Master Muziek: The Sound of Innovation

Je studie en onderzoek

Adem jij vernieuwing? Wil jij impact hebben met je werk? Laat je inspireren door gerenommeerde (gast)docenten en ontwikkel samen met andere studenten en internationale partners nieuwe muzikale producten en concepten.

Je kunt de opleiding goed volgen naast je werk. Je krijgt geen wekelijkse vakken maar volgt verschillende trainingen en projecten. The Sound of Innovation staat in het teken van muziek, maar gaat nog verder:

 • In je 1e jaar leer je samenwerken met andere vakgebieden, werk je je ideeën uit binnen het Innovatielab en doe je samen met je medestudenten onderzoek.
 • In je 2e jaar krijg je de vrijheid om je studie en onderzoek op je eigen manier in te richten. Je kiest je eigen vakken en je eigen docenten. Ook kun je deelnemen aan een Erasmus uitwisselingsprogramma en een deel van dit jaar in het buitenland te volgen.

Het programma van je masterstudie

Het programma in beide jaren is georganiseerd rond 3 modules:

 • Individueel
  Je ontwikkelt je persoonlijk profiel door individuele lessen en keuzemodules binnen de locaties Arnhem, Enschede of Zwolle. In je 2e jaar heb je een persoonlijk budget waarmee je je eigen masterclasses, workshops of externe coaching kiest.
 • Innovatielab
  Je werkt samen met medestudenten aan innovatieve producten of concepten. Je doet ervaring op met praktijkopdrachten en projecten. Onderzoek is een belangrijk onderdeel van het innovatielab. Docenten, experts en onderzoeksbegeleiders verzorgen je lessen en coachen je.
 • Connecting the Dots
  Samen met andere studenten van de master Muziek leg je verbanden tussen studierichtingen en vakken als (kunst)geschiedenis, dramaturgie en filosofie. In een gezamenlijke projectweek sta je stil bij de rol van musicus in een veranderende wereld. Je gaat aan de slag met een persoonlijk studieplan: een stevige basis van waaruit je je eigen concepten ontwikkelt en jouw publiek of doelgroepen creëert.

Afstuderen en masteronderzoek

Je studeert af met een creatieve en originele presentatie van je eindproduct of -project. Je werkt met studenten met verschillende professionele achtergronden in technologie, (multi)media en muziek aan nieuwe concepten en producten. Bijvoorbeeld een prototype voor een virtual reality-installatie die fysieke reacties gebruikt voor muziek-therapeutische toepassingen.

(Internationale) samenwerking

De docenten van The Sound of Innovation komen uit alle hoeken van Nederland en de wereld. De opleidingen Muziektherapie, de Popacademie, MediaMusic en Docent Muziek werken intensief samen. Buiten ArtEZ werkt de opleiding samen met de Universiteit van Twente, AKI ArtEZ en Saxion. Het ArtEZ Conservatorium in Enschede heeft een sterke band met de internationale creatieve industrie, culturele organisaties en instellingen voor onderwijs en zorg.