Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
GD_JannyDeGraaf_BloodyHeaven_09
Janny de Graaf

Eindwerk

Untitled

Bloody Heaven

'Period shaming' zit onbewust in veel micro-agressies. Zonder dat je het door hebt wordt de schaamte aangepraat en het taboe gevoed. Enkele voorbeelden van deze micro-agressies: fluisteren wanneer het over menstruatie(producten) gaat, producten en andere tekenen van menstruatie verbergen, eufemismen. Ook in reclames zie je dit terug: de woorden menstruatie en bloed worden zoveel mogelijk vermeden, blauw vloeistof wordt gebruikt in plaats van bloed, een schoon, fris, flexibel, vrij gevoel, en de nadruk ligt op discretie. Alles draait om het verbergen en verbloemen van menstruatie. 

Deze speculatieve catalogus ‘Untitled’ is een reactie van mij als ontwerper op de huidige situatie rondom menstruatie shaming. Ik hoop met deze producten op humoristische wijze te laten zien dat menstruatie een onderwerp is waar men gewoon open over kan praten, en niet zo mysterieus over hoeft te zijn.

Scriptie

VAAG

Over de ongesteldheid van de gecreëerde perceptie op menstruatie. Een kritische analyse op de beeldcultuur rondom menstruatie.

Download scriptie

Visie

Mijn eindwerk heeft mij laten zien dat ontwerpers veel verantwoordelijkheid dragen, maar ook dat ontwerpers zichzelf niet te serieus hoeven te nemen.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 23 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.