Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Polyphonic Landscapes

Artistiek onderzoek
Duurzaamheid
Technologie & informatie
Experiment
Lectoraat Theorie in de Kunsten
  • Partner(s): Zone2Source
  • Financiër(s): Nationale Wetenschaps Agenda (NWA)
  • Gestart in: december 2022

De klimaatcrisis dwingt ons opnieuw te kijken naar hoe wij ons als mensen verhouden tot de natuur, onze omgeving en het landschap: de natuur is méér dan een decor waartegen ons leven zich afspeelt. In Polyphonic Landscapes, een project onder leiding van het ArtEZ lectoraat Theorie in de Kunsten komen geluidskunstenaars en onderzoekers samen om te exploreren hoe geluid ons dichter bij onze omgeving kan brengen.

Polyphonic Landscapes

Je kunt momenteel de expositie van dit onderzoeksproject bezoeken in Zone2Source in het Amsterdamse Amstelpark. Je kunt de tentoonstelling t/m 3 december 2023 bezoeken. Meer informatie over de expositie vind je hier. 

Het geroezemoes van de natuur

We leven in het Anthropoceen: een geologisch tijdperk waarin de invloeden van de mens overal ter wereld merkbaar zijn. Als gevolg daarvan heeft het begrip 'landschap' en 'natuur' een nieuwe urgentie gekregen in de hedendaagse filosofie en kunst. Polyphonic Landscapes brengt geluidskunstenaars en wetenschappers samen om te onderzoeken hoe geluid kan bijdragen aan een duurzamere manieren van leven. Wat gebeurt er als we een landschap niet alleen kunnen zien, maar ook horen?

Het geluid van het Amstelpark

Polyphonic Landscapes werkt nauw samen met het Amsterdamse platform voor kunst, natuur en technologie Zone2Source. De onderzoeksactiviteiten vinden plaats in het vijftig jaar oude Amstelpark: een omgeving waarin natuur en stad nauw met elkaar verweven zijn. De deelnemers krijgen één jaar de tijd om de sonische omgeving van de locatie te onderzoeken. Tijdens deze onderzoeksperiode worden openbare seminars georganiseerd om het onderzoek te bespreken en (tussentijds) te presenteren.

Naast openbare seminars zal Polyphonic Landscapes ook de resultaten van hun onderzoek delen in een speciale, multimediale publicatie, gepubliceerd op ArtEZ's eigen platform voor artistiek onderzoek: APRIA.

Op de hoogte blijven en de publieke seminars bezoeken?

Polyphonic Landscapes post op hun website regelmatig updates. Op hun website kun je ook alle data van de openbare seminars vinden. Pak dus gauw je agenda, en bezoek de website via onderstaande button.  

Bezoek de website van Polyphonic Landscapes

Coördinatie van Polyphonic Landscapes:

Dr. Peter Sonderen, en Joep Christenhusz (Lectoraat Theorie in de Kunsten)

Betrokken artistiek onderzoekers:

Budhaditya Chattopadhyay , Yolande Harris,  Teemu Lehmusruusu , Lia Mazzari

Nieuwsgierig naar de NWA en de Kunstroute?

De Nationale Wetenschapsagenda verbindt onderzoekers met vragen die zijn geformuleerd door - en voortkomen uit - de samenleving. NWA/NWO kent financiering toe aan projecten die deze vragen willen ontrafelen en onderzoeken. Polyphonic Landscapes ontvangt subsidie (als onderdeel van het project door Bit by Bit, or not at all) van 'Kunstroute', een specifieke route binnen NWA die samenwerking tussen onderzoekers en kunstenaars, theorie en kunst stimuleert.