Muziektherapie

Na je studie

"Muziektherapie biedt hulp aan kinderen door aan zelfvertrouwen, concentratie en sociale vaardigheden te werken."

Mirte de Groot en Anna-Maria Hamed-Hoppe
Oud-studenten

Na je studie

Na je opleiding Muziektherapie aan het Conservatorium in Enschede voer je de titel Bachelor of Music Therapy. Met de opleiding Muziektherapie kun je als erkend muziektherapeut aan de slag. Bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg of bij revalidatiecentra, in het onderwijs, als coach in het bedrijfsleven of in een eigen praktijk.

Groeiende vraag Muziektherapeuten

Mede doordat muziektherapie zijn vruchten aantoonbaar blijkt af te werpen, bijvoorbeeld bij ouderdomsziekten als dementie, groeit de vraag naar muziektherapeuten. De meeste studenten vinden al tijdens hun afstudeerjaar een baan. Vijftig procent van de afgestudeerden is binnen een jaar werkzaam als muziektherapeut.

Connect by Music betekent bij elkaar zijn. Het heeft mijn leven voor een groot gedeelte veranderd omdat het programma veel voor mij is gaan betekenen”. 

Lore Smits heeft aan het ArtEZ Conservatorium van Enschede de studie Muziektherapie afgerond. Na het afstuderen wilde Lore zich verder ontwikkelen en heeft ze een Master gevolgd met als studierichting Duurzame Ontwikkeling. Gedurende haar stageperiode heeft ze voor een periode van 5 maanden bij Connect by Music gewerkt. Omdat Lore één van de eerste muziektherapeuten was die voor Connect by Music aan de slag ging, had zij de mogelijkheid om therapeutische elementen toe te voegen aan het muziekprogramma. Deze uitdaging heeft ze met beide handen aangenomen omdat ze direct zag wat voor positief effect de muziek op de kinderen had. Na het afronden van haar stageperiode, heeft CBM gevraagd of Lore voor CBM aan de slag wilde gaan als Hoofd Muziektherapie. Lees meer over Lore en haar werk op Lesbos

Eigen praktijk als Muziektherapeut

Als service biedt ArtEZ afgestudeerden onder andere startersbegeleiding bij het opzetten van een eigen bedrijf.

Doorstuderen

Meer uitdagingen? De ArtEZ Master Music Therapy biedt deze mogelijkheid. Deze Engelstalige master wordt aangeboden in een 1-jarige voltijd- en een 2-jarige deeltijdvariant.
De tweejarige studie Docent Muziek op maat kun je volgen voor een eerstegraads lesbevoegdheid in het reguliere onderwijs. Als je Docent Muziek op maat als tweede bachelorstudie kiest, betaal je het gunstige wettelijke collegegeldtarief.

Nascholing

ArtEZ Muziektherapie verzorgt regelmatig basis- en fellowship-trainingen Neurologische Muziektherapie (NMT). De nascholing voor orthopedagogisch muziektherapeut (OPMT) is geaccrediteerd door de SRVB. Deze is nu dus ook toegankelijk voor muziektherapeuten en creatief therapeuten (muziek) voor de beroepsregistratie en bijscholing.