Muziektherapie

Het ArtEZ Conservatorium, dat de best beoordeelde Bachelor in Muziektherapie van Nederland aanbiedt, kondigt vol trots haar nieuwe Engelstalige Master Muziek Muziektherapie aan, die ook in deeltijd kan worden gevolgd.

Muziektherapeuten met een Bachelor Muziektherapie kunnen tijdens deze Master een innovatief op onderzoek gebaseerd programma volgen, met cursussen waarbij de nieuwste ontwikkelingen in muziektechnologie worden geïntegreerd met gevorderde benaderingen voor muziektherapie, community music therapy, muzikaliteit en improvisatievaardigheden, gevorderde leertherapeutische methoden, neurowetenschappen en muziekneuropsychologie. Deze studie is door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) erkend als gespecialiseerde studie op het gebied van de evidence-based toepassing van neurologische muziektherapie. Studenten die de studie met goed gevolg afronden, ontvangen een professionele accreditering van de Academy of Neurologic Music Therapy. Studenten die al een studie op het gebied van Muziek hebben afgrond, kunnen in aanmerking komen voor deelname aan de Pre-Master Muziektherapie, die dient als voorbereiding voor deelname aan de Master Muziektherapie.

Dit is de Master Muziektherapie bij ArtEZ:

De Master Muziektherapie biedt muziektherapeuten een uitdagende vervolgstudie waarin zijn hun klinische en wetenschappelijke vaardigheden kunnen uitbouwen binnen een op neurowetenschappen en onderzoek gebaseerd programma. Het curriculum richt op het ontwikkelen van gevorderde muzikale, klinische en onderzoeksvaardigheden op het gebied van evidence-based muziektherapie. De Master bereidt je voor op de rol van expert en/of innovator in je interessegebied of werkveld door je op te leiden tot een denker en onderzoeker die op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen. De studie vindt plaats in de creatieve omgeving van het internationale ArtEZ Conservatorium en alle cursussen worden in het Engels gegeven. Ter afronding van de studie schrijf je een scriptie over een eigen onderzoek of afsluitend project, waarin je wat je in de studie hebt geleerd integreert met je ervaring en ontwikkeling als professional. Met deze scriptie lever je een unieke, originele en creatieve bijdrage aan het vakgebied van de muziektherapie en aan de samenleving. Tijdens dit proces word je begeleid en gecoacht door deskundige docenten en krijg je de mogelijkheid om je werk te delen met de open community binnen ArtEZ en daarbuiten.

Bij deze studie ligt de nadruk op: 

 • Gevorderde muzikale vaardigheden en artistieke ontwikkeling op het gebied van muziektherapie.
 • Community building en veerkrachtig leiderschap op het gebied van muziektherapie.
 • Cognitief-gedragsmatige muziektherapie voor verschillende groepen cliënten.
 • Het ontwikkelen van klinische vaardigheden en deskundigheid in je interessegebieden.
 • Het ontwikkelen van gevorderde vaardigheden voor de muziektherapeutische behandeling van cliënten met complexe problemen, bijvoorbeeld met behulp van muziektechnologie.
 • Neurowetenschappelijk en evidence-based denken.
 • Het ontwikkelen van eigen innovatief onderzoek in het vakgebied.
 • Interdisciplinaire samenwerkingen ervaren.
 • Training, coaching en begeleiding door zeer deskundige internationale docenten.
 • Naleving van internationale normen voor een Masters of Music Therapy, waaronder de normen van de American Music Therapy Association en de Nederlandse Vereniging van Muziektherapie (NVvMT). 

   

  Voltijd/deeltijd: De studie kan in voltijd in 1 jaar (60 EC) of in deeltijd in 2 jaar (30/30 EC) worden afgerond. Zowel de voltijd- als de deeltijdversie gaan bij voldoende belangstelling in augustus 2018 van start. Tijdens het studiejaar 2017-2018 zijn de lessen voor de voltijdstudie ingeroosterd op donderdag en vrijdag en die voor de deeltijdstudie op vrijdag. Het curriculum begint op maandag 27 augustus met een kennismakingsbijeenkomst onder het motto "Meet the Masters", gevolgd door een intensieve training in neurologische muziektherapie. De deeltijdstudie heeft een studielast van circa 20 uur per week (waaronder één lesdag).

Muziektherapie Enschede - Improvisatieweek
Muziektherapie Conservatorium Enschede - improvisatieweek.
Opleiding Muziektherapie
Muziektherapie opleiding
Opleiding tot Muziektherapeut - improvisatieweek