Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Jazz & Pop
Menu Jazz & Pop

Studie

Studie

Eigenzinnigheid en kunstenaarschap: dat zijn de hoofdcomponenten van de master Jazz & Pop in Arnhem. Binnen de opleiding staat vrijheid centraal. Je stelt je studieprogramma samen zoals jij dat wilt, in lijn met je persoonlijke interesses. Daarbij volg je je eigen ontwikkel-pad en krijg je persoonlijke begeleiding op maat – of je er nu voor kiest om je instrument tot in de puntjes te leren beheersen of je horizon te verbreden door middel van gezamenlijke interdisciplinaire projecten.

Studieprogramma

De masteropleiding Jazz & Pop in Arnhem biedt veel flexibiliteit wat betreft het studieprogramma. Het programma bestaat uit drie hoofdonderdelen: een individuele route, een collectief programma en een master-breed programma. De individuele route stelt je in staat om je eigen curriculum en studieplan te ontwerpen, terwijl het collectieve programma praktische en theoretische lessen, onderzoek en masterclasses omvat, gegeven door professionals uit verschillende vakgebieden. Jij en je klasgenoten kunnen de professionals selecteren van wie je wilt leren. In het master-brede programma werk je samen met alle masterstudenten Muziek bij ArtEZ.

  • In het individuele programma kies je zelf je eigen lessen en modules: jij bepaalt waar je je op wilt richten. Als jouw specialisatie instrumentaal of zang is, dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je verder te verdiepen in componeren – of om muziektheater te gaan doen. Het hangt helemaal af van wat je wilt en waar je mee bezig bent.

    Persoonlijk studieplan

    Voor ieder studiejaar schrijf je, in overleg met je mentor, een studieplan met daarin jouw individuele studieprogramma voor dat jaar. In het plan bepaal je welke lessen en vakken je bij ArtEZ gaat volgen en aan welke activiteiten je jouw persoonlijke budget wilt besteden. Daarin heb je veel vrijheid: voorwaarden zijn slechts dat er voldaan wordt aan het aantal studiepunten en dat de onderdelen artistiek inhoudelijk aansluiten bij je doel.

  • Binnen het Performance Lab doe je podiumervaring op en voer je onderzoek uit. Drie zelfgemaakte producties vormen hierbij het uitgangspunt. Je werkt samen met andere Jazz & Pop-masterstudenten in Arnhem. Samen beslissen jullie welke gastdocenten er voor workshops en masterclasses uitgenodigd zullen worden en welke thema's en onderwerpen jullie willen behandelen. Denk aan video en visuals, muziekproductie, financiering, radiomaken, decorbouw, podiumpresentatie, multidisciplinair werken of compositie van filmmuziek.

    Recent werden inspirerende artiesten zoals Tony Roe (Tin Men and The Telephone), Misha Mengelberg, Bob Mintzer (WDR Big Band) en Jules Buckley (Metropole Orchestra) uitgenodigd.

  • In Connecting the Dots ontmoet je – en werk je samen met – andere masterstudenten muziek van ArtEZ. Connecting the Dots bestaat uit een projectweek, diverse workshops en de cursus Meet the Master. Bij Connecting the Dots gaat het om uitwisselen, samenwerken en verbinden: je krijgt een voorproefje van andere (muziek)vakgebieden dan je eigen vakgebied en je profiteert van het werken met makers die, net als jij, hun eigen praktijk aan het ontwikkelen zijn.

    Het thema en de werkwijze van de projectweek worden jaarlijks door de studenten zelf bepaald. In 2022/23 stond de projectweek in het teken van ‘moving images’. Inspirator en gastdocent was componist Jacob ter Veldhuis (Jacob TV), die de studenten in oktober drie dagen meenam in zijn beeldende wereld van groovende, op spraaksamples gebaseerde boombox-composities, kleurrijke orkestwerken en zijn reality-opera THE NEWS. De studenten werkten in groepen aan hun eigen concept, daarbij gecoacht door beeldend kunstenaar Donna Verheijden, componist en zangeres Brechtje van Dijk, improvisatiespecialist Jasper le Clercq en dramaturg Cecile Brommer. Het project werd afgesloten met een optreden in Focus Filmtheater in Arnhem.

    Voorbeelden uit eerdere jaren zijn o.a. de samenwerking met de organisatie Sounds of Change, die de studenten meenam in hun specifieke werkwijze en een projectweek over het thema Rouw, met gastdocenten vanuit muziektherapie, theater en vormgeving.

Onderzoek: dieper in je fascinaties duiken

 Artistiek onderzoek speelt een cruciale rol in het curriculum. De muziekindustrie is voortdurend in ontwikkeling, en traditionele grenzen tussen genres vervagen. Om bij te blijven met deze veranderingen is het essentieel om een flexibele en pro-actieve mentaliteit en effectieve communicatievaardigheden te hebben. Het betrekken bij artistiek onderzoek kan je hierbij helpen, daarom is het een integraal onderdeel van deze masteropleiding.

Of je nu volume onderzoekt, elektronische drumsounds menselijker maakt, het geluid van een orkest creëert met vooraf opgenomen instrumenten, of nieuwe geluiden produceert door verschillende genres of stijlen te mixen, je biedt altijd een onderliggende context, een duidelijk beeld van gebruikte methoden en een reflectie op de resultaten. Onderzoek is verbonden met - zo niet geïntegreerd in - je producties. Onderzoek doen gaat niet om het leveren van een dik boek met geschreven tekst, maar het gaat erom wat je doet te vertalen om te reflecteren op je eigen pad, je keuzes uit te leggen en licht te werpen op de alternatieven. Het rapporteren van je bevindingen kan ook in de vorm van bijvoorbeeld een podcast, video of audio-opname.

Onderzoek moet direct bijdragen aan jouw beroepspraktijk. Op welke wijze dan ook.
NATASCHA WEEGELS, research coach

Masteropleidingen muziek bij ArtEZ

De masterstudie Jazz & Pop kun je ook in Zwolle volgen. In die stad ligt de focus van het programma meer op performance en curatorschap, terwijl in Arnhem performen en maken centraal staan. De muziek master in Enschede, The Sound of Innovation, is gericht op innovatie. Binnen alle drie de varianten word je aangemoedigd om optimaal gebruik te maken van de kennis en het onderwijs in elk van de drie steden zodat je je eigen unieke afstudeerprofiel binnen het ArtEZ Conservatorium kunt ontwikkelen.