Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Kunst & therapie summer school: Playing with the (He)Arts
Menu Kunst & therapie summer school: Playing with the (He)Arts

Programma

Programma

Playing with the (He)Arts is een unieke samenwerking tussen ArtEZ University of the Arts en Saffier, een zorgorganisatie in Den Haag. De summer school vindt plaats op twee van Saffier's tien locaties: Domus Nostra en Nolenshage. In deze zorginstellingen wonen oudere mensen met het syndroom van Korsakov, traumatisch hersenletsel en palliatieve zorgbehoeften. Doe praktische ervaring op en breid je kennis uit in dit innovatieve programma!

Wat leer je tijdens deze summer school?

Via workshops, seminars en masterclasses leer je in Playing with the (He)Arts nieuwe methodologieën kennen die theorie, wetenschap en speelse praktijken combineren. De workshops, masterclasses en seminars gaan over: 

Muziek, technologie en het brein

Heb je je ooit afgevraagd wat er in je hersenen gebeurt wanneer je naar muziek luistert, of waarom mensen met dementie liedjes uit hun jeugd kunnen onthouden? In dit programma zullen we de waarde van muziek, technologie en muzikale improvisatie uitleggen op een begrijpelijke manier. Je zult zien hoe zelfs eenvoudige creatieve impulsen effectief kunnen worden gebruikt bij het werken met mensen in de gezondheidszorg.

Kunsteducatie (door artisteducators)

Je maakt kennis met een innovatieve kunsteducatie-methodologie die zich richt op het integreren van traumapreventie, gemeenschapsgenezing en sociale integratie. Je ontdekt hoe visuele kunst als krachtig hulpmiddel kan worden gebruikt om te communiceren en mensen te versterken die te maken hebben gehad met traumatische gebeurtenissen, sociale spanningen en stress. Deze methodologie richt zich op welzijn, zelfexpressie, zelfkennis en op het durven nemen van risico-nemen. 

Coaching en couseling door middel van muziek

De gezondheidszorg is een log, complex systeem bestaande uit veel kleine systemen en individuen, zoals zorgmedewerkers, artsen, therapeuten, administrateurs en cliënten/afnemers. Muziek-coaching biedt je de mogelijkheid om jezelf op een veilige en speelse manier te ervaren, begrijpen en veranderen. Je maakt kennis met creatieve werkvormen die gericht zijn op team-building, conflict-oplossing en zelfzorg. 

Dans, belichaming en performance

Bewoners van Domus Nostra worden steeds jonger en hun behoefte om te blijven deelnemen in de maatschappij aan sociale activiteiten, groeit. De dans-bewegingstherpeuten van Domus Nostra hebben deze wens omarmd, en hebben een interventie ontwikkeld waarbij zij wekelijks met een groep bewoners naar een dansstudio in de wijk gaan, en zich daar aansluiten bij wijkbewoners die ook deelnemen aan deze groepsactiviteit. Tijdens de workshop die wordt aangeboden kun je deze deze wekelijkse bijeenkomsten zelf ervaren. Nieuwsgierig? Bekijk ook vast onderstaande video.

Theater en de Saffier huisband

In deze masterclass krijg je een kijkje achter de schermen van een groot theaterproject dat in 2022 is opgericht door de dans-, en muziektherapeuten van Saffier. Daarnaast zullen de muziektherapeuten vertellen over hun werk met mensen met het syndroom van Korsakov en hun specifieke behandeldoelen. Je maakt muzikaal kennis met de huisband van Saffier, genaamd Accent, bestaande uit bewoners en muziektherapeuten. Bekijk ook vast de video over het theaterproject, en de huisband!

 

Beeldende therapie en mindfulness

Twee beeldende therapeuten die werkzaam zijn bij Saffier hebben een programma ontwikkeld waarbij mindfullness tijdens de beeldende therapie-sessies geïntegreerd wordt. Tijdens deze workshop kun je zelf meedoen aan zo'n sessie!  

Muziek en neurorevalidatie

Tijdens deze workshop maak je kennis -en ga je aan de slag - met op muziek-en andere kunstvormen gebaseerde interventies voor neurorevalidatie na een hersenbloeding, of voor mensen met dementie. De interventies zijn gebaseerd op het behoud of het herstellen van neurologische structuren en vermogens. Ook word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het neurowetenschappelijke veld. 

Voor wie is Playing with the He(Arts)?

Benieuwd of deze summer school geschikt is voor jou? Hieronder vind je een overzicht van iedereen die baat zou kunnen hebben bij deze summer school- inclusief een korte beschrijving van hoe het jou kan helpen.

  • Je maakt kennis met de zorginstelling, de bewoners en de werkzaamheden van de vaktherapeuten van Saffier. Je zult ervaren hoe het is om te werken met ouderen met het syndroom van Korsakov, niet-aangeboren hersenletsel en mensen die palliatieve zorg krijgen, en hoe je creatieve therapie bij hen kan inzetten.  

  • Je leert hoe je met kunst kunt werken en hoe je kunst speels kunt gebruiken om verbinding te maken met mensen. Deze zomerschool geeft je ideeën om kunst te integreren in je werk als verzorger, arts, maatschappelijk werker, therapeut of opvoeder, zelfs zonder eerdere artistieke ervaring.

  • Je zult ervaren hoe je waardevol en verrijkend werk kunt verrichten buiten de paden van de creatieve sector. Tegelijkertijd zul je je eigen creatieve visie verruimen door bezig te gaan met kunst in direct contact met andere mensen.

  • Spelen met de (He)Arts is de perfecte gelegenheid om je kennis over de rol van kunst in de gezondheidszorg te verdiepen. Je leert hoe je theorie in de praktijk kunt toepassen en kan waardevolle inzichten en ideeën voor toekomstig onderzoek opdoen. 

  • Als beleidsmaker leer je hoe belangrijk het is om kunst in je organisatie te promoten. Je zult zelf ervaren hoe kunst wordt ingezet en hoe waardevol dit is voor bewoners en medewerkers.