Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Een mislukte voorstelling?

  • Schrijven

“Toen ik zei dat ik een voorstelling wilde maken als afstudeerwerk zei iedereen: dat lijkt me een heel goed idee, in plaats van: je doet een schrijfopleiding, waarom zou je dat willen?” Stan Frijsinger studeerde Creative Writing bij ArtEZ in Arnhem. In de video hieronder vertelt hij over zijn afstudeerwerk, Mag ik even jullie aandacht — een ‘mislukte’ voorstelling over internetverslaving, aandachtskapitalisme en woede.

Een mislukte voorstelling?

Bij de opleiding Creative Writing bestaan de finals uit drie onderdelen: een boek dat vaak in eigen beheer wordt uitgegeven, een expositie en een afstudeeravond. Stan maakte een voorstelling als afstudeerwerk. “Het begon met mijn fascinatie voor de term ‘theateressay’. Wat zou een theateressay kunnen zijn als je het niet ziet als een essay over theater, maar als theater over een essay?” Daar wijdde hij zijn artistieke onderzoek aan, dat evenredig liep aan de totstandkoming van de voorstelling.

Wie staat er op het podium?

“Het idee is dat de voorstelling mislukt is,” zegt Stan. In de openingsscène geeft de actrice vrij snel toe dat er niet meer materiaal is. “Omdat de schrijver-regisseur van de voorstelling een internetverslaving heeft en dus de voorstelling niet af heeft kunnen maken. Maar de actrice krijgt een grote stapel papier met alle research in handen gedrukt, met de boodschap: maak er maar een lezing van.” Uiteindelijk is de vraag: wie staat er nu uiteindelijk op het podium?

Energie bestemming geven

In het eerste jaar van Creative Writing wordt van studenten verwacht dat ze veel schrijven. “Ik heb op deze opleiding vooral geleerd om eigen werk te maken. Er heeft in mij altijd al een onbestemde energie gezeten die zich in schrijven uitte, die energie heb ik op de opleiding steeds specifieker weten te maken — juist omdat ik steeds meer vrijheid kreeg om dingen uit te proberen.” Dat heeft Stan heel veel opgeleverd. Hij ziet zijn afstudeerwerk dan ook als ‘iets nieuws proberen’, in plaats van te laten zien wat hij al kan. “Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb.”

Voor nieuwe studenten heeft Stan het advies om niet bang te zijn de opdrachten te gebruiken om te maken “wat jij wilt, in plaats van andersom”.

En de toekomst? “Toch weer proza maken. Ik heb heel veel zin om weer een verhaal te schrijven.”

“Er heeft in mij altijd al een onbestemde energie gezeten die zich in schrijven uitte.”

Creative Writing

Creative Writing is de enige voltijd hbo-studie voor het schrijven én presenteren van proza, drama, poëzie, documentaire en literaire non-fictie. De nadruk ligt op geschreven tekst, maar er is ook ruimte om je te richten op andere presentatievormen zoals zines, audio of performance. In de tweede helft van de studie krijg je veel vrijheid om een richting te zoeken en je eigen stijl te ontwikkelen. Na de opleiding kun je op veel plekken terecht: als autonome maker, binnen een uitgeverij of als programmamaker en docent.

Ontdek Creative Writing