Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

“Ik ben steeds vrijer geworden door Creative Writing”

  • Schrijven

Toen Jared Meijer begon aan de vierjarige hbo-opleiding Creative Writing aan ArtEZ, had hij zich vastgebeten in het idee dat hij een dichter was. “De vakken van de opleiding dwongen mij om andere genres te verkennen en te gebruiken”, blikt hij terug. “Het begin van de opleiding ging daardoor gepaard met veel onzekerheid, dat ik dacht: dit kan ik toch helemaal niet, dit heb ik nog nooit gedaan. Uiteindelijk ging dit steeds beter, steeds vloeiender en sneller. Ik ben steeds vrijer geworden.”

Jared Meijer: “De vakken van de opleiding dwongen mij om andere genres te verkennen en te gebruiken.”
Jared Meijer: “De vakken van de opleiding dwongen mij om andere genres te verkennen en te gebruiken.”

Jared studeerde in 2020 af van Creative Writing, de eerste hbo-kunstopleiding waar beginnende schrijvers zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige auteurs. Onder begeleiding van gerenommeerde schrijvers, dichters en professionals uit de literaire wereld is er binnen de opleiding veel ruimte voor creatief onderzoek om te ontdekken waar de talenten, ambities en mogelijkheden van een student liggen en welke creatieve bronnen nog kunnen worden aangeboord. Studenten hebben de vrijheid om hun eigen richting te kiezen en een eigen stijl te ontwikkelen: vanaf het tweede jaar stellen ze hun eigen traject samen.

In het geval van Jared leidde dit tot een novelle als zijn afstudeerwerk. Mistland is vormrijk, met nog altijd een vleugje poëzie. De synopsis? “Mistland gaat over het verlies van een chronisch ziek zusje en de zoektocht die volgt naar iets wat echt is in het leven om je aan te binden…”, beschrijft Jared. “Wat gebeurt er als er een eind komt aan een gedeeld leven?” Over zijn volgende werk houdt hij zijn kiezen nog op elkaar. “Als ik nu ga zeggen waar dit over gaat, dan ga ik dat voor mezelf vastzetten, terwijl het werk ook nog helemaal de andere kant op kan gaan. Experimenteel, afwijkend; daar houd ik wel van.”

Bekijk Jareds volledige verhaal hier:

Meer over Jared en zijn werk

  • Jared heeft zijn eerste prijs als schrijver al gewonnen: met zijn verhaal Ze ligt hier niet haalde hij de eerste plaats in de schrijfwedstrijd Write Now! Nijmegen 2020. Lees het verhaal hier.
  • Lees meer over Jared en zijn werk op zijn website. Hij heeft ook een LinkedIn- en Instagram-pagina.

 Meer info over de opleiding Creative Writing