Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Hoe kunst ons dichter bij de natuur kan brengen

  • Theater
  • Docentopleidingen

We zijn door de jaren heen steeds verder weggedreven van de natuur. Maar juist nu, in tijden van de klimaatverandering, zouden het ons goed doen om dichterbij de natuur te komen. Hoe? Via kunst natuurlijk. Tijdens NEXT GENERATION kwamen kunstenaars en wetenschappers bijeen en lieten zij zien hoe kunst ons dichter bij de natuur kan brengen. Arjen Hosper (Curator No University) en Demi Wester, net afgestudeerd aan de bacheloropleiding Artisteducator in Theatre & Media, (voorheen: Docent Theater) vertellen over kunst, de natuur en het houden van droge voeten. 

Beeld van 'Alles stroomt', de audiowandeling van Demi Wester
Beeld van 'Alles stroomt', de audiowandeling van Demi Wester

Kunst kan verandering teweegbrengen”, vertelt Arjen Hosper, curator van NEXT GENERATION. De toekomst heeft nieuwe denkers, makers en verbinders nodig, die laten zien hoe kunst, artistiek onderzoek en onderwijs kunnen helpen in de transitie naar een duurzame maatschappij,” licht hij toe. NEXT GENERATION is een experimenteel onderzoeksproject dat antwoord zoekt op vragen zoals: Hoe kan kunst ons dichter bij de natuur brengen? En hoe richten we steden zo in, dat water vrij kan blijven stromen terwijl voeten droog blijven? Wetenschappers, kunstenaars en studenten kwamen gedurende twee dagen bijeen op de Spoorzone in Zwolle. 

Bekijk de video impressie van NEXT GENERATION hier:

De natuur centraal 

De aanpak van NEXT GENERATION is think locally, act globally. Arjen koos er samen met een werkgroep voor om te focussen op een lokaal probleem en vandaaruit uit te zoomen. “Zwolle wil groeien. Het wil de vierde economie van Nederland worden. Maar hoe behoud je cohesie en hoe ga je om met de natuur? Zwolle is wat betreft water een voorbeeldgebied, een soort proeftuin. Alle kenmerken van Nederland zijn hier aanwezig. Zo ligt een deel onder en een deel boven zeeniveau. Wat voor Zwolle betekenis heeft, is ook voor andere steden en gebieden van belang.”

Arjen besloot om niet vanuit mensen naar de vraagstukken te kijken, maar vanuit de natuur. “De delta kwam centraal te staan. We wilden onder meer onderzoeken of we de natuur rechten kunnen geven, bijvoorbeeld.NEXT GENERATION daagde op die manier mensen uit om de wereld eens te bekijken vanuit een ander perspectief, en niet hun eigen belang voorop te stellen, maar dat van iets of iemand anders. 

We willen Echte vragen aan studenten stellen, niet dat het bij het blijft bij: ontwerp een regenton.  

Arjen Hosper, Curator NEXT GENERATION

Eagerness bij studenten 

Studenten van Cibab, Windesheim en ArtEZ bezochten de manifestatie. Arjen merkt dat veel studenten zich bezighouden met klimaatverandering. Ze willen graag iets doen, maar ze weten niet hoe. Er is een soort eagerness. Ik denk dat kunst bij uitstek een rol kan spelen. Als je iets gedaan wilt krijgen, dan moet je dat ook kunnen verbeelden. Wetenschappers hebben moeite met het overbrengen van hun boodschap naar het publiek, daarin kunnen kunstenaars een rol spelen.” Jongeren moet je hierbij serieus nemen, vindt Arjen. Echte vragen aan ze stellen, niet dat het bij het blijft bij: ontwerp een regenton. 

NEXT GENERATION. Foto door: Christein van Hoffen

NEXT GENERATION. foto door: Christein van Hoffen

Het water in je lichaam, in de stad, in het klimaat

Demi Wester, alumnus Artisteducator in Theatre & Media, studeerde af met een audiowandeling die perfect bleek aan te sluiten bij NEXT GENERATION. Tijdens de opleiding ben ik veel bezig geweest met klimaat. Het is een thema dat vervliegt, dat al snel ver van je afstaat. Ik wilde ervoor zorgen dat je klimaatverandering kunt ervaren, zodat je er met elkaar over kunt praten zonder dat het een welles-nietes-discussie wordt, vertelt Demi.

De audiowandeling die Demi heeft ontwikkeld richt zich op drie verschillende manieren op water: het water in je lichaam, in de stad en in de natuur. Als mensen klaar zijn met de wandeling, zijn ze stil. Ze vinden het rustgevend en ze kijken anders naar hun eigen omgeving. Dat is wat ik wil bereiken. Dat ze de verbinding ervaren met water. Dat het rust geeft, in plaats van paniek, zoals vaak gevoeld wordt bij berichtgeving over klimaat. 

Demi (in het midden) tijdens de audiowandeling bij NEXT GENERATION.

Een thema dat over grenzen heen gaat

“Het waren heel inspirerende dagen,” vertelt Demi trots. “Echt een kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Dat is heel belangrijk, want dit thema gaat over allerlei grenzen heen, dit kun je niet alleen oplossen vanuit wetenschap.”       

 

We zijn enorm trots op wat we hebben neergezet en we willen er graag een vervolg aan geven.

Arjen Hosper 

Ook Arjen kijkt tevreden terug. “Er zijn zo veel indrukken opgedaan en ideeën opgeborreld.” Hij prijst in het bijzonder de gemeente Zwolle voor zijn aandeel in de manifestatie. “Het is uniek hoe de gemeente ervoor open staat en mensen erbij betrekt. Ze komen zo in aanraking met andere denkers voor deze vraagstukken. Iedereen wil een vervolg."

 

NEXT GENERATION in beeld

Over NEXT GENERATION

De tweedaagse No University Manifestatie NEXT GENERATION wordt georganiseerd door No University – Center for Advanced Studies (NU), een experimenteel onderzoeksproject waarin er wordt gezocht naar een nieuwe vorm van hoger onderwijs, die bijdraagt aan een duurzame, rechtvaardige en veerkrachtige samenleving. De NEXT GENERATION manifestatie is de eerste van vele. Samenwerking met de regio Zwolle staat centraal, en iedere manifestatie zal zich richten op een economische, sociale of politieke kwestie die in Zwolle speelt. Deze manifestatie wordt in nauwe samenwerking georganiseerd met de Gemeente Zwolle, afdeling cultuur, klimaat en adaptatie en circulaire economie, climate campus en ArtEZ. 

Volg NEXT GENERATION op Instagram 

Ga naar website van No University - Center for Advanced Studies

Lees ook dit artikel: NEXT GENERATION genomineerd voor een SDG Award"

Volg Demi Wester 

Instagram

Lees hier meer over Demi's afstudeeronderzoek