Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

New Textile Ecosystems (NEWTEXECO)

Duurzaamheid
Fashion
Maatschappij
Lectoraat Mode
Lectoraat Tactical Design
  • Partner(s): Saxion, Hogeschool van Amsterdam, Modint, NL Next Fashon and Textiles, GIST, Stichting TexPlus, Producentenorganisatie Textiel, State of Fashion, Dutch Design Week, Ontwerp Platform Arnhem, Crafts Council Nederland, Modepartners 025
  • Financiër(s): Regieorgaan SIA SPRONG-subsidie (onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO)
  • Gestart in: januari 2023

De textielsector is wereldwijd één van de grootste vervuilers door het enorme water- en energiegebruik, grootschalige CO2-uitstoot en vooral heel veel textielafval. In de onderzoeksgroep ‘New Textile Ecosystems’ (afgekort: NEWTEXECO) slaan ArtEZ, Saxion en de Hogeschool van Amsterdam de handen ineen om de transitie – en onderzoek -  naar een duurzame waardeketen voor textiel te versnellen, met design als belangrijkste spil. ArtEZ lectoren Jeroen van den Eijnde (Tactical Design) en Daniëlle Bruggeman (Mode) zijn trekkers van dit project. 

Unraveling Complexity door Michelle Baggerman (onderzoeker Mode en Tactical Design) en Enschede Textielstad (Woven Samples)
Unraveling Complexity door Michelle Baggerman (onderzoeker Mode en Tactical Design) en Enschede Textielstad (Woven Samples)

Op naar een duurzame waardeketen voor textiel

De textielsector moet als gevolg van Europese richtlijnen in 2050 volledig circulair zijn. Om de spiraal van overproductie en -consumptie van slecht recyclebare textiele producten te doorbreken, richt de NEWTEXECO research community zich op een systemische benadering van textiel dat voldoet aan functionele en esthetische voorwaarden voor kleding en interieur. Design staat daarbij centraal als spil in duurzame, circulaire en regeneratieve waardeketens van grondstofwinning, productie en consumptie tot (her)gebruik.

Missie en aanpak

Benieuwd hoe de NEWTEXECO onderzoek gaat doen naar een duurzame waardeketen voor textiel? Veel van het hoe en waarom zit in de naam: NEWTEXECO staat voor New Textile Ecosystems.

  • New Textile: NEWTEXECO richt zich op textiel als een flexibel materiaal van vezels en garens. De onderzoekers kunnen met deze SPRONG subsidie op zoek gaan naar nieuwe (bio)materialen die traditioneel textiel kunnen vervangen.
  • Ecosystems: De NEWTEXECO research community zal bestaande samenwerkingen versterken, en nieuwe samenwerkingen opzoeken. Zo zal er worden samengewerkt met andere hogescholen, bedrijven, ontwerpers, maar ook met consumenten en fabrikanten. Nieuwe ecosystemen van kennisontwikkeling en innovatie zullen ontstaan én versterkt worden.
  • Dagelijkse praktijk: wat minder in de naam verborgen zit, maar wel centraal gaat staan in het onderzoek, is de dagelijkse praktijk. Denk hierbij aan de werkzaamheden, obstakels en ervaringen van ontwerpers, consumenten en gebruikers van textiel. Hoe zorgen we ervoor dat we circulair ‘werk’ ontwerpen? Hoeveel ‘werk’ vraagt het van consumenten zich te (laten) informeren over en te laten verleiden tot duurzaam koopgedrag, en hoe ‘werkt’ de gebruiker aan het verlengen van levenscycli van textiel?

NEWTEXECO research community in de media

Veel van de betrokken lectoren en ontwerpers geven regelmatig duiding over (actuele) thema's rond mode, textiel en duurzaamheid. Ben jij journalist en op zoek naar duiding rond duurzame mode en textiel? Neem dan contact op met de onderzoeksgroep via newtexeco@artez.nl 

Jeroen van den Eijnde bij Trouw Duurzame 100 paneldiscussie over de toekomst van mode

"Twente wil textielindustrie nieuw leven inblazen" - NOS 

Textielindustrie Twente wordt weer toonaangevend in de wereld - RTV Oost

Het duurzaamste kledingstuk ligt al in je kledingkast - NRC

Wordt Twente weer dé textielregio? - NPO Radio 1, vroege vogels

Op de hoogte blijven?

Hou dan deze projectpagina in de gaten. Hier plaatsen we updates, oproepjes en verhalen. Ook zal NEWTEXECO zelf een eigen, aparte website inrichten. Zodra die website is gerealiseerd, zullen we de link hier delen.

Contact

Wil je meer informatie over dit onderzoeksproject? Wil je ook bijdragen, samenwerken, of zou je graag in contact komen met de onderzoekers? Stuur dan een email naar newtexeco@artez.nl