Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Shape Changing Textiles

Duurzaamheid
Fashion
Maatschappij
Lectoraat Mode
  • Partner(s): AMOLF (physics of functional complex matter), UNStudio, Next Nature Network, Ecomimicry Instituut
  • Financiër(s): Regieorgaan SIA KIEM GoCI
  • Gestart in: november 2022
  • Afgerond in: september 2023

Steeds meer bedrijven, ontwerpers en andere creatieve professionals in de textiel- en modesector en in de (interieur)architectuur richten zich op de ontwikkeling van innovatieve materialen en ontwerpprocessen voor duurzame toepassingen. De ontwikkeling van adaptieve en responsieve textiele materialen (‘shape-changing textiles’) is een innovatie waarbij textiel actief van vorm kan veranderen in interactie met de drager of met de omgeving. Maar wat is precies de potentie van deze bijzondere textielsoorten? En kunnen shape-changing textiles duurzaam gedrag bevorderen?

 

Foto door Pauline van Dongen
Foto door Pauline van Dongen

Er is steeds meer interesse in de mogelijkheden van shape-changing textiles om duurzaamheid te stimuleren.  In dit project onderzoekt het ArtEZ lectoraat Mode onder leiding van Pauline van Dongen, samen met het Next Nature Network, UNStudio, AMOLF en het Ecomimicry Instituut wat het potentieel is van shape-changing textiles voor de bevordering van duurzaam gedrag en een duurzame omgeving. Vanuit sociaal, ecologisch, technisch en design-perspectief onderzoeken we wat er gebeurt wanneer textiele materialen op autonome wijze adaptief, responsief en interactief leren zijn, en hoe dat bijdraagt dat bij aan verduurzaming van gedrag en ruimten. 

Dit is een éénjarig verkennend onderzoek, ondersteund vanuit de regeling KIEM GoCI van Regieorgaan SIA.

Bekijk ook de video over dit onderzoek

Dit onderzoek is succesvol afgerond. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk dan deze video, waarin onderzoekers Pauline van Dongen en Anna Jos Wetzel de shape changing textiles laten zien die ze hebben ontwikkeld, meer vertellen over de resultaten én ingaan op eventueel toekomstig onderzoek dat nodig is.