Schyns.

Dokter, kunstenaar of toch architect?

Soms weet je als kind al wat je wilt worden: astronaut, popster of leraar of misschien politicus. Voor Nicoline gold hetzelfde: zij wist al vrij vroeg wat ze wilde worden. Was dat directeur bij AKI? “ Haha nee, dat nog niet! Ik wou eigenlijk net als mijn vader dokter worden. Maar mijn moeder was kunstenares. Ik koos daarom iets wat volgens mij precies daartussen in ligt: architect!” vertelt Nicole lachend. “En vervolgens ben ik via de architectuur eigenlijk het onderwijs ingerold.”

Onderwijs dat staat als een huis

Maar hoe komt een architect het onderwijs ingerold? Voor Nicoline was dat een vrij soepele en logische rol. Voor Nicoline is werken in het onderwijs te vergelijken met het werk van een architect. “Ik denk écht dat onderwijs is te vergelijken met het bouwen van een huis. Een huis moet, net als een kunstacademie, echt passen bij wat de bewoners graag willen, maar het moet ook sterk en stevig zijn. Ook heb je als architect én in het onderwijs te maken met normen die worden gesteld, eisen waar het huis – of de academie - aan moet voldoen. Als je een huis bouwt, moet het aan de ene kant mooi zijn, maar aan de andere kant moet het lichtknopje het doen, zeg maar! En zo kijk ik ook tegen onderwijs aan: de details zijn net zo belangrijk als het geheel,” vertelt Nicoline enthousiast.

Ik denk écht dat onderwijs is te vergelijken met het bouwen van een huis. Een huis moet, net als een kunstacademie, echt passen bij wat de bewoners graag willen, maar het moet ook sterk en stevig zijn.

Nicoline Loeper, directeur van AKI

Enschede: de stad van kunst en technologie

De keus voor om directeur bij AKI te worden was voor Nicoline snel gemaakt. De in Almelo geboren en getogen architect kende de AKI al van jongs af aan. En dat de academie in Enschede is gevestigd is voor Nicoline extra interessant. Nicoline: “Enschede is de enige stad in Nederland waar zowel een technische universiteit als een kunstacademie zit. Daar zit voor mij zoveel potentie! Bovendien houd ik, als architect, net zoveel van techniek als dat ik van kunst houd. Ik denk ook dat in Enschede veel meer potentie heeft dan mensen denken. Ik wil die potentie echt naar boven gaan halen.”

Foto gemaakt tijdens de open dag van de AKI, 2023. Fotograaf: Maaike Ronhaar.

Ondernemende en zelfredzame studenten

Wat vond Nicoline zelf het leukst tijdens haar studie, en neemt ze nu mee in haar rol als directeur? Dat is waar Nicole Schyns, Crossmedia Design alumnus benieuwd naar is. Nicole heeft haar vraag nog maar net gesteld, en Nicoline  Nicoline zegt: “dat vind ik echt een leuke vraag!”. Ze denkt even na, en gaat verder: “Het leukste moment van mijn studie vond ik het moment dat ik zelf de regie kreeg over mijn studie. Ik deed namelijk heel erg lang wat er van me werd verwacht. Maar op gegeven moment dacht ik: dat hoeft niet! Achteraf gezien had ik dit besef veel eerder willen hebben. Ik vind het dus heel belangrijk dat, zodra jongeren gaan studeren, ze zo snel mogelijk zelf de regie pakken, verantwoordelijkheid krijgen over wat ze met hun studie willen en daarbij ook groot durven te denken! Dat neem ik heel erg mee in mijn werkzaamheden als directeur van AKI.”

 

De AKI: een eigenzinnige kunstacademie met een experimenteel laagje

Nicoline richt zich nu nog vooral op de interne cultuur van AKI. “Daar ligt denk ik voor nu het belangrijkste werk. Maar ik hoop me ook meer naar buiten te richten. Ik wil heel graag beter aanhaken bij andere instellingen in de regio, zoals de Universiteit Twente, Saxion en de gemeente. Dat staat héél erg hoog op mijn prioriteitenlijstje!” Maar, zo benadrukt Nicoline: ze blijft ook genoeg aandacht houden voor het ondersteunen en stimuleren van de autonome kunst. “Als je kunst alleen maar in cross overs blijft benaderen, dan wordt het gauw een middel om iets anders te bereiken. Ik zoek dus echt een balans tussen autonome kunst en toegepaste kunst in mijn werk en in de AKI.”

De AKI heeft altijd een naam gehad, én zelf gemaakt, om eigenzinnig te zijn en kwaliteit te hebben. Dat vind ik belangrijke en mooie waardes.

Nicoline Loeper

Hoewel Nicoline nog niet zo lang directeur is bij AKI, heeft ze al een goed beeld van waar ze hoopt dat ze over vijf jaar staat. “De AKI heeft altijd een naam gehad, én zelf gemaakt, om eigenzinnig te zijn en kwaliteit te hebben. Dat vind ik belangrijke en mooie waardes: eigenzinnig zijn en kwaliteit hebben. Ik zou heel graag willen dat de AKI over vijf jaar die waardes nóg meer belichaamt, dat het financieel gezond is, en dat sociale veiligheid helemaal in orde is. Dat het nog meer die kunstacademie is met een experimenteel laagje!”

Luister Het Keukentafelgesprek met Nicoline terug

Deze story is gebaseerd op een podcastaflevering van “Het Keukentafelgesprek”, waarin de hosts Willem-Jan Velderman en Tom Morssink in gesprek gaan met verschillende bestuurders. De aflevering kun je terugluisteren op onder andere Spotify en Apple Music.

Luister op deze aflevering op Spotify

Luister op deze aflevering op Apple Podcasts

Over de AKI Academie voor Art & Design van ArtEZ

De AKI ArtEZ Academie voor Art & Design is een autonome, kleinschalige en complete kunstacademie. Je kunt bij AKI ArtEZ drie bacheloropleidingen volgen op het gebied van vormgeving en beeldende kunst. Bij AKI staat autonoom denken centraal en wordt het onderwijs zo weinig mogelijk bepaald door structuren, normen en controlesystemen. Het draait om jou; de opleidingen zijn er om je te ondersteunen bij het aanscherpen van ambities, het ontwikkelen van talent en het professionaliseren van je competenties.