Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Vooropleiding Dans
Menu Vooropleiding Dans

Lesprogramma

Lesprogramma

Wie de Vooropleiding Dans bij ArtEZ in Arnhem doet, volgt twee opleidingen tegelijkertijd: regulier onderwijs en een professionele dansopleiding. Bij voorkeur begin je als je ongeveer tien jaar bent met de oriëntatieklas.

Wat leer je tijdens de Vooropleiding Dans?

Bij de Vooropleiding Dans Arnhem ontwikkel jij je fysieke en mentale mogelijkheden als danser. De vooropleiding is een goede voorbereiding op een auditie voor een hbo-opleiding in het dansvak. Je krijgt een stevige danstechnische basis en leert verschillende dansstijlen, maar de focus ligt op hedendaagse dans.
Er is tijdens de vooropleiding niet alleen aandacht voor danstechniek, maar ook voor het ontwikkelen van je eigenheid in dans; daarmee is het ook een start van je ontwikkeling als kunstenaar.

Verder krijg je zicht op de vele beroepsmogelijkheden binnen het dansvak. Van uitvoerend danser tot choreograaf, van dansdocent tot dansrecensent en ga zo maar door. Ook ontwikkel je vaardigheden als jezelf uiten en presenteren, samenwerken, staan voor wie je bent, omgaan met chaos, improviseren en creëren. Oud-leerlingen geven aan dat de vooropleiding hen ook als mens heeft gevormd.

De vooropleiding heeft mij geholpen mijn eigen dansidentiteit te ontdekken. 
SUZANNA, LEERLING VWO 6

Groep 7 en 8 van het basisonderwijs: oriëntatieklas

Voor leerlingen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs is er de oriëntatieklas. Dit is een goede manier om te kijken of de professionele danswereld echt bij je past. In deze oriëntatiefase volg je onderwijs op je eigen basisschool en heb je daarnaast twee keer per week 2,5 uur dansles. De lessen worden gegeven na schooltijd, in de dansstudio’s van ArtEZ in Arnhem. Op het programma staan hedendaagse dans, creatief dansen, klassiek ballet en folklore. Om podiumervaring op te doen, treed je een aantal keer per jaar op in voorstellingen voor publiek. Je krijgt les van dansdocenten die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen. Zij stemmen de lessen zorgvuldig af op jouw leeftijd en mogelijkheden. Daardoor bouw je aan een natuurlijke en gezonde basis, waar je je hele leven plezier van hebt.

Wil je na de oriëntatieklas toegelaten worden tot de Vooropleiding Dans van ArtEZ? Dan moet je aan het eind van groep 8 auditie doen.

Jits heeft genoten van de oriëntatiefase. Hij kreeg de kans zich technisch veel verder te ontwikkelen dan mogelijk was op een amateurschool. Zijn passie voor dansen is alleen maar gegroeid in die periode!
FLOORTJE, MOEDER VAN JITS (BRUGKLAS)
Foto: Robert Benschop Photography
ArtEZ Vooropleiding Dans - Foto: Robert Benschop Photography

 

Vooropleiding Dansdag

Ben je geïnteresseerd in de oriëntatieklassen en de ArtEZ Vooropleiding Dans? Geef je dan eerst op voor de gratis Vooropleiding Dansdag in Arnhem. Een mooie kans om ons te leren kennen. Je krijgt les in klassieke dans, moderne dans en folklore. Daarna geven leerlingen van de Vooropleiding Dans een presentatie. De dansdag wordt verzorgd door docenten van de opleiding.

Informatie, data en aanmelden

Voortgezet onderwijs: vooropleiding

Wie de Vooropleiding Dans bij ArtEZ doet, volgt twee opleidingen tegelijkertijd: regulier onderwijs en een professionele dansopleiding. Om dit mogelijk te maken, werkt ArtEZ in Arnhem samen met het Beekdal Lyceum. Samen zorgen we ervoor dat onze jongeren niet alleen hun danstalent ontwikkelen, maar ook hun havo- of vwo-diploma halen. Je volgt een rooster waarin regulier en dansonderwijs gecombineerd worden aangeboden. Zo kun je school en vooropleiding combineren zonder overbelast te raken.

Beekdal Lyceum

Het Beekdal Lyceum in Arnhem, waarmee de Vooropleiding Dans van ArtEZ samenwerkt, is een van de twaalf DAMU-scholen in Nederland. Ook is het Beekdal Lyceum een Topsport Talentschool. Op deze school voor havo en vwo zitten ongeveer 1200 leerlingen, waarvan ongeveer tweehonderd topsporters en dansers. Zij hebben op het Beekdal Lyceum de mogelijkheid om een aangepast curriculum te volgen. De danslessen vinden plaats in de twee dansstudio’s in de school zelf. Voor voorstellingen beschikt de school over een theaterzaal. Voorstellingen worden ook opgevoerd in grote theaters in Arnhem, zoals bij ArtEZ en in het Stadstheater.

Jaar 1 en 2

Je hebt op schooldagen dagelijks dansles, in totaal twaalf tot vijftien uur per week. Sommige leerlingen volgen daarnaast in de brugjaren ook nog lessen bij hun eigen dansschool. Om de lessen van de Vooropleiding Dans te kunnen volgen, krijg je in de onderbouw vrijstellingen voor de vakken lichamelijke opvoeding, beeldende vorming, theater en muziek. De Vooropleiding is verdeeld in jaarklassen, zodat je altijd les hebt met leerlingen van dezelfde leeftijd. Je krijgt les in alle dansstijlen, maar de focus ligt op hedendaagse dans. In speciale dansprojectweken krijg je een beeld van de brede mogelijkheden in het dansvak en werk je aan je eigenheid in dans, improvisatie en compositie en het overbrengen van dans aan anderen.

Vanaf het vierde leerjaar

In de bovenbouw maakt het dansprogramma deel uit van je eindexamenpakket. Hierdoor vallen de meeste danslessen onder schooltijd of sluiten ze direct op het reguliere rooster aan. Je hebt vrijstellingen voor de vakken CKV en maatschappijleer. Naast de danslessen op school dans je een aantal keren per jaar mee in voorstellingen. In het examenjaar kun je auditie doen voor een dansopleiding of een opleiding tot docent dans.

De ArtEZ vooropleiding heeft niet alleen mijn danstechnische vaardigheden verbeterd, maar ook mijn visie op dans enorm verbreed.
KOEN, LEERLING HAVO 5

Van wie heb je les?

Je krijgt les van ervaren en bekwame dansdocenten van ArtEZ. Zij hebben hun kennis opgedaan binnen het dansvak als danser, choreograaf of dansdocent en nemen deel aan een platform voor talentontwikkeling samen met Papendal, Vitesse en het ArtEZ Conservatorium.

Speciaal voor jongens

Voor onze jongens werkt ArtEZ bij voorstellingen samen met Boys Action. Dat is een talentontwikkelingsnetwerk van zelfstandige dansscholen die danslessen aanbieden speciaal voor jongens. Ook kunnen onze jongens op zaterdag meetrainen met Boys Action. Veel jongens die doorstromen naar de Vooropleiding Dans blijven daarnaast ook trainen bij Boys Action.