Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Duurzaamheid bij ArtEZ

Sociaalmaatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is voor een hogere onderwijsinstelling als ArtEZ, met hoogwaardige kwaliteit en innovatie als speerpunten, vanzelfsprekend. In onze missie beschrijven we expliciet als een van onze grootste ambities dat onze studenten in hun toekomstige kunstenaarschap maatschappelijk betekenis weten te geven.

Foto finals project Eva Bosma, bachelor Interieurarchitectuur
finals project Eva Bosma, bachelor Interieurarchitectuur

In de belangrijke ontwikkelingen op sociaalmaatschappelijk gebied willen wij een voorloper zijn en daarmee andere instellingen, onze medewerkers en onze studenten inspireren om in hun werk hetzelfde te doen. Duurzaamheid en sociale impact maken deel uit van veel van onze studieprogramma’s.

Sustainable Development Goals

Impact kan groot en klein zijn, en in kwaliteit of in kwantiteit worden uitgedrukt. ArtEZ onderschrijft de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties; een kompas met zeventien doelen om uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Binnen ArtEZ richten we ons bijvoorbeeld op de SDG’s 4 (inclusief, gelijkwaardig en goed onderwijs), 10 (minder ongelijkheid), 12 (afvalvermindering en hergebruik), 13 (klimaatverandering aanpakken) en 16 (vrede, veiligheid en rechtvaardigheid).

De verschillende organisatieonderdelen werken de doelen die hen passen uit in hun meerjarenplannen. Impact als wederkerig begrip kan daarnaast als maatstaf dienen om deze doelen ook daadwerkelijk kritisch te toetsen. Behalve instituut breed, geven ook alle opleidingen, ieder op hun eigen manier, vorm aan het werken aan de SDG's.

Onze initiatieven

Hierop aansluitend nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid specifiek op een aantal belangrijke pijlers:

  • Door bewust te kiezen voor diensten en producten die zowel aantrekkelijk zijn in prijs als in duurzaamheid en de mate waarin ze een positieve sociale impact hebben, kunnen we als organisatie grote impact maken met verantwoord inkopen. Hierbij kun je denken aan het verminderen van milieu impact door circulariteit van materialen en ook aan de Social Return on Investment (SROI) van onze samenwerkingspartners, die bijvoorbeeld mensen in dienst hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt. Andere belangrijke maatstaven voor verantwoordelijke inkoop zijn Diversiteit & Inclusie en ketenverantwoordelijkheid.

    Binnen elke afzonderlijke aanbesteding besteden we gericht, relevant aan de opdracht en proportioneel aandacht aan verantwoord inkopen. Zo wijden we gunningscriteria voor de inkoop aan diversiteit en inclusie, waardoor een opdracht wordt gegund aan een partij die een helder beleid op deze gebieden voert, ten koste van een gelijkwaardige partij die dat niet doet. Ook stellen we eisen aan nieuwe opdrachtnemers met betrekking tot milieubeheer en de SROI.

  • ArtEZ streeft een integere omgang na met samenwerkingspartijen, medewerkers en studenten. Het onderhouden van een goed arbeidsklimaat, het faciliteren van duurzame ontwikkelingen van onze medewerkers en studenten staat bij ons voorop. De projectleider diversiteit en inclusie van ArtEZ bundelt al onze initiatieven op dit gebied en geeft deze verder, duurzaam vorm.

    Zij organiseert ook evenementen over deze onderwerpen, zoals een debat over diversiteit op de werkvloer of een workshop intercultureel communiceren. Hierbij krijgen onze werknemers handvatten toegereikt om op hun eigen, door opvoeding en cultuurbepaalde, handelen te reflecteren en hun inzichten toe te passen in het contact met collega’s en studenten. Een belangrijke ontwikkeling, want de studentenpopulatie van ArtEZ bestaat uit 20% internationale studenten en een inclusief en divers personeelsbestand vormt de basis voor een toekomstbestendige organisatie.

  • Onze ruim 3000 studenten en bijna 1000 medewerkers werknemers maken, leren en werken op verschillende locaties in Zwolle, Arnhem en Enschede. Het is belangrijk dat deze locaties een duurzame, toegankelijke en inspirerende omgeving zijn; goed voor het klimaat en goed voor het artistieke klimaat. We beseffen ons dat we met grote gebouwen in beheer of bezit een aanzienlijke maatschappelijke impact kunnen maken als we hier goed mee om gaan.

    We zetten ons de komende jaren expliciet in om de toegankelijkheid van onze gebouwen te verbeteren in samenwerking met de organisatie Ongehinderd en in 2050 zal al ons onderwijsvastgoed klimaatneutraal zijn. Elk inkooptraject vastgoed en bouwen staat in het teken van onze duurzaamheidsdoelstelling. We werken met de CSRD-richtlijn en richten ons op energiebesparing en circulariteit (ook van bouwelementen).

    Specifieke vastgoedprojecten waar wij ons op dit gebied mee bezig houden zijn:
    Spoorzone Zwolle
    ArtEZ werkt intensief samen met Cibap (MBO creatief), museum de Fundatie, Gemeente Zwolle en de NS aan een plan voor een Unilocatie in de spoorzone. Door de academies van ArtEZ binnen de stad Zwolle en andere kunstinstellingen dicht bij elkaar te brengen zien we grote potentie voor verbetering van het artistieke klimaat, en vruchtbare grond voor ideeënuitwisseling en ‘cross-overs’. Daarnaast brengt het verhuizen vanuit locaties zoals het oude ziekenhuis en het huidige conservatorium veel duurzaamheidsvoordelen met zich mee. Deze gebouwen voldoen niet aan onze strenge duurzaamheidseisen en de kosten voor het verduurzamen zijn te hoog. Meer informatie over Spoorzone Zwolle.

    Oude Kraan 74 Arnhem
    De locaties Oude Kraan 74, sinds 2016 in eigendom van ArtEZ, en Oude Kraan 72 zijn sterk verouderd. Deze hebben prioriteit om te renoveren en in te richten naar de lange termijn wensen van ArtEZ. We onderzoeken de mogelijkheden om dit samen met derden vorm te geven, zodat het ook mogelijkheden biedt op gebied van efficiënte inrichting van onderwijs en ruimtes en interactie tussen onze verschillende disciplines.

  • Als bijdrage aan het aanpakken van de klimaatverandering (SDG 13) heeft ArtEZ een principiële stap gezet om groen personenvervoer verder te stimuleren en personenvervoer met een grotere CO2-uitstoot te ontmoedigen. 

    Medewerkers die met het openbaar vervoer naar en van ArtEZ reizen en op een afstand van tien kilometer of meer van ArtEZ wonen, ontvangen met ingang van 1 januari 2024 een hogere reiskostenvergoeding dan medewerkers die met de auto reizen. Ook is de fietsregeling voor medewerkers die op minder dan 10 kilometer afstand van ArtEZ wonen aantrekkelijker gemaakt door een verhoging van het belastingvrijstellingsbedrag bij aanschaf van een fiets.

    Voor alle medewerkers die op afstand wonen is de reiskostenvergoeding verhoogd per 1 januari 2024, maar met deze differentiatie hoopt ArtEZ haar medewerkers te stimuleren om zo mogelijk voor ‘groen’ vervoer te kiezen.

  • Herbruikbare bekers

    Nederland is bezig om plastic zwerfafval tegen te gaan en hier werkt ArtEZ graag aan mee. Zo krijgen studenten en werknemers van ArtEZ sinds begin 2024 eenmalig een herbruikbare beker. Deze bekers vervangen de wegwerpbekers waar ArtEZ voorheen gebruik van maakte. Hiermee geeft ArtEZ invulling aan de Europese Single-Use Plastics (SUP-)richtlijn.

    De nieuwe polypropyleen beker is gemaakt van gerecycled materiaal waar het ArtEZ-logo opstaat en is makkelijk met koud water schoon te krijgen. Bezoekers nemen hun eigen beker mee of kunnen tegen kleine vergoeding een beker kopen in de kantine van de ArtEZ locatie.