Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

“Het moet áltijd perfect klinken” Voor bassist Amber is het perfect wanneer het haar niet meer uitmaakt of anderen het cool vinden, of niet

  • Muziek

Na negen jaar van opgroeien, studeren en zoeken naar haar eigen sound binnen de muren van ArtEZ Conservatorium in Enschede is het voor Amber nu tijd om te gaan knallen op het podium. “Mijn agenda staat tijdens dit festivalseizoen bommetjevol. Bijna ieder weekend sta ik met één van mijn bands op een podium, en in de tussentijd werk ik aan mijn eigen muziek.”

In aanloop naar het afstuderen aan de bacheloropleiding Popacademie, vertelt Amber Wolters in deze story wat haar plannen voor de toekomst zijn.

Amber Wolters ArtEZ Popacademie
Amber Wolters | Foto: Maaike Ronhaar

“Een bassist maakt de groove, is de ruggengraat en verbindt melodie en ritme in een band. Die rol hebben, fascineert mij. Ik kwam in aanraking met het instrument tijdens mijn eerste conservatoriumstudie Docent Muziek. Daar krijg je de basis van verschillende instrumenten mee, en dus ook de basgitaar. Toen ik de bas voor het eerst vastpakte voelde het direct goed aan. Ik snapte het instrument, en kon op intuïtie al snel stappen maken. Ik had al eerder in bands piano en gitaar gespeeld, maar niet eerder voelde ik zo sterk dat dít het instrument is dat helemaal bij mij past. Het vertaalt heel direct de input die je geeft, en het maakt daarmee een bijzonder expressieve sound. Al tijdens de studie Docent Muziek begon ik te twijfelen of ik niet tóch naar de Popacademie moest overstappen. Dat heb ik toen niet gedaan, maar na het behalen van mijn diploma ben ik alsnog aan de bacheloropleiding Popacademie begonnen. En deze heb ik ondertussen afgerond met een autobiografische eindvoorstelling, waarin ik heb laten zien en horen waar ik vandaan kom en waar ik naartoe ga. Zo heb ik voor het eerst iets van mijn eigen soloproject laten horen. Dit deed ik nog niet eerder, ik heb lang gezocht naar mijn eigen geluid. Die sound moest eerst perfect zijn. Perfect is voor mij het moment waarop het mij niet meer uitmaakt wat anderen ervan vinden.“

mijn doelen zijn gezet op het uitbrengen van een eigen EP of plaat.”

Een volle agenda

“Het conservatorium in Enschede is een plek waar de meeste studenten hun extended family vinden. Doordat de meeste medestudenten dezelfde ambities en drive hebben kunnen we ontzettend aan elkaar optrekken, en steunen we elkaar waar we kunnen. De bands die gevormd worden krijgen hierdoor echt een boost, omdat iedereen wil dat het -spreekwoordelijk- gaat vliegen. Omdat we veel tijd kunnen besteden aan spelen, en gebruik kunnen maken van oefenruimtes en studio’s gaat de ontwikkeling van projecten heel erg snel. Laatst stond ik nog met één van deze bands op Best Kept Secret. Ongelofelijk mooi om mee te maken."

Werkveld

“Tijdens de opleiding heb door verschillende stages en het mee-organiseren van Booster Festival al veel praktijkervaring opgedaan. Langzamerhand zag ik medestudenten en vrienden ook collega’s worden. In eerste instantie is dat best wennen, dat je ook zakelijke dingen moet regelen met je vrienden maar het is ook logisch. Iedereen op deze school komt uiteindelijk op een manier in de muziekindustrie te werken. Dat netwerk blijkt in de praktijk super waardevol.”

Toekomst en eigen werk

“Het voelt als iets wat ik gewoon moet doen. Ik wil ook met eigen muziek naar buiten treden waarbij ik zelf speel en zing. Sinds een jaar ben ik echt serieus aan het schrijven en tijdens mijn afstudeershow heb ik hier 2 nummers van laten horen als preview. Het zal nog meer een eigen vorm gaan vinden, maar qua genre zet ik in op indie, en dan nét wat steviger aangezet. Ik blijf ook spelen voor andere bands en daarnaast lesgeven, maar mijn doelen zijn echt gezet op het uitbrengen van een eigen EP of plaat.”