Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Corona: veelgestelde vragen voor studenten

Het laatste nieuws over de maatregelen rondom het coronavirus kun je vinden op Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl. Heb je vragen over corona in relatie tot je studie? Vanzelfsprekend kun je je vragen kwijt binnen je opleiding. Hieronder beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen. 

[bijgewerkt op 15 oktober 2021]

Coronamaatregelen

 • Ook in dit nieuwe collegejaar zijn we nog niet helemaal voorbij de coronacrisis met bijbehorende maatregelen. Dit zijn de consequenties voor ons onderwijs:

  • Draag nog altijd een mondkapje bij je 
   Vanaf 25 september is het niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Neem echter wel altijd je mondkapje mee voor situaties waarbij je binnen de 1,5 meter met elkaar samenwerkt.
  • De 1,5 meter-regel blijft van kracht voor extern publiek
   Bij voorstellingen, concerten en andere bijeenkomsten waar (ook) extern publiek voor wordt uitgenodigd hanteren we wél de 1,5 meter.
   Het publiek krijgt dus een vaste zitplek toegewezen.
  • Voor ArtEZ kantines gelden de 'Besloten horecaregels'
   Op dit moment kan er dus nog niet worden geborreld met externen, tenzij er sprake is van vaste zitplekken op 1,5 meter.
  • Ook bij lichte verkoudheids- en griepsymptomen werk je thuis
  • We blijven de locaties ventileren
  • Was regelmatig je handen
  • Zelftesten zijn nog steeds gratis beschikbaar
  • Vaccineren
   Dit is een persoonlijke afweging. Voor wie dat wil is er de mogelijkheid om je zonder afspraak via www.prikkenzonderafspraak.nl te laten vaccineren.
  • Bekijk ook de flowchart

  Op dit moment is er nog veel onduidelijk over wat de versoepelingen in gaan houden voor de toekomstige open dagen. Landelijk is ‘men’ daar nog niet over uit. We houden je in ieder geval geïnformeerd!

Onderwijs

 • Studeren in het buitenland is mogelijk. Hiervoor moet je goede afspraken maken met het hoofd van je opleiding, de afdeling Studentenzaken en de partnerinstelling of het stagebedrijf. Ga je met een groep op stage? Neem dan contact op met de afdeling Facilitaire Zaken (faz@artez.nl).

 • Alle gebouwen van ArtEZ beschikken over mechanische en/of natuurlijke ventilatie. De ventilatie voldoet aan de regels in het Bouwbesluit en de geldende landelijke richtlijnen die het RIVM stelt. Inpandige lesruimtes die niet voldoen aan de richtlijnen van het RIVM zijn afgesloten en worden niet gebruikt. 

 • Zit je niet lekker in je vel? Ben je bang om ziek te worden? Kom je financieel in de problemen? Of denk je studievertraging op te lopen? Binnen ArtEZ zijn verschillende mensen die je daarbij kunnen helpen. Je kunt in gesprek met je studieloopbaanbegeleider of mentor. Ook het decanaat helpt je graag. Via deze link kun je contact opnemen met het decanaat. 
  Wil je praten met iemand van buiten ArtEZ? In Zwolle en Arnhem heb je ook de mogelijkheid om contact op te nemen met RE:Link of het ASP.

Geldzaken

 • Kom je in financiële problemen en kun je je collegegeld niet meer betalen? Dan zijn er bij ArtEZ mogelijkheden om je te helpen. Neem daarvoor contact op met de studentendecaan.

  Ga naar DUO/Maatregelen corona voor meer informatie over de maatregelen die de overheid neemt om studenten vanwege de coronacrisis te helpen.

  Wil je meer weten over bijvoorbeeld een aanvullende beurs of een collegegeldkrediet, lees dan de informatie op DUO/Geld voor school en studie.

Testen, quarantaine en vaccinatie

 • Ben je in het buitenland gevaccineerd en heb je geen vaccinatiebewijs? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid: Vaccinatiebewijs na vaccinatie in het buitenland | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

 • Het kabinet adviseert studenten en medewerkers van het mbo en hbo om twee keer per week een zelftest te gebruiken. Wil je jezelf testen op corona voor je naar ArtEZ komt? Dan kun je daarvoor gebruik maken van gratis sneltests. Via deze site van de overheid kun je twee zelftests per week bestellen. Je logt in met je ArtEZ-account.

 • Bij een melding van (individuele) besmettingen neemt ArtEZ in overleg met de GGD de nodige maatregelen. Soms is er aanvullend niet zo veel nodig en soms moet een hele klas of een heel leerjaar, preventief in quarantaine. Dit zijn vervelende maatregelen, maar wel nodig. We doen altijd een bron- en contact onderzoek. Dit is goed om te weten. Mocht je dus horen van een besmetting maar dit niet via de formele wegen hebben vernomen; dan ben jij niet naar voren gekomen in het onderzoek en zijn er voor jou dus geen aanvullende maatregelen van toepassing. Mocht je hier vragen over hebben, kan je hier altijd naar informeren bij je leidinggevende. 

 • Ben je een internationale student van boven de 18 én sta je ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan krijg je van het RIVM een oproep om je tegen COVID-19 te laten vaccineren. Heb je een medische voorgeschiedenis? Dan krijg je een oproep van je eigen huisarts. Meer informatie over het vaccinatieprogramma vind je hier:

 • We raden je aan een vaccinatiebewijs uit je thuisland mee te nemen als je naar Nederland komt.

 • Heb je vragen over wat je moet doen bij een (mogelijke) besmetting? We hebben alles overzichtelijk bij elkaar gezet op deze flowchart

Reizen

 • Voordat je de beslissing neemt om te reizen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de actuele maatregelen en adviezen vanuit de overheid. Ga voor het actuele reisadvies en de quarantaineregels naar nederlandwereldwijd.nl en Rijksoverheid.nl l Reizen en vakantie.

  Moet je in thuisquarantaine? Houd hier rekening mee in je eigen planning en de opleidingsplanning. We benadrukken hierbij dat we er vanuit gaan dat een ieder de verantwoordelijkheid voor elkaars veiligheid neemt. De tijd die het je kost om in quarantaine te zijn en de mogelijke vertraging in je opleiding daardoor, vallen onder je eigen verantwoordelijkheid. Overleg als je vragen hebt vooraf met het hoofd van je opleiding. Heb je hulp nodig of heb je andere vragen? Neem contact op met Studentenzaken (studentenzaken@artez.nl).

  Mocht je besluiten om toch te gaan reizen, controleer dan ook je verzekeringen, zoals bijvoorbeeld je ziektekosten, reis- en/of annuleringsverzekering. Misschien ben je niet verzekerd als je naar een land gaat met een oranje of rood reisadvies, of als je bij terugkomst Nederland niet in kan.

 • Het advies is vanaf dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen, en drukte onderweg en op stations te vermijden.

Thuis studeren

 • ArtEZ werkt met Office 365. Office 365 biedt diverse mogelijkheden voor online documenten delen, samenwerken, videovergaderen, online lessen. Je vindt alle informatie, tutorials en praktische tips over thuis studeren hier:

  Direct naar tips en trucs Office 365

 • In een periode dat je veel thuis achter je computer zit, of op je smartphone, is het belangrijk goed op te blijven letten op je cyber security. Helaas zijn er al gevallen bekend van criminelen die misbruik maken van deze situatie. Daarom een belangrijke waarschuwing: KLIK NIET OP LINKS IN PHISHING E-MAILS! 
  Ken je de afzender van een e-mail niet? Wees dan voorzichtig. Klik nooit op links in phishing e-mails. Bij twijfel kan je de e-mail doorsturen naar ict@artez.nl Zij kijken er dan naar en geven advies.

ArtEZ en Corona

 • ArtEZ heeft een team geformeerd dat regelmatig afstemming heeft. Dit team kijkt niet alleen naar de situatie op dat moment, maar werkt ook verschillende scenario’s uit om voorbereid te zijn op nieuwe ontwikkelingen.

 • Wij informeren studenten en medewerkers regelmatig bij grote aanpassingen via deze website en via de mail. Houd dus je ArtEZ-mail goed in de gaten!

 • ArtEZ volgt te allen tijde de adviezen en richtlijnen van het RIVM, de GGD en Buitenlandse Zaken.