Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Dansvoorstellingen opnieuw uitvinden via interactieve film

“Omdat we elkaar niet live op het podium kunnen ontmoeten, nodig ik je uit op mijn kamer. Je bent van harte welkom." Zo introduceert Amit Palgi, tweedejaarsstudent Dans, zijn nieuwe project 'Inner-View'.

Dansvoorstellingen opnieuw uitvinden via interactieve film

Inner-View is een interactieve dansfilm, waarbij kijkers zelf kunnen kiezen wat ze willen zien. Iedereen die deze dansfilm bekijkt, ziet verschillende beelden en heeft een andere en unieke ervaring.

Meer dan livestream

"Onlangs kwam de danswereld zoals wij die kennen tot stilstand. Wereldwijd werden er bijna een jaar lang nauwelijks dansvoorstellingen met publiek gegeven. Dansgezelschappen en theaters zochten (en zoeken nog steeds) naar alternatieven. De meesten van hen kwamen met dezelfde oplossing: livestream. In veel van die livestream-evenementen voelde ik me nog eenzamer, nog verder verwijderd van de magie van dans. Het was alsof mijn leven een slap aftreksel was van het leven vóór COVID-19. Dus begon ik over andere mogelijkheden na te denken: Hoe maak ik een online dansstuk dat relevant is, zelfs wanneer er weer dansvoorstellingen in theaters opgevoerd kunnen worden? Hoe kan technologie gebruikt worden om nog meer intimiteit met de kijker teweeg te brengen?"

Interactieve dansvideo

"Mijn zoektocht leidde naar de interactieve dansvideo: een dansfilm, waarbij het publiek kiest wat er gebeurt. Als ik interactieve video's bekijk, voel ik me erbij betrokken, welkom. Het is levendig en er is een element van risico, net zoals ik dat heb bij live dans. Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer het me triggerde. Ik zou hier zelf ook graag naar kijken, zelfs als de theaters weer opengaan. Dus ging ik op zoek naar voorbeelden van interactieve dansvideo's, maar die kon ik niet vinden. Bovendien was er geen theater bereid om me te steunen en om dit avontuur met me aan te gaan. Dus besloot ik het zelf te produceren.

Ik leerde hoe ik een interactieve film moest maken, ontwikkelde een concept met verschillende richtingen, vond een videomaker en muzikanten die de muziek componeerden, huurde een camera en een microfoon, en creëerde zo ver ik weet de eerste interactieve dansvideo ter wereld."

Inner-View

"De interactieve film die ik heb gemaakt is een innerlijk gesprek. Het soort gesprek dat er in je hoofd plaatsvindt als je te veel (of eindelijk eens) tijd voor jezelf hebt. Als je alleen in een kamer bent, zonder mogelijkheden om je door de buitenwereld af te laten leiden.”

 Welkom in mijn kamer

"Tijdens de video nodig ik het publiek uit om met mij mee op reis te gaan. Ik verwelkom ze in mijn kamer en ze mogen op de stoel van de gespreksleider gaan zitten. Zij bepalen tijdens het gesprek welke vragen er dit keer aan mij gesteld worden. Sommige vragen worden direct beantwoord door middel van gesproken of geschreven tekst. Maar omdat het een innerlijk gesprek is dat een persoon met zichzelf voert, zijn sommige antwoorden abstracter en worden er bijvoorbeeld metaforen, gevoelens, bewegingen, lichaam, herinneringen en animaties gebruikt.

Er kunnen verschillende soorten vragen gesteld worden. Sommige vragen zijn vrij algemeen (Bestaat er zoiets als vrije wil? Wat als elke beweging ervoor zorgt dat er iets verdwijnt?). Andere hebben te maken met mijn eigen belevingswereld (Wat doe jij liever: douchen of in bad? Vind je dat corona ons iets heeft geleerd?). Sommige vragen zijn gerelateerd aan dans (Wat maakt dansers beter dan hersenonderzoekers? Hoe voelt het om te dansen?). En andere zijn weer heel persoonlijk (Mis je je ouders? Wanneer heb je voor het laatst naar porno gekeken?).”

 Kies wat je wilt zien

“Na elk antwoord verschijnen er drie nieuwe vragen op het scherm. De kijker wordt dan gevraagd om de vraag te kiezen die hem of haar het meest interesseert. Door de kijker de ruimte te geven om zelf te kiezen, en door mensen in mijn kamer uit te nodigen en mij de meest persoonlijke vragen te laten stellen, denk ik dat er een nieuw soort relatie tussen de performer en het publiek kan worden gecreëerd. Iedere kijker ziet totaal andere scènes, die mogelijk meer te maken hebben met wat zij willen zien. De hele video duurt ongeveer een half uur, uiteraard afhankelijk van het specifieke pad dat elke keer wordt gekozen.”

De film wereldkundig maken

"Ik ben blij en enthousiast om dit werk met iedereen te kunnen delen. Dit project is mogelijk gemaakt door crowdfunding. Ik denk dat deze video mensen kan aanzetten tot denken en een beeld te vormen van de vele mogelijkheden van dans. Verder wil ik deze video naar dans- en videodansfestivals sturen.”

Volg Amit Palgi