Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

The Future of Living Materials

Duurzaamheid
Fashion
Lectoraat Mode
Lectoraat Tactical Design
  • Partner(s): Wageningen University & Research, State of Fashion, Tjeerd Veenhoven, Lilian van Daal, Aliki van der Kruijs, Laura Luchtman & Ilfa Siebenhaar (Living Colour), Luc Aarts, Emma van der Leest, Aniela Hoitink, Iris Houthoff, Nienke Hoogvliet, Karin Vlug
  • Financiër(s): Stichting DOEN / Bank Giro Loterij Fonds
  • Gestart in: januari 2017
  • Afgerond in: december 2019

The Future of Living Materials, waarin kunst, design en wetenschap samenkomen, was een design-gedreven onderzoeksproject naar (de ontwikkeling van) 'levende materialen' (bijv. bio-based materialen, textiel van micro-organismen) en de esthetische, lichamelijke en communicatieve implicaties daarvan – evenals de implicaties voor de overgang naar een duurzaam modesysteem en een circulaire samenleving.

Beeld: Jeroen Dietz | MycoTEX seamless jacket in samenwerking met Karin Vlug
Beeld: Jeroen Dietz | MycoTEX seamless jacket in samenwerking met Karin Vlug

We hebben mode- en productontwerpers die zich bezighouden met artistiek onderzoek en design-gedreven onderzoek, gekoppeld aan wetenschappers en masterstudenten van Wageningen University & Research (WUR). In verschillende laboratoriumprojecten ontwikkelden zij gezamenlijk nieuwe, duurzame materialen – ook om mode en textiel opnieuw voor te stellen als een nieuwe materialistische esthetiek.

De interactie tussen de creatieve, conceptuele en esthetische benadering van ontwerpers en de fundamentele wetenschappelijke kennis over duurzame materialen van WUR was essentieel bij het ontwikkelen van nieuwe materialen, inzichten en maakpraktijken.

Dit project onderzoekt en ontwikkelt nieuwe ‘levende’ materialen zoals bacteriën en mycelium (sporen van de paddenstoel) voor de transitie naar een duurzaam modesysteem. Het project verbindt ontwerpers met wetenschappers en MA-studenten van Wageningen University & Research. Het project kent vijf deelprojecten.

Deelprojecten

Living Systems

In de natuur vinden we hulpbronnen, (levende) materialen en diverse functionele principes die kunnen helpen bij de overgang naar een duurzame mode-industrie. Het nabootsen van ecologische vormen, processen en systemen kan een manier zijn om bij te dragen aan een duurzame, circulaire toekomst.

 

Living Colors

Om een vorm van 'esthetische duurzaamheid' te bereiken, richt dit deelproject zich op het circulaire leven van kleur, en specifiek: de mogelijkheden van een nieuw kleurenpalet ontwikkeling door biodesign (bijv. kleur van micro-organismen) en upcycling kleurstoffen en restinkt.

 

Living Leather

Onderzoek naar nieuwe materialen (bijv. fruitafval) die de functie van leer kunnen overnemen als toekomstig alternatief voor de zeer problematische leerindustrie en de vele lederen accessoires in de mode-industrie.

 

Living Skin

Onderzoek naar het 'gedrag' van alternatieven voor textiel: nieuwe materialen zoals mycelium, kombucha en algen wanneer zij op de huid van het menselijk lichaam worden gedragen, en op het personaliseren van deze materialen.

 

Living Waste

Mensen produceren grote hoeveelheden afval waaruit nieuwe grondstoffen kunnen worden gemaakt. Zo kan bijvoorbeeld cellulose worden gewonnen uit landbouw- en industrieel afval voor de productie van natuurlijk afbreekbare garens of filamenten voor 3D-printing. Botafval uit de vleesindustrie wordt al eeuwenlang gebruikt voor de productie van hoogwaardige keramiek.

NWA-ORC aanvraag

Het project The Future of Living Materials vormde de basis voor een grote NWA-ORC aanvraag, gefinancierd door NWO over het ontwikkelen van een nieuw textiel op basis van een myceliumcomposiet. Het betreft een aanvraag voor 4-jarig onderzoek van ArtEZ i.s.m. TUDelft, Universiteit Utrecht, Groningen Universiteiten, Wageningen Universiteit & Research, Saxion en Haagse Hogeschool, mode- en textielontwerpers en diverse bedrijven en netwerkorganisaties waarin zowel teelt, verwerking, ontwerp en gebruik van een mycelium-textiel wordt onderzocht.

Projectleiding: Daniëlle Bruggeman, Jeroen van den Eijnde
Onderzoekers: Luc Aarts, Lilian van Daal, Aniela Hoitink, Iris Houthoff, Nienke Hoogvliet, Aliki van der Kruijs, Emma van der Leest, Laura Luchtman & Ilfa Siebenhaar, Tjeerd Veenhoven, Karin Vlug. 
Budget: € 105.000,-