Jazz & Pop

Visie

De grote muzikale diversiteit van Jazz & Pop is een spiegel van de hedendaagse muziekwereld. Deze diversiteit zorgt voor een levendige en dynamische opleiding die uniek is door de vele mogelijkheden, maar ook zorgt voor een brede solide basis voor een duurzame carrière in de muziekwereld.

Tilmar Junius
Hoofd Jazz & Pop Zwolle

Visie

Bij de studie Jazz & Pop aan het Conservatorium in Zwolle ontwikkel je je tot een flexibel en ondernemend musicus, een musicus die optimaal inzetbaar is in de Nederlandse en internationale muziekwereld.

Student Jazz & Pop Zwolle

Jazz & Pop Zwolle is een levendige, praktijkgerichte opleiding waar maatwerk hoog in het vaandel staat. Kenmerkend voor de opleiding is de grote muzikale diversiteit. Tijdens de bacheloropleiding ligt het accent op het ontwikkelen van een brede, solide basis en van een eigen artistieke identiteit.

Onderwijsprogramma Jazz & Pop uniek door haar breedte

Het onderwijsprogramma van Jazz & Pop Zwolle is uniek door haar breedte en grote diversiteit. De basis van dit programma bestaat uit vakken die gericht zijn op muzikale verbreding en het ontwikkelen van je muzikale en instrumentaal/vocale virtuositeit. Jazz en pop zijn hierin gelijkwaardig aan elkaar en beiden komen in al hun diversiteit uitgebreid aan bod. Daarnaast komen verbindingen en ontmoetingen met andere muziekstijlen en –tradities zoals klassieke muziek en niet-westerse muziek regelmatig aan bod.  Zwolle is eveneens de locatie van de afdeling Klassieke Muziek en een grote afdeling Docent Muziek. Gedurende de studie zijn er regelmatig samenwerkingsprojecten met deze afdelingen.

Een voorbeeld van samenwerking tussen de afdelingen Jazz & Pop en Klassieke Muziek is de theaterproductie Simply Sondheim. In een tijd van interdisciplinaire samenwerkingen en cross-overs is de keuze voor de muziek van Stephen Sondheim een voor de hand liggende, omdat hierin beide werelden samenkomen. Hieronder een reportage van de prachtige voorstelling. 

De meeste afgestudeerden van Jazz & Pop Zwolle zijn actief op meerdere terreinen in de muziek en dat komt terug in het brede karakter van het curriculum. Daarnaast zijn er ook veel studenten die er voor kiezen de brede basis te gebruiken als solide kern bij het ontwikkelen van eigen muziek.

Gerenommeerde musici

Jazz & Pop Zwolle heeft een heel stabiel en betrokken docententeam. De docenten zijn allemaal gerenommeerde musici en bestrijken stilistisch een breed gebied. Ze zorgen er voor dat je jezelf op hoog niveau ambachtelijk en artistiek ontwikkelt. Bovendien zijn ze altijd in staat en bereid je te helpen met de meest uiteenlopende vragen binnen allerlei stijlen. Ook zijn er regelmatig prominente (internationale) gastdocenten.

Concerten en sessies lokale musici

De stad Zwolle heeft een levendig muziekklimaat en het conservatorium heeft dus nauwe banden met de podia in de stad. Voor Jazz & Pop zijn dit onder meer Cultuurschip Thor, Waanders In de Broeren, The Livingroom, poppodium Hedon, Theaters Odeon de Spiegel en diverse podia buiten de stad. Zo vinden op Cultuurschip Thor masterclasses en presentaties plaats, worden er in The Livingroom regelmatig sessies gehouden en vormen poppodium Hedon en Schouwburg Odeon het decor voor bandpresentaties en het eindexamenfestival. Elk jaar in april wordt in poppodium Hedon en Cultuurschip Thor een festival georganiseerd met bandpresentaties van studenten.