Maxim Robbe Dijkstra, 4/5, huisblogger ArtEZ Business Centre
Product design, Arnhem

Doorontwikkelingen
Het is inmiddels april en het plaatsen van de grote vishotel pilots heeft spijtig genoeg nog niet plaatsgevonden. De rede dat dit nog niet gebeurd is, is dat de afronding en goedkeuring van de vergunning nog niet rond zijn. De vergunningaanvraag wordt gedaan door Sportvisserij Nederland en moet worden goedgekeurd door de gemeente Zuid-Holland. De aanvraag is inmiddels ingediend maar de goedkeuring van de gemeente hebben we nog niet binnen. Het is voor mij ontzettend fijn dat ik samenwerk met partijen die hier de nodige ervaring en geloofwaardigheid voor hebben. Het was als startend zelfstandig ondernemer ontzettend moeilijk geweest om zo’n aanvraag te maken naar de standaard waar het aan moet voldoen om goedkeuring te verkrijgen. Door de manier waarop het nu plaatsvindt kan ik mijzelf focussen op de dingen waar ik goed in ben. Het maken en door ontwikkelen van het ontwerp en het productieproces van dit project.
Voor mij persoonlijk is het lastige aan deze situatie dat ik het gevoel heb dat het nu allemaal stil lijkt te staan. Terwijl dit toch helemaal niet het geval is. Eind maart ben ik samen met Tinka Murks, marine bioloog aan Wageningen University, op gesprek geweest bij Boskalis om over het vishotel en de potentie van het object te praten. Boskalis is een enorm maritime bedrijf dat in meer dan 90 landen gevestigd is. Een activiteit die zij bijvoorbeeld in de Noordzee verrichten is het aanleggen van windmolenparken op zee. Jij als lezer kunt je hopelijk voorstellen wat voor een enorme capaciteit dit bedrijf heeft om het vishotel project te laten groeien tot het volgende level. Het lijkt er nu op dat wij daadwerkelijk een samenwerking aangaan tussen mij, Tinka Murks en de R&D afdeling van Boskalis. Dit kan voor mij als startend ondernemer een hele grote stap in de juiste richting zijn. Sterker nog het is een stap waarmee een heleboel stappen in een keer worden overgeslagen. Omdat dit nog in een beginstadium is kan ik hier spijtig nog niet al te veel over kwijt. Wat ik wel kan vertellen is dat het vishotel project een stap in de tropische richting gaat doen. Daar waar het water azuurblauw is en koraalriffen ooit de bodem bedekten.
De koraal mandala
Nu ik het over koraalriffen heb snijd ik meteen het volgende hoofdstuk van deze blog aan. De doorontwikkeling van “de koraal mandala”. De koraal mandala is een van de twee projecten uit mijn afstudeercollectie “aquatic biotecture”. Het vishotel project ging na het afstuderen meteen lopen en daardoor is mijn aandacht voor het koraal mandala project een beetje verzwakt. Nu heb ik mijn focus weer wat kunnen herpakken en wat meer tijd kunnen maken om over de ontwikkeling van dit project na te denken. Ik zal het project in het kort nog een keer uitleggen en jou als lezer voor een uitgebreidere uitleg terug willen verwijzen naar mijn eerdere blogs.
De koraal mandala is een groot, marinekwaliteit, stalen frame dat op een, voor de groei van koralen, juiste diepte drijft. Door het frame heen is een mandala vorm geweven van polyethyleen touw, geschikt om kleine stukjes koraal in te bevestigen en te laten groeien. De gehele structuur kan tijdelijk worden afgezonken naar de oceaanbodem waar het voor de geplaatste koralen betere overlevingskansen heeft tijdens een “bleaching event” of ander vormen van verwoestend gevaar zoals een tropisch storm of zware chemische vervuiling. Deze kunstmatige, mobiele rif fundatie onderscheid zich op deze manier van alle andere vormen van koraal riffen, kunstmatige of natuurlijk.
Het vergt enige moeite om terug te blikken op zo’n project en de tekortkomingen die het object nu heeft onder ogen te komen. Op een school als ArtEZ is het belangrijk dat er in de vormgeving van een object als dit ook een grote artistieke kant zit. Daar tegenover staat dat dit object eigenlijk gewoon hardcore functioneel moet zijn. Ik moet nu dus met een veel kritischere blik terug gaan kijken op mijn eigen creatie en dit meer passend gaan maken aan de doelen die ik er mee wil bereiken.
De koraal mandala zoals ik hem voor mijn afstuderen heb ontworpen en zoals hij hier wordt afgebeeld zou 5x5x3 meter groot zijn. Dit lijkt misschien een groot object maar in feite is dit ontzettend klein op de schaal van het probleem waar ik een oplossing voor wil bieden. Koraal riffen bedekken +/- 3 % van het totale oceaan oppervlakte maar zijn essentieel voor meer dan 25% van al het leven in de zee. Hier uit kan ik concluderen dat de afmetingen die de koraal mandala heeft meer in de richting van 100×100 meter zouden moeten zijn. De artistieke kant van dit object zal dus plaats moeten maken voor een meer functionele vorm en aanpak. Het is nu dus van belang dat ik mijn vrije tijd ga spenderen aan het doorontwikkelen van het project zonder dat ik hier direct geld aan kan verdienen. Dit is voor mij vrij lastig omdat geld toch wel belangrijk is om te bestaan als ondernemer.
Het fijne aan een eigen onderneming en een eigen kvk-nummer is dat ik facturen kan schrijven voor freelance werk dat ik verricht buiten mijn eigen projecten om. Zo heb ik de afgelopen weken veel uren gemaakt als klusser voor mijn vader. Een bedrijfspand van mijn vader is anderhalf jaar geleden in rook op gegaan door een grote brand. Dit heeft een enorme druk op mijn ouders gelegd maar de wederopbouw van dit pand wordt gelukkig gedekt door de verzekering. Het pand is inmiddels opnieuw gebouwd, en samen met mijn vader hebben wij hier de nodige puntjes op de i gezet. Zo heb ik onder andere veel tijd besteed aan het isoleren van de hemelwaterafvoer in het gebouw. Dit kan ik natuurlijk niet factureren als “design” uren dus het uurloon is ongeveer de helft van wat ik factureer als ontwerper. Dit is verder geen enkel probleem want het heeft wel het nodige geld in het laatje gebracht om voorlopig zonder zorgen nog even door te kunnen werken aan mijn eigen projecten. Het is voor mij ook fijn om geld te verdienen door met mijn handen bezig te zijn. Dit werk zie ik ook als een manier om mijn kennis en skill set te verbreden en verbeteren. Het is voor mij nu ook wel van belang om een gewoon baantje naast mijn atelier te vinden om de huur en de kosten van mijn levensonderhoud te kunnen betalen. Financieel verantwoordelijk zijn is iets waar ik altijd veel moeite mee heb gehad. Nu begin ik onder ogen te zien dat ik hier mijzelf goed in moet gaan trainen wil ik in de toekomst niet steeds in geldnood komen te zitten. Dit is iets waar ik niet blij of gelukkig van word maar het is toch van ontzettend belang dat ik verantwoordelijker word met mijn uitgaven op privé en zakelijk gebied. De volgende blog is alweer de laatste blog die ik schrijf voor het Art Business Centre. Ik heb goede hoop dat de grote vishotel pilots dan geplaatst zijn. En met een beetje geluk en hard werk kan ik dit met foto en video ook mooi met jullie delen.
Maxim Robbe Dijkstra
In 2018 ben ik afgestudeerd aan Product design van ArtEZ in Arnhem. Ik heb mij ontwikkeld als een ontwerper die de natuur en de constant veranderende wereld centraal zet in mijn werk. In mijn proces werk ik samen met verschillende partijen als wetenschappers en ambachtslieden om samen het project tot een zo hoog mogelijke kwaliteit te laten stijgen. Voor mijn afstudeercollectie heb ik praktische oplossingen ontworpen voor 2 huidige problematieken binnen onze natuurlijke wereld.
Volg Maxim Robbe Dijkstra