Vooropleiding Dans

Programma

"Eigenlijk is het net topsport, maar gelukkig houdt school rekening met ons drukke programma."

Vega
Leerling brugklas Beekdal Lyceum

Programma

De Vooropleiding Dans stelt jonge dansers in staat om school te combineren met dansonderwijs op professioneel niveau.

Oriënterende fase voor leerlingen groep 7 en 8

Je kunt al op de basisschool starten met de oriënterende fase van de Vooropleiding Dans. In de oriëntatieklas krijg je tweemaal per week dansles. Het programma bevat klassieke en folkloristische danstechnieklessen. Deze lessen worden gegeven na schooltijd, in de dansstudio's van ArtEZ Dansacademie in Arnhem en in Venlo in de dansstudio's van het Valuascollege. Om podiumervaring op te doen, treed je een aantal keer per jaar op in voorstellingen voor publiek. Na de oriëntatieklas doe je auditie voor de vooropleiding Dans voor middelbare scholieren.

Vooropleiding voor middelbare scholieren

ArtEZ Dansacademie werkt samen met het Beekdal Lyceum in Arnhem en het Valuascollege in Venlo. Op die middelbare scholen kun je de Vooropleiding Dans volgen naast je vmbo-t (Venlo) en havo- of vwo-opleiding (Arnhem en Venlo). Je volgt dagelijks danslessen, variërend van klassieke danstraining tot lessen improvisatie en moderne dans, van folkloredans tot projectlessen waarbij je werkt met professionele choreografen aan projecten en voorstellingen. Alle lessen vinden plaats op school.

Om de danslessen te kunnen volgen, krijg je in de onderbouw van de middelbare school een aantal vrijstellingen. In de bovenbouw maakt het dansprogramma deel uit van het eindexamenpakket en vallen de lessen binnen het reguliere rooster of sluiten erop aan. Je treedt ook een aantal keer per jaar op voor publiek om podiumervaring op te doen. Als je de vooropleiding van ArtEZ Dansacademie hebt afgerond kun je auditie doen voor de bachelor Dans of Docent Dans.

Speciaal programma voor jongens

ArtEZ Dansacademie kent een speciaal programma gericht op jongens en werkt hiervoor nauw samen met Boys Action. Dat gebeurt niet alleen bij de Vooropleiding Dans, maar ook in de bachelor Dans en Docent Dans.