Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Vooropleiding Dans
Menu Vooropleiding Dans

Lesprogramma

Lesprogramma

De Vooropleiding Dans in Arnhem is een goede voorbereiding op (een auditie voor) een hbo-opleiding in het dansvak. Je volgt regulier onderwijs en een professionele dansopleiding tegelijkertijd. Bij voorkeur begin je met de vooropleiding als je ongeveer tien jaar bent in groep 7/8, dan kom je in de Oriëntatieklas van de Vooropleiding.

Wat leer je tijdens de Vooropleiding Dans?

Je ontwikkelt je fysieke en mentale vaardigheden als danser. Je krijgt een stevige danstechnische basis en leert verschillende dansstijlen, maar de focus ligt op hedendaagse dans. Er is tijdens de vooropleiding aandacht voor danstechniek, en voor het ontwikkelen van je eigenheid in dans. Daarmee is het ook een start van je ontwikkeling als kunstenaar.

Verder krijg je zicht op de vele beroepsmogelijkheden binnen het dansvak. Van uitvoerend danser tot choreograaf, van dansdocent tot dansrecensent en ga zo maar door. Ook ontwikkel je vaardigheden als jezelf uiten en presenteren, samenwerken, staan voor wie je bent, omgaan met chaos, improviseren en creëren. Oud-leerlingen geven aan dat de vooropleiding hen ook als mens heeft gevormd.

De vooropleiding heeft mij geholpen mijn eigen (dans)identiteit te ontdekken."
SUZANNA, LEERLING VWO 6

De Vooropleiding is verdeeld in jaarlagen, zodat je altijd les hebt met leerlingen van dezelfde leeftijd. In speciale dansprojectweken krijg je een beeld van de brede mogelijkheden in het dansvak en werk je aan je eigenheid in dans, improvisatie en compositie en het overbrengen van dans aan anderen.

Onderbouw, jaar 1 en 2

Je hebt op schooldagen dagelijks dansles, in totaal twaalf tot vijftien uur per week. Sommige leerlingen volgen daarnaast ook nog lessen bij hun eigen dansschool. Om de lessen van de Vooropleiding Dans te kunnen volgen, krijg je in de onderbouw vrijstellingen voor de vakken lichamelijke opvoeding, beeldende vorming, theater en muziek. 

Vanaf het vierde leerjaar

In de bovenbouw maakt het dansprogramma deel uit van je eindexamenpakket. Hierdoor vallen de meeste danslessen onder schooltijd of sluiten ze direct op het reguliere rooster aan. Je hebt vrijstellingen voor de vakken CKV en maatschappijleer. Naast de danslessen op school dans je een aantal keren per jaar mee in voorstellingen. In het examenjaar kun je auditie doen voor bijvoorbeeld de dansopleidingen van ArtEZ in Arnhem: Dance Artist of Docent Dans.

De ArtEZ vooropleiding heeft niet alleen mijn danstechnische vaardigheden verbeterd, maar ook mijn visie op dans enorm verbreed."
KOEN, LEERLING HAVO 5

Van wie heb je les?

Je krijgt les van ervaren en bekwame dansdocenten van ArtEZ. Zij hebben hun kennis opgedaan binnen het dansvak als danser, choreograaf en/of dansdocent.

Speciaal voor jongens

Voor jongens werkt ArtEZ bij voorstellingen samen met Boys Action. Dat is een talentontwikkelingsnetwerk van zelfstandige dansscholen die danslessen aanbieden speciaal voor jongens. Ook kunnen onze jongens op zaterdag meetrainen met Boys Action. Veel jongens die doorstromen naar de Vooropleiding Dans blijven daarnaast ook trainen bij Boys Action.

Leslocatie: Beekdal Lyceum

Om mogelijk te maken dat je regulier onderwijs en een professionele dansopleiding tegelijkertijd kunt volgen, werkt ArtEZ in Arnhem samen met het Beekdal Lyceum. Samen zorgen we ervoor dat jij niet alleen je danstalent ontwikkelt, maar ook je havo- of vwo-diploma kunt halen. Je volgt een rooster waarin regulier voortgezet onderwijs en dansonderwijs gecombineerd worden aangeboden. Zo kun je school en vooropleiding combineren zonder overbelast te raken.

De danslessen vinden plaats in de twee dansstudio’s in de school zelf. Voor voorstellingen beschikt de school over een theaterzaal. Voorstellingen worden ook opgevoerd in grote theaters in Arnhem, zoals bij ArtEZ en in het Stadstheater.

Groep 7 en 8 van het basisonderwijs: oriëntatieklas

Voor leerlingen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs is er de oriëntatieklas. Dit is een goede manier om te kijken of de professionele danswereld echt bij je past. In deze oriëntatiefase volg je onderwijs op je eigen basisschool en heb je daarnaast twee keer per week 2,5 uur dansles. De lessen worden gegeven na schooltijd, in de dansstudio’s van ArtEZ in Arnhem. Op het programma staan hedendaagse dans, creatief dansen, klassiek ballet en folklore. Om podiumervaring op te doen, treed je een aantal keer per jaar op in voorstellingen voor publiek. Je krijgt les van dansdocenten die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen. Zij stemmen de lessen zorgvuldig af op jouw leeftijd en mogelijkheden. Daardoor bouw je aan een natuurlijke en gezonde basis, waar je je hele leven plezier van hebt.

Wil je na de oriëntatieklas toegelaten worden tot de Vooropleiding Dans van ArtEZ? Dan moet je aan het eind van groep 8 auditie doen.

Jits heeft genoten van de oriëntatiefase. Hij kreeg de kans zich technisch veel verder te ontwikkelen dan mogelijk was op een amateurschool. Zijn passie voor dansen is alleen maar gegroeid in die periode!"
FLOORTJE, MOEDER VAN JITS (BRUGKLAS)