DBKV-student Izla Malki schittert in 'De Gezonken Meesters'
- Beeldende Kunst
- Vormgeving
- Docentopleidingen
Als kunstenaar is het belangrijk om jezelf te laten zien. Voor Izla Malki, student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) in Zwolle, is dat best spannend. Maar uitdagingen gaat ze niet uit de weg – integendeel! Op 16 februari 2025 schittert ze in het tv-programma De Gezonken Meesters. Daarvoor duikt ze niet alleen in de reconstructie van een verloren schilderij van Philips Wouwerman, maar moet ze ook ineens interviews geven en vloggen.

In De Gezonken Meesters strijden kunstenaars om de beste interpretatie van een verdwenen schilderij. Izla is een van de finalisten – super bijzonder! De opdracht? Een schilderij namaken op basis van beschrijvingen, met een paar vaste richtlijnen. "Je krijgt te horen welke elementen erin moeten zitten en wat het formaat is, maar verder ben je vrij om je eigen stijl en materialen te kiezen," vertelt Izla. "Op school kan ik volop experimenteren, maar hier zitten er toch wat meer regels aan. Dat maakt het juist interessant."
Op school kan ik volop experimenteren, maar hier zitten er toch wat meer regels aan. Dat maakt het juist interessant.”
Afstudeerjaar DBKV
Terwijl ze het tv-avontuur aangaat, zit Izla in haar afstudeerjaar van de bachelor DBKV: "Door de opleiding ben ik kunst op een veel bredere manier gaan zien. Ik denk nu anders over wat kunst is en wat het kan betekenen voor de maatschappij. In dit programma ga ik juist weer terug naar de basis: het ambacht, waar ik ooit begon."
Een podium voor haar verhaal
Ze mag nog niet verklappen hoe haar werk eruit gaat zien, maar ze geeft wel een hint over haar inspiratie: "Ik ben Aramees, een cultuur uit het Midden-Oosten. Door oorlogen en genocide heeft het Aramese volk zijn land verloren en hebben onze voorouders veel geleden, dit onderwerp wordt vaak over het hoofd gezien. De (kunst)geschiedenis is vaak eenzijdig, en ook vrouwen komen er bijvoorbeeld weinig in voor. Gelukkig begint er langzaam verandering te komen. Dit programma biedt mij de kans om mijn verhaal en een stukje van mijn cultuur te delen."
Kunst is er om te delen
Voor Izla is kunst maken én delen even belangrijk. "Ik vind het mooi om mijn passie over te brengen en kunst toegankelijk te maken. Dat kan via workshops, community art of gewoon door met mensen in gesprek te gaan. Bij DBKV leer ik niet alleen hoe ik zelf kunst maak, maar ook hoe ik kunst betekenisvol kan maken voor anderen."
De docenten zijn geen traditionele docenten, maar meer sparringpartners. We voeren goede gesprekken over mijn werk en dat helpt me echt verder.”
De opleiding heeft haar veel gebracht: “Ik heb een hele sprong gemaakt dankzij de begeleiding van de docenten. De docenten zijn geen traditionele docenten, maar meer sparringpartners. We voeren goede gesprekken over mijn werk en dat helpt me echt verder."
Groeien door uitdagingen
Ook uit De Gezonken Meesters heeft Izla een belangrijke les gehaald: "Ik blijf mezelf uitdagen. Elke keer als ik iets nieuws probeer, wordt het minder spannend. Tijdens het programma word je geïnterviewd en moet je vloggen – allemaal dingen die ik eerder nooit deed. Maar daar groei ik van. Ik merk dat uitdagingen goed voor me zijn. Dit programma geeft me een enorme boost om zichtbaar te blijven, ook al voelt dat soms spannend. In de toekomst zou ik zelfs aan meer programma’s mee willen doen!"
Ontdek meer over de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving