Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Master
Menu Master Muziektherapie
Master Muziektherapie

Master Muziektherapie

 • Master
 • 1 of 2 jaar (vt/dt)
 • Engels
 • Enschede

Het ArtEZ Conservatorium, dat de best beoordeelde Bachelor in Muziektherapie van Nederland aanbiedt, kondigt vol trots haar internationale Master Muziektherapie aan, die in voltijd en deeltijd kan worden gevolgd.

 1. Er zijn geen open dagen gepland. Neem contact op met de opleiding als je meer wilt weten over deze opleiding.

Master Muziektherapie

In het kort

Onze Master Muziektherapie (MMT), die volledig in het Engels wordt aangeboden, biedt professionele muziektherapeuten de mogelijkheid hun klinische en onderzoeksvaardigheden op innovatieve wijze uit te bouwen in de creatieve en internationale omgeving van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. De MMT bereidt je voor op de rol van expert en innovator op het gebied van muziektherapie in de klinische praktijk, maatschappelijke projecten, technologie en onderzoek. Studenten die al een studie op het gebied van Muziek hebben afgrond, kunnen in aanmerking komen voor deelname aan onze Pre-Master Muziektherapie van één jaar, die dient als voorbereiding op de Master Muziektherapie. 

Dit is de Master Muziektherapie bij ArtEZ:

 • De MMT heeft een curriculum, gericht op het ontwikkelen van gevorderde muzikale, klinische en onderzoeksvaardigheden op het gebied van evidence-based muziektherapie.
 • Je volgt vakken op het gebied van muziektechnologie, gevorderde benaderingen voor muziektherapie, community music therapy, cognitief-gedragsmatige muziektherapie, muzikale en improvisatievaardigheden, gevorderde counselingmethoden, neurologische muziektherapie en de neurowetenschappelijke basis van muziektherapie.
 • Je ontwikkelt je klinische vaardigheden binnen de gebieden waar jouw interesses liggen.
 • ArtEZ biedt mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerkingsverbanden.
 • Je krijgt training, coaching en begeleiding van deskundige clinici en lectoren.
 • Gedurende je hele studie krijg je zowel gepersonaliseerde coaching als onderzoeksbegeleiding.
 • Naleving van internationale normen voor een Masters of Music Therapy, waaronder de normen van de American Music Therapy Association en de Nederlandse Vereniging van Muziektherapie (NVvMT). 
 • Erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) als gespecialiseerde studie op het gebied van de evidence-based toepassing van neurologische muziektherapie. Na succesvolle afronding van je studie ontvang je een professionele accreditering van de Academy of Neurologic Music Therapy.
 • De studie vindt plaats in de creatieve omgeving van het internationale ArtEZ Conservatorium.

Voltijd/Deeltijd

De masteropleiding kan in voltijd (1 jaar,60 EC) of in deeltijd (2 jaar, 30/30 EC) worden afgerond. Beide varianten beginnen in de laatste week van augustus met drie introductiedagen. Het onderwijs van beide varianten vindt wekelijks plaats, zowel face-to-face als online. De lessen zijn op donderdag en vrijdag (voltijd) en vrijdag (deeltijd). De deeltijdopleiding heeft een studielast van circa 20 uur per week.

In de maand september vindt op het ArtEZ Conservatorium Enschede de 4-daagse basistraining Neurologic Music Therapy plaats, welke deel uit maakt van het curriculum van de Master Muziektherapie. In de maand april/mei wordt op het conservatorium de Fellowship Training in Neurologic Music Therapy gegeven. Masterstudenten kunnen hieraan deelnemen tegen een gereduceerde prijs.
Elk academisch jaar vindt er een evenement plaats, waarop de studenten hun onderzoek en/of hun ‘community music therapy’-project kunnen presenteren aan het publiek.