Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Daan ontwierp een sociale werkplaats voor ex-gedetineerden

  • Architectuur en...

Daan Beijer heeft een bijzondere visie op sociale re-integratie. Voor zijn finalswerk aan de Associate degree Interieurvormgever aan ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle ontwierp hij een beschutte werkplaats voor ex-gedetineerden, gericht op het bevorderen van sociale impact en het verminderen van recidive. “Met mijn ontwerp wil ik ex-gedetineerden een nieuwe kans geven. Ik wil hen helpen hun leven op de rails te krijgen door een omgeving te bieden waarin zij kunnen werken en groeien.”

Daan ontwierp een sociale werkplaats voor ex-gedetineerden

Van de kas naar de klas

Daan begon zijn loopbaan zonder middelbare schooldiploma en werkte in een kas. “Dat vond ik echt drie keer niks” vertelt hij. “Toen besefte ik dat ik iets anders moest gaan doen, anders zou ik de rest van mijn leven in die kas blijven staan. De mbo-opleiding Meubelmaker was een goede keuze.” Al snel merkte Daan dat hij behoefte had aan meer kennis en vaardigheden: “Ik kon technisch alles maken, maar ik miste nog kennis over het ontwerpen zelf. Daarom startte ik direct na de meubelmakersopleiding met de AD Interieurvormgever aan ArtEZ.

Daan Beijer

AD Interieurvormgever

Waarom Daan voor de AD Interieurvormgever koos? “Mijn eerste idee was eigenlijk om de vierjarige bachelor Interieurarchitectuur te studeren en had me daarvoor aangemeld bij ArtEZ. In gesprekken bleek dat ik niet goed scoorde op creativiteit. Ik was te praktisch ingesteld. Door dat gesprek kwam het besef dat de tweejarige AD Interieurvormgever beter aansloot bij mijn ambities: “Tijdens de bachelor ga je meer in op je auteurschap en ‘wie ben je als persoon’ en kunstenaar. Bij de AD ga je direct in op wie jij bent als ontwerper. Voor mij was de AD daarom perfect, omdat ik me beter kon richten op het ontwerpen.”

Een beschutte werkplaats voor ex-gedetineerden

Voor zijn afstudeerproject koos Daan een maatschappelijk relevant thema: een beschutte werkplaats voor ex-gedetineerden: “Ik wilde iets ontwerpen waarmee ik echt verschil kan maken. In mijn onderzoek ontdekte ik dat 80% van de ex-gedetineerden na hun vrijlating nog steeds geen werk heeft. Dit draagt bij aan recidive. Een sociale werkplaats voor deze doelgroep leek me een mooie oplossing.” Daan vertelt enthousiast over zijn ontwerp, op een locatie midden in de maatschappij: “Het bestaande gebouw, hal 26  in de nieuw te ontwikkelen  creatieve Spoorzone in Zwolle naast het Centraal Station, biedt een veilige en inspirerende omgeving waar ex-gedetineerden kunnen werken en nieuwe vaardigheden leren. Het doel is om hen te helpen re-integreren in de samenleving en een zinvolle dagbesteding te bieden. Ik ben trots op het resultaat!”

Het ontwerp van Daan

Kennis doorgeven

“Sinds ik ben gestart met ondernemen – ik heb een eigen bedrijf, Daan Beijer Interieurbouw -  heb ik ongelooflijk veel nieuwe kennis opgedaan. Je moet creatief zijn, administratie doen, jezelf een identiteit geven waarmee je jezelf kunt presenteren en je kunt onderscheiden van de rest. Mijn gedachte was dus: als ik een sociale werkplaats ontwerp voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen zij in deze werkplaats, met de nodige begeleiding, leren ondernemen. Ik wil de kennis die ik heb opgedaan tijdens het ondernemen doorgeven aan deze groep, om hen te helpen.”

Out of the box leren denken

De grootste uitdaging in de opleiding was voor Daan de overgang van mbo naar hbo: “Op het mbo is alles heel praktisch en denk je in hokjes. Bij ArtEZ moest ik echt leren out of the box te denken. Je leert op een nieuwe manier kijken. Dat vond ik in het begin best lastig, maar uiteindelijk heel waardevol. We hadden bijvoorbeeld lessen zoals schilderen en tekenen. En eerst denk je “waarom doen we dit?”, maar je krijgt daardoor nieuwe perspectieven. Als ik nu op de afgelopen twee jaar terugkijk dan hebben al die losse vakken en projecten echt nut gehad. Het heeft een stukje creativiteit in mijn losgemaakt en hebben uiteindelijk bijgedragen aan mijn ontwikkeling als ontwerper.”

Volledig zelfstandig werken

Na zijn afstuderen blijft Daan zijn eigen bedrijf voortzetten, maar hij gaat ook werken bij Hubbers Interieurbouw: “50% als ontwerper en 50% als werkvoorbereider. Ik wil mijn kennis verder uitbreiden en ervaring opdoen in werkvoorbereiding. Uiteindelijk wil ik mijn eigen bedrijf steeds verder opbouwen en volledig zelfstandig werken.”

Tip voor aankomend studenten: Daan raadt de AD Interieurvormgever aan iedereen aan die zich verder wil ontwikkelen in het vak. “De opleiding is intensief, maar je leert veel. Het is ideaal voor mensen die al wat ervaring hebben en geen vier jaar willen studeren. Je leert creatiever denken en krijgt een hele goede basis in conceptueel ontwerpen. Zijn belangrijkste tip: “Laat je praktische achtergrond los en durf creatief te denken. Je komt dan met veel originelere ideeën en groeit als ontwerper. En geniet van je studietijd, want het is voorbij voordat je het weet!”

Meer informatie over de Associate degree Interieurvormgever

Volg Daan