Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Ondernemer van de maand: Danscollectief Arnhemse Meisjes

Dans, Arnhem

Elke maand selecteert het ArtEZ Business Centre in samenwerking met de opleidingen een student of alumnus als Ondernemer van de Maand. Uit hun verhalen leer je vanuit actuele onderwerpen uit het werkveld wat je te wachten staat. Zit er een geheim achter cultureel succes? Moet je excelleren in je vak of draait het om jezelf verkopen? Is het een kwestie van geluk, wijsheid, hard werken of een goede strategie?

Ondernemer van de maand: Danscollectief Arnhemse Meisjes

Wat een bizar jaar hebben we achter de rug! Alles liep totaal anders dan verwacht, maar daarnaast gebeurde er ook heel veel moois. Zo wonnen we eind januari 2020 de Arnhemse Cultuurprijs, drie maanden later konden we een prachtige dansstudio via SLAK ateliers huren en als klap op de vuurpijl kregen we te horen dat Gemeente Arnhem ons meeneemt in hun tweejarige subsidieregeling! 

Maar het was toch ook een lastige periode. In maart, toen corona begon, zaten wij in een residentie in Breda te werken aan de voorstelling ‘Verlaten Vrouwen’. Dat was een gekke periode. Onze voorstelling was net af, maar bij terugkomst in Arnhem werd het een na het ander gecanceld. Het was gek om na zoveel repetitieweken vervolgens niet de ontlading van het performen mee te kunnen maken. En je wilt dan eigenlijk ook gewoon weten hoe het publiek op alles gaat reageren en of ze er een verhaal in kunnen zien of dat het een gevoel losmaakt. Gelukkig gingen we in het najaar dan toch nog in première buiten bij Theater aan de Rijn. En ook hadden we daarna een buitenlandse première op een groot straattheaterfestival in Frankrijk! Dat was erg leuk, maar het was eigenlijk niet genoeg om met een voldaan gevoel de winter in te gaan.

Arnhemse Cultuurprijs, fotograaf Jip de Jonge

Dansfilm 

Maar Arnhemse Meisjes zou Arnhemse Meisjes niet zijn als we daar ook niet iets op hadden bedacht. Want stilzitten is moeilijk! Toen we al die afzeggingen binnen kregen en het duidelijk werd dat we voorlopig niet konden optreden, besloten we een dansfilm te maken. Dat was een intensief project en enorm veel werk, maar super blij zijn we met het eindresultaat en we hopen dat ‘Memories of the Future’ dit jaar te zien zal zijn op verschillende filmfestivals. Het maken van deze korte dansfilm was waarschijnlijk nooit gebeurd zonder al deze onverwachte omstandigheden. 

Dance Flavours Performance Night in Theater aan de Rijn

Na ArtEZ 

5,5 jaar geleden kwamen we voor het eerst bijeen om te bespreken hoe we het wonen in Arnhem aantrekkelijker konden maken op dansgebied. Op een balkon midden in het Spijkerkwartier werd het ons al snel duidelijk dat we mogelijkheden misten om te trainen, te creëren en een gemis aan een podium voor nieuw werk van jonge makers. We voelden de neiging om naar Amsterdam te verhuizen voor een levendige dansscene, maar het liefst wilden we in Arnhem blijven wonen en werken en bedachten daarom een plan om deze ontbrekende factoren zelf te starten. Vanaf dat moment ging alles in sneltreinvaart! Ons doel om meer dansers en dansmakers na de opleiding hier te houden of aan te trekken leek te werken en op die manier groeide de dance community in Arnhem. 

We voelden de neiging om naar Amsterdam te verhuizen voor een levendige dansscene, maar het liefst wilden we in Arnhem blijven wonen en werken en bedachten daarom een plan om deze ontbrekende factoren zelf te starten. Vanaf dat moment ging alles in sneltreinvaart! 

Inmiddels, nadat er zich nog twee dansers bij ons hebben gevoegd en één een andere weg is ingeslagen, bestaan we nu uit vijf Arnhemse MeisjesAnna Fransen, Aida Guirro Salinas, Yeli Beurskens, Kim Tuerlings en Inbal Abir. We hebben bijna allemaal gestudeerd aan ArtEZ, alleen Kim aan het AHK in Amsterdam. Na een jaar samen organiseren en creëren, ontdekten we dat we niet de enigen waren die meer nodig hadden. Dansers in Arnhem, maar ook uit andere steden en zelfs uit het buitenland kwamen af op de maandelijkse workshops, de eerste editie van Dance Flavours Performance Night was binnen no time uitverkocht en steeds vaker werden we gevraagd in de openbare ruimte op te komen treden. Inmiddels zijn we alweer meer dan vijf jaar verder en nog altijd actief met het maken van locatievoorstellingen en organiseren van verschillende activiteiten in Arnhem.

Voorstelling van 'see me notice you' tijdens Festival Hoogte 80, fotograaf Hans van Buren

Voorstellingen in de buitenlucht 

Bij het maken van onze voorstellingen voor in de openbare ruimte, kaarten we graag op een creatieve en lichtvoetige manier thema’s aan die wij van belang vinden in deze tijd en die we terugzien in de samenleving. Laagdrempelig, met herkenbare bewegingen en situaties, voor alle leeftijden. Het liefst werken we met livemuziek, dat geeft weer een hele andere dimensie aan de voorstellingen. 

Wij vinden het heerlijk om in de buitenlucht te werken en we dansen onze voorstellingen door weer en wind. Afgelopen september speelden we bijvoorbeeld in de regen op een groot straattheaterfestival in Amiens (Frankrijk). Het publiek was net zo die hard als wij! Met paraplu’s en poncho’s bleven ze tot en met de laatste minuut kijken. Hier en daar zag je vanachter de mondkapjes af en toe wat lachrimpels ontstaan. Daar doe je het voor!  

Workshop in onze studio door Jade van den Hout, fotograaf Anna Fransen

Een eigen stichting  

Ondernemerschap en het hebben van een eigen stichting betekent voor ons vanuit onze passie en inspiratie nieuwe ideeën en initiatieven bedenken, waar we voelen dat er ook een behoefte bij andere mensen ligt. In Arnhem zagen we potentie en kansen, juist omdat er voor ons gevoel nog wat ontbrak. Aansluiting vonden wij bij De Nieuwe Oost. Daar werden we opgenomen in de jonge makers-regeling en kregen we alle begeleiding die we nodig hadden om onze plannen uit te werken, hulp bij het aanschrijven van fondsen en ons te ontwikkelen tot een zelfstandig collectief/platform. Daar hebben we echt veel geleerd en zijn we inmiddels uitgestroomd.  

Ook de financiële ondersteuning die we de afgelopen jaren van verschillende fondsen hebben ontvangen heeft een enorme boost gegeven aan ons werk en nieuwe deuren geopend. Met de tweejarige subsidieregeling van Gemeente Arnhem kunnen we nu echt verder met het professionaliseren van ons team en het verstevigen van onze basisstructuur. Lang hebben we alles zelf gedaan en zagen we soms door de bomen het bos niet meer en voelde het al snel als te veel. Ook nu belanden we soms nog in zo’n situatie. Zoeken naar een balans werkt het beste, tussen intuïtief werken enerzijds en doelgericht met een tijdskader anderzijds. Het is zo fijn dat we nu sommige taken uit handen kunnen geven. Sinds we een zakelijk leider, een marketeer en een productieleider hebben, hebben we veel meer tijd voor datgene waar we echt blij van worden!  

Voorstelling 'Verlaten Vrouwen' tijdens #radicaallokaal bij Theater aan de Rijn, fotograaf Edwin Smits

Toekomst 

We willen de komende jaren doorbouwen aan een ​​levendige scene van hedendaagse dans, waar professionele dansers, makers en het publiek in de stad kunnen samenkomen en uit kunnen wisselen. We kijken uit naar een nieuw jaar vol mogelijkheden, want ook in deze lastige tijden geloven we dat die er zijn. Inmiddels zijn we alweer begonnen met het maken van een nieuwe voorstelling, dit keer voor kinderen (6+). We hopen dat we in 2021 op scholen en buiten op festivals kunnen optreden. Zodra dat weer kan, staan wij in ieder geval paraat met verschillende creaties!   

Volg Arnhemse Meisjes