Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Tienerrrkunstbende: samenwerken met kindercuratoren

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Docentopleidingen

Björn Zielman is al een paar jaar werkzaam als zelfstandig kunstenaar. Na zijn opleiding Fine Art aan de AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede, ontving hij subsidie van de provincie Overijssel, kreeg een eigen atelier en ging aan de slag als curator bij film- en kunsthuis Concordia. Nu studeert hij af als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving bij ArtEZ in Zwolle. Hiervoor maakt hij een educatief en een beeldend werk. 

Tienerrrkunstbende: samenwerken met kindercuratoren

“Ik had een vliegende start als autonoom kunstenaar. Er stond zelfs een uitwisseling met China op het programma, weer een nieuw avontuur! Toen de pandemie begon viel alles ineens stil. Ik ben niet iemand die graag stil zit, dus besloot ik om te doen wat ik al een tijdje in gedachten had: mijn lesbevoegdheid als kunsteducator behalen. Ik begon bij ArtEZ aan de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) in Zwolle. Omdat ik al een bachelor van de AKI had kon ik de Op-Maat-variant doen en de opleiding in twee jaar afronden en me richten op het didactische aspect van kunst.” 

Expositie voor en door kids 

Björns werk als curator bij Concordia legde al de basis voor zijn interesse in kunsteducatie, maar was ook de ideale plek voor zijn educatieve ontwerponderzoek. “Om af te studeren als docent beeldende kunst heb ik een expositie opgezet samen met tieners. We zochten een aantal kids bij elkaar die het leuk vonden om mee te denken: de Tienerrrkunstbende. Samen met dit team van jonge curatoren bedachten we de opzet voor de expositie, met als thema ‘Natuur & Milieu’. Ze mochten de kunstenaars interviewen en challenges en opdrachten bedenken voor de bezoekers. Zo maken we gebruik van de expertise van de doelgroep zelf: de tieners zijn de curatoren van hun eigen expositie.” 

De belevingswereld van kinderen 

Omdat de interactie door de Tienerrrkunstbende bedacht is, sluit het veel beter aan op de belevingswereld van de bezoekende tieners. In plaats van snel langs een kunstwerk lopen en er tien seconden naar kijken, worden ze uitgedaagd langer na te denken over wat ze zien. Björn: “Op dit moment zijn we samen met de Tienerrrkunstbende bezig met de volgende expo: ‘Lekker lachen is een kunst’. Basis voor de expositie dit jaar wordt gevormd door humor. De tieners, zowel het team curatoren als de jonge bezoekers, denken na over waar de grens van humor ligt. Wat is humor en hoe daar mee om te gaan? Met de lesbevoegdheid die ik na mijn afstuderen heb, wil ik graag aan de slag blijven in het educatieve werkveld. In plaats van alleen maar kunst maken krijg ik zo de kans om het publiek te laten nadenken over wat ze zien en ze een ander perspectief te bieden.” 

Een nieuwe werkwijze 

Op de AKI werkt Björn voornamelijk aan hele grote installaties waarbij niks te gek is. Overprikkeling, waanzin en het cultiveren van nonsens vormden het uitgangspunt van zijn werk. “Voor mijn installaties maak ik gebruik van alle mediums die er zijn. Schilderwerk, video, QR-codes, vliegende toiletrollen … alles kan! Toen ik met DBKV bij ArtEZ begon veranderden de spelregels: ik reisde met de trein van Enschede naar Zwolle, en kon natuurlijk geen grote installaties meenemen. Toen pakte ik het schilderen weer op. Het was heerlijk om met een schetsboekje in de trein aan het werk te zijn en mezelf op dat vlak meer te ontwikkelen.”  

Andere kijk op het leven 

“In mijn beeldende finalswerk wil ik mijn verhaal over hoe ik naar de wereld en mezelf kijk verbeelden. Een groot deel van wat we denken is gebakken lucht en mogen we relativeren, vandaar ook de titel: BLA BLA. In mijn finalswerk zie je de mens die met verbazing gewaar wordt van het absurde en eindige leven. De techniek die ik heb gebruikt voor mijn papieren fresco is niet zo spannend, al heb ik me tijdens de opleiding DBKV wel meer ontwikkeld in digitaal schilderen. In de trein werkte ik aan het eerste ontwerp, en de ingescande versie heb ik verder uitgewerkt door digitaal te schilderen. Het geprinte resultaat heb ik uitgesneden en met behanglijm opgeplakt.” Deze nieuwe werkwijze daagde Björn uit om op een andere manier te werken. “Maar wat mijn werkwijze ook is, wat ik wil bereiken verandert niet: het publiek met mijn kunst prikkelen om anders naar het leven en de wereld te kijken.” 

Meer info over de opleiding DBKV Op Maat

Volg Björn