Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Vooropleiding Dans
Menu Vooropleiding Dans

Lesprogramma

Lesprogramma

Wie de Vooropleiding Dans bij ArtEZ in Enschede doet, volgt twee opleidingen tegelijkertijd: regulier onderwijs bij het Stedelijk Kottenpark en een professionele dansopleiding. Bij voorkeur begin je met de vooropleiding als je ongeveer tien jaar bent.

Internet-Muziek- en dansavond, Bryan Nurhakim: foto Bert Holtman

 

Wat leer je tijdens de ArtEZ Vooropleiding Dans?

Bij de Vooropleiding Dans in Enschede ontwikkel jij je fysieke en mentale mogelijkheden als danser. De vooropleiding is een goede voorbereiding op een auditie bij een hbo-opleiding in het dansvak. Je krijgt een stevige danstechnische basis en leert verschillende dansstijlen, maar de focus ligt op hedendaagse dans.

Er is tijdens de vooropleiding niet alleen aandacht voor danstechniek, maar ook voor het ontwikkelen van je eigenheid in dans; daarmee is het ook een start van je ontwikkeling als kunstenaar. Verder krijg je zicht op de vele beroepsmogelijkheden binnen het dansvak. Van uitvoerend danser tot choreograaf, van dansdocent tot dansrecensent en ga zo maar door. Ook ontwikkel je vaardigheden als jezelf uiten en presenteren, samenwerken, staan voor wie je bent, omgaan met chaos, improviseren en creëren. Oud-leerlingen geven aan dat de vooropleiding hen ook als mens heeft gevormd.

Groep 7 en 8 van het basisonderwijs: oriëntatiefase

Voor leerlingen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs is er de oriëntatieklas. Dit is een goede manier om te kijken of de professionele danswereld echt bij je past. In deze oriëntatiefase volg je onderwijs op je eigen basisschool en heb je daarnaast 3 keer per week dansles. De lessen worden gegeven na schooltijd, in de dansstudio’s van Kaliber Kunstenschool. Op het programma staan hedendaagse dans, creatief dansen, klassiek ballet en folklore. Om podiumervaring op te doen, treed je een aantal keer par jaar op in voorstellingen voor publiek. Je krijgt les van dansdocenten van het Stedelijk Kottenpark. Zij stemmen de lessen zorgvuldig af op jouw leeftijd en mogelijkheden. Daardoor bouw je aan een natuurlijke en gezonde basis, waar je je hele leven plezier van hebt.

Wil je na de oriëntatieklas toegelaten worden tot de ArtEZ Vooropleiding Dans? Dan moet je aan het eind van groep 8 auditie doen.

Iris Wilms en Meike Rens: foto B. Holtmann
Ik ben op mijn negende begonnen met dansen bij de Vooropleiding in Enschede. Tegenwoordig ben ik fulltime danser bij het dansgezelschap Skånes Dansteater in Zweden, waar ik samen met vijftien andere dansers elk jaar met allerlei verschillende choreografen werk. Voor mij is dit een droom die uitkomt en dat was nooit gelukt zonder de mooie en leerzame tijd die ik in Enschede bij de vooropleiding heb gehad.
Tiemen - oud-leerling

Voortgezet onderwijs: vooropleiding

Wie de ArtEZ Vooropleiding Dans doet, volgt twee opleidingen tegelijkertijd: regulier onderwijs en een professionele dansopleiding. Om dit mogelijk te maken, werkt ArtEZ in Enschede samen met het Stedelijk Lyceum Kottenpark. Samen zorgen we ervoor dat onze jongeren niet alleen hun danstalent ontwikkelen, maar ook hun vmbo- (samenwerking Innova), havo- of vwo-diploma halen. Je volgt een rooster waarin regulier en dansonderwijs gecombineerd worden aangeboden. Zo kun je school en vooropleiding combineren zonder overbelast te raken.

Het Stedelijk Lyceum Kottenpark

Kottenpark is een school voor havo, atheneum en gymnasium met bijna 1100 leerlingen in Enschede Noord. Kottenpark onderscheidt zich door een aantal profileringen. Het is een cultuurprofielschool met vier kunststromen, muziek, theater, beeldend en de damu-erkende Vooropleiding Dans. Kottenpark heeft een geprofileerd gymnasium en stelt wetenschap centraal in het curriculum waar in de onderbouw de wetenschap- design- en techniekklas al een stevig fundament legt. Leerlingen kunnen een versterkt programma Engels volgen via het Cambridge English Advanced (CAE) en Duits via het Goethe-Institut. De danslessen vinden plaats in de twee dansstudio’s van Kaliber Kunstenschool. Voorstellingen worden opgevoerd in de eigen Distelzaal en op het grote podium van het Wilminktheater.

Lesopbouw

  • Je hebt op schooldagen dagelijks dansles, in totaal negen tot vijftien uur per week. Sommige leerlingen volgen daarnaast in de brugjaren ook nog lessen bij hun eigen dansschool. Om de lessen van de Vooropleiding Dans te kunnen volgen, krijg je in de onderbouw vrijstellingen voor de vakken lichamelijke opvoeding en beeldende vorming. De Vooropleiding is verdeeld in jaarklassen, zodat je altijd les hebt met leerlingen van dezelfde leeftijd. Je krijgt les in alle dansstijlen, maar de focus ligt op een sterkte technische basis en eigenheid in dans. In speciale dansprojectweken en door middel van gastlessen krijg je een beeld van de brede mogelijkheden in het dansvak.

  • In de bovenbouw maakt het dansprogramma deel uit van je eindexamenpakket. Je hebt vrijstellingen voor de vakken CKV en maatschappijleer. Naast de danslessen op school dans je een aantal keren per jaar mee in verschillende voorstellingen. Om je vooropleiding af te sluiten is er een eindvoorstelling, deze avond vindt plaats in theater Concordia, en wordt vormgegeven door de leerlingen zelf.

    Het hoogtepunt van de avond: de uitreiking van de jaarlijkse AVL- Dansprijs (ADRIANA VREELING-LUBLINKHOF DANSPRIJS), de AVL- dansprijs wordt al sinds 1995 toegekend. In het examenjaar kun je auditie doen voor een dansopleiding of een opleiding tot docent dans.

Van wie heb je les?

Je krijgt les van ervaren en bekwame dansdocenten van Het Stedelijk Lyceum Kottenpark. Zij hebben hun kennis opgedaan binnen het dansvak als danser, choreograaf of dansdocent. De docenten zijn niet alleen goed in dans, maar ook in het overbrengen ervan en in het begeleiden van dansers.