Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving deeltijd
Menu Docent Beeldende Kunst en Vormgeving deeltijd

Studie

Studie

Wil je docent beeldende kunst en vormgeving worden? In de deeltijdopleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving in Zwolle werk je aan dezelfde competenties en studie-inhoud als in de voltijd bachelor, maar dan met twee in plaats van vijf lesdagen per week. Dit vereist een grote mate van zelfstandigheid. De totale studielast bedraagt gemiddeld dertig uur per week.

Als deeltijdstudent kun je bij DUO een tegemoetkoming studiekosten lerarenopleiding aanvragen. Stagedagen worden in overleg gepland en worden geregeld via het stagebureau.

Aan de hand van de kaart van Grayson Perry je eigen Island of Bad Art schetsen | Foto van Marcel van KanCaption

 

 

Wat leer je bij de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Zwolle deeltijd van ArtEZ?

Nieuwsgierigheid, kritisch nadenken, creativiteit, experimenteren, samenwerken, jezelf en de wereld om je heen beter leren kennen en begrijpen. Beeldende kunst en vormgeving is overal in de samenleving van betekenis. De studie DBKV Zwolle vormt je tot een docent en beeldend maker met oog voor de mens en de gemeenschap waarin die leeft.

De studie is praktijkgericht en afwisselend. De academie waar je les hebt, is te vergelijken met een groot laboratorium, waar je veel kunt leren en ontdekken samen met je medestudenten en docenten. Elk studiejaar is verdeeld in twee semesters. Aan het eind van elk semester zijn er werkschouwen en beoordelingen.

In verschillende vakken en tijdens stages maak je kennis met het werkveld, doe je vakdidactische, onderwijskundige en pedagogische kennis op en onderzoek je hoe je als docent kunt werken met verschillende doelgroepen binnen en buiten het onderwijs.

Naast de aandacht voor docentschap nemen in alle vier leerjaren ook beeldende vakken een belangrijke plaats in. Daarbij gaat het niet alleen om ambachtelijke vaardigheden, maar vooral ook om leren hoe je tot beelden kunt komen en wat de betekenis van deze beelden is. Hieraan gekoppeld zijn kunsttheoretische vakken, want denken en maken gaan bij ons hand in hand. Door bezoek aan musea, theater, muziekuitvoeringen en dansvoorstellingen en door het bekijken van films krijg je een breed inzicht in cultuur. In je cultuurportfolio reflecteer je op de deze activiteiten. 

Binnen dit alles is er ruimte voor je eigen groei als persoon en professional. Wat wil en kun jij en welke plek wil je daarmee straks innemen in de beroepspraktijk?

Lesrooster

De lesdagen en -tijden zijn:

  • Maandag 13.00 – 21.30 uur
  • Donderdag 13.00 – 21.30 uur

Bij uitzondering kan het voorkomen dat je tijdens beoordelingsweken op een andere dag op de opleiding wordt verwacht. Stagedagen worden in overleg ingepland.

Studieopbouw

  • Het eerste jaar is een brede kennismaking met de opleiding en het werkveld. Zo kom je erachter of deze opleiding goed bij je past. Ongeveer de helft van de tijd werk je aan je eigen beeldende vaardigheden. Daarnaast volg je vakken als educatie, kunst- en cultuurgeschiedenis en filosofie. Je loopt een korte verkennende stage in het voortgezet onderwijs.

    Je kunt in het eerste jaar ook toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretische programma van je eigen bacheloropleiding. Dit programma valt buiten de twee lesdagen.

  • In het tweede jaar ga je verder met beeldende technieken en materialen en met de vakken kunstgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en filosofie. In het tweede semester loop je een of twee dagen per week stage in het voortgezet onderwijs. Je geeft les, werkt aan je pedagogisch-didactische vaardigheden en ontwikkelt nieuw educatief materiaal. Zo maak je jezelf de basiscompetenties van het docentschap eigen.

  • In het derde jaar loop je je tweede stage. Je kiest zelf waar je dat wilt doen, zodat je je verder kunt verdiepen de richting die jij wilt. In de stages komen onderwerpen aan de orde zoals de vraag hoe je orde houdt, hoe je lesgeeft, hoe toetsing werkt en hoe je naar een beeldend werk kijkt. Maar ook vragen als wat is inclusief onderwijs en hoe kan je binnen de kaders van het onderwijssysteem ruimte maken voor anders denken.

    Daarnaast werk je in het hele derde jaar verder aan je eigen artistieke ontwikkeling. Theorie en praktijk (denken en maken) zijn in dit onderzoek onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  • Het laatste jaar staat in het teken van profilering en verdieping: je stemt de kennis en vaardigheden die je leert steeds meer af op je talenten en fascinaties. Je maakt een collectie beeldend werk en exposeert dat tijdens de ArtEZ finals aan het werkveld en aan de maatschappij. Naast dit artistieke onderzoek voer je ook een educatief ontwerponderzoek uit. Dat houdt in dat je een onderwijsproduct maakt, bijvoorbeeld een lessenserie, een spel of materiaal dat gebruikt kan worden bij kunsteducatie in musea. Je moet hierbij goed theoretisch kunnen onderbouwen wat je hebt ontworpen. Tijdens een zelfgekozen stage toets je je ontwerp in de praktijk.

'Recharge yourself' met oefeningen, luistermomenten en een contemplatief moment. Zo wordt elk nieuw jaar gestart! | Foto: Marcel van Kan

Faciliteiten

De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving deeltijd is gevestigd in het sfeervolle, gerenoveerde Sophiagebouw in Zwolle. De opleiding beschikt over een eigen onderwijs- en atelierruimte. Tijdens de openingstijden kun je als student vrij gebruik maken van de faciliteiten. Ook op zaterdag kun je terecht in de flex-ateliers van DBKV. 

Tijdens de studie kun je gebruikmaken van verschillende werkplaatsen:

  • Digitale werkplaats voor fotografie, video, animatie, montage en algemene computerinstructie. In deze werkplaats zijn ook professionele printmachines aanwezig en is papier te koop;
  • Grafiekwerkplaats, met name gericht op analoge druktechnieken zoals zeefdruk, letterzetten, etsen, elektrolytisch etsen, steendruk, hoogdruk en halfdigitale riso-printtechniek. Ook kun je hier cursussen boekbinden en letterzetten volgen;
  • Ruimtelijke werkplaats waarin je onder meer kunt werken met hout, metaal, keramiek en kunststof;
  • Theoriewerkplaats/mediatheek. Hier kun je analoge en digitale theoretische collecties raadplegen en vind je stilteplekken voor studie.

De werkplaatsen bieden verschillende cursussen aan waarin je kunt kennismaken met allerlei materialen, technieken en andere mogelijkheden.

Zelfstandig ondernemer?

Kunstdocenten combineren een baan in het onderwijs steeds vaker met een eigen onderneming. Om je hierop voor te bereiden, bieden we je tijdens de opleiding een korte cursus gericht op ondernemerschap.

Studeren in Zwolle

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Zwolle.

Hoe kan ik mensen de mooie beelden en bijzondere wereldjes laten zien die zich verstoppen in vertrouwde en alledaagse dingen? Dat is de vraag die mij uitdaagt!
Adrianne van den Born, eerstejaarsstudent