Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Jazz & Pop
Menu Jazz & Pop

Studie

Studie

Eigenzinnigheid en kunstenaarschap: dat zijn de hoofdcomponenten van de master Jazz & Pop in Arnhem. Binnen de opleiding staat vrijheid centraal. Je stelt je studieprogramma samen zoals jij dat wilt, in lijn met je persoonlijke interesses. Daarbij volg je je eigen ontwikkel-pad en krijg je persoonlijke begeleiding op maat – of je er nu voor kiest om je instrument tot in de puntjes te leren beheersen of je horizon te verbreden door middel van gezamenlijke interdisciplinaire projecten.

Je eigen weg gaan

Als studierichting binnen het ArtEZ Conservatorium in Arnhem biedt de masteropleiding Jazz & Pop in Arnhem een positieve omgeving waarin je jouw talenten verder kunt ontplooien. De studie daagt je uit om nieuwe mogelijkheden te verkennen en om je muzikaal verder te ontwikkelen. Het programma stimuleert en moedigt aan, maar neemt je niet bij de hand: het is aan jou om vooruit te kijken, om je eigen visie te ontwikkelen: je eigen ding te doen, maar dat tegelijkertijd in een bredere context te plaatsen. Je leert om kritisch te reflecteren op jezelf, je werk en de relevantie ervan. Want als musicus ben je ook altijd onderdeel van een groter geheel.

Als masterstudent Jazz & Pop vorm je je eigen curriculum: er is volop ruimte om je eigen weg te gaan. Omdat je zo veel vrijheid krijgt en met veel verschillende andere makers in aanraking komt, hoef je aan het begin van de opleiding nog niet precies te weten welke richting je op wilt.

Studieprogramma

In Arnhem kun je je in alle hoofdvakken specialiseren. Daarnaast is het mogelijk om je – als je wilt – verder te verdiepen in twee bijzondere richtingen: New Dutch Swing en Compositie voor Film en Theater.

  • In het individuele programma kies je zelf je eigen lessen en modules: jij bepaalt waar je je op wilt richten. Als jouw specialisatie instrumentaal of zang is, dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je verder te verdiepen in componeren – of om muziektheater te gaan doen. Het hangt helemaal af van wat je wilt en waar je mee bezig bent.

    Persoonlijk studieplan

    Voor ieder studiejaar schrijf je, in overleg met je mentor, een studieplan met daarin jouw individuele studieprogramma voor dat jaar. In het plan bepaal je welke lessen en vakken je bij ArtEZ gaat volgen en aan welke activiteiten je jouw persoonlijke budget wilt besteden. Daarin heb je veel vrijheid: voorwaarden zijn slechts dat er voldaan wordt aan het aantal studiepunten en dat de onderdelen artistiek inhoudelijk aansluiten bij je doel.

  • Binnen het Performance Lab doe je podiumervaring op en voer je onderzoek uit. Drie zelfgemaakte producties vormen hierbij het uitgangspunt. Je werkt samen met andere Jazz & Pop-masterstudenten in Arnhem. Samen beslissen jullie welke gastdocenten er voor workshops en masterclasses uitgenodigd zullen worden en welke thema's en onderwerpen jullie willen behandelen. Denk aan video en visuals, muziekproductie, financiering, radiomaken, decorbouw, podiumpresentatie, multidisciplinair werken of compositie van filmmuziek.

    Recent werden inspirerende artiesten zoals Tony Roe (Tin Men and The Telephone), Misha Mengelberg, Bob Mintzer (WDR Big Band) en Jules Buckley (Metropole Orchestra) uitgenodigd.

  • Naast het individuele keuzeprogramma en het collectieve Performance Lab, werk je samen met alle muziek-masterstudenten in Connecting the Dots, bestaande uit een projectweek, workshops en het gezamenlijke ‘Meet the Masters’-programma. In Connecting the Dots staan uitwisseling, samenwerking en ontmoeting centraal: je maakt kennis met andere muziekdisciplines en profiteert van studeren in een omgeving met makers die net als jij bezig zijn met het vormgeven van hun praktijk. Gastcurator van het master-brede programma van 2020 is de organisatie Sounds of Change, die muziek inzet om mensen te stimuleren om hun omgeving op een positieve manier te veranderen.

Onderzoek: dieper in je fascinaties duiken

Om je werk en je persoonlijke interesses met elkaar te kunnen verbinden, is het cruciaal om je te blijven verdiepen in dingen die je bezighouden. Door het vergroten van je kennis en het verbeteren van je vaardigheden, kom je bij de kern van wie je bent als musicus. Wat fascineert jou? Hoe laat je dat doorklinken in je muziek, weet je er de juiste snaar mee te raken bij je publiek?

Of je nu geluidssterktes wilt onderzoeken, elektronische drumgeluiden menselijker wilt maken, het geluid van een orkest wilt creëren met vooraf opgenomen instrumenten of nieuwe sounds wilt produceren door verschillende genres en stijlen met elkaar te combineren: je plaatst je onderzoek altijd in een bredere context, voorziet je werk van een duidelijke visie op de gebruikte methodes en van een reflectie op de resultaten. Daarmee is onderzoek altijd verbonden met – zelfs geïntegreerd in – je eigen producties. Wil je bijvoorbeeld het concept van artistiek onderzoek verder uitdiepen? Dan begin je met nagaan wat er al bekend is en hoe dat zich verhoudt tot jouw werk. Je reflecteert op je eigen gedachten en doet daar verslag van. Voor een volgende productie maak je de lezer misschien wel onderdeel van het proces. Welke keuzes heb je gemaakt? Op welk moment? Waarom? En met welk doel?

Onderzoek doen betekent niet dat je wordt geacht een dik geschreven verslag in te leveren. Het gaat erom dat je de vertaalslag weet te maken van dat wat je doet, zodat je in staat bent te reflecteren op je eigen proces, je keuzes toe te lichten en de alternatieven te belichten. Je mag je bevindingen ook in een andere vorm presenteren dan geschreven tekst, bijvoorbeeld in een podcast of video- of audioproductie.

 

Onderzoek moet direct bijdragen aan jouw beroepspraktijk. Op welke wijze dan ook.
NATASCHA WEEGELS, research coach

Master of Music: drie afstudeervarianten

De masterstudie Jazz & Pop kun je ook in Zwolle volgen. In die stad ligt de focus van het programma meer op performance en curatorschap, terwijl in Arnhem performen en maken centraal staan. De muziek master in Enschede, The Sound of Innovation, is gericht op innovatie. Binnen alle drie de varianten word je aangemoedigd om optimaal gebruik te maken van de kennis en het onderwijs in elk van de drie steden zodat je je eigen unieke afstudeerprofiel binnen het ArtEZ Conservatorium kunt ontwikkelen.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink