Routledge Monograph: Kunsteducatie in een meer-dan-menselijke wereld
- Partner(s): Studium Generale ArtEZ, APRIA
- Financiër(s): Routledge
- Gestart in: maart 2023
De tijden veranderen, de tijden zijn veranderd. Het belang van kunst- en cultuuronderwijs bij het teweegbrengen van die veranderingen is fundamenteel. Aan kunsteducatoren en onderzoekers de taak om toekomstige generaties voor te bereiden op het aanpakken van de complexe, maatschappelijke vraagstukken van vandaag en morgen. Maar hoe maak je een sociaal rechtvaardige en gedekoloniseerde pedagogie in de kunsteducatie mogelijk? De 'Routledge Monograph: Arts education in a more-than-human' world bespreekt verschillende kritieken op het huidige onderwijssysteem, en formuleert vruchtbare alternatieven.

Het proces van dekolonisatie van het hoger onderwijs in een meer-dan-menselijke (posthumane) wereld raakt aan verschillende lagen van de onderwijsstructuur: van de fysieke ruimte van de universiteit, die soms koloniale representaties weerspiegelt in haar infrastructuur, tot de hiërarchie die is ingebed in de klasrepresentatie. Deze 'Routledge Monograph' wil de kritieken van het huidige onderwijssysteem bespreken en geëngageerde, relationele en ecologische artistieke/educatieve instrumenten voorstellen als tegengif voor de gekoloniseerde en hiërarchische aard van traditionele vormen van onderwijs.
Vanuit het lectoraat Art education as Critical Tactics zijn Fabiola Camuti en Jeroen Lutters betrokken bij de publicatie en samenstelling van dit boek.